1515

Räntor och valutor: Kreditoron sänkte räntorna

Efter en stabil inledning vände räntorna i såväl Europa som USA ned under eftermiddagen på förnyad kreditoro. På valutamarknaden stärktes yenen medan dollarn satte nya bottenrekord mot euron.

De svenska marknadsräntorna fortsatte att sjunka något på torsdagen i linje med utländska räntor. Kronan försvagades mot såväl dollarn som euron.

Fortsatt dåliga nyheter kopplade till den skakiga amerikanska bolånemarknaden bidrog till att placerare styrde om pengar från aktie- till räntemarknaden. Det ledde till en fortsatt, om än blygsam, räntenedgång. Börserna föll samtidigt rejält i Europa och USA.

Wachovia, USA:s fjärde största bank, meddelade på fredagen att den drog på sig förluster på ytterligare 1,1 miljarder dollar i oktober till följd av det förvärrade läget på marknaden för bolån till hushåll med låg kreditvärdighet, så kallade subprime-lån.

Under tredje kvartalet tog Wachovia en nedskrivning på 1,3 miljarder dollar till följd av turbulensen på finansmarknaderna.

Räntan på den tioåriga svenska statsobligationen sjönk med en räntepunkt till 4,19 procent.


DAGEN SOM GICK:
Tioårig statsobligation: 4,19 procent (4,20).
Sexmånaders statsskuldväxel: 3,96 procent (3,97).
Euro: 9:29 kronor (9:25).
Dollar: 6:33 kronor (6:30).
TCW-index: 124,58 (124,19).

Siffrorna inom parentes anger räntor och valutor vid stängningen föregående handelsdag. Ju lägre TCW-index, desto starkare krona.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?