Annons

Gradvalls skivor: Soundtracket som är lika stort som filmen

SOUNDTRACK: THE DARJEELING LIMITED
Titel: Abkco/import
Betyg: 4 (av 5)

THE KINKS
Titel: Lola versus Powerman and the Moneygoround
Skivbolag: Reprise
Betyg: 4

Vid Stockholms filmfestival nästa vecka tilldelas Wes Anderson "Visionary Award". Det är ett sällsynt passande pris för en amerikansk filmare som lägger så stor vikt detaljer - kläder, scenografi, musik - att han ibland framstått som visionär i första hand och regissör i andra.

Wes Andersons soundtrack är nästan alltid en lika stor upplevelse som själva filmerna. Både "Rushmore" (1998) och "The Royal Tenenbaums" (2001) tillhör de skivor jag spelat mest under den senaste tioårsperioden.

Nya filmen "The Darjeeling Limited" utspelar sig under en tågresa i Indien. Till soundtracket återanvänder Wes Anderson gammal filmmusik. Dels från tidiga filmer av Merchant-Ivory, dels från indiske filmlegenden Satyajit Ray som själv skrev musiken till sina filmer.

Mitt i all denna stämningsskapande indiska musik stoppar han in tre bortglömda låtar med Kinks. Resultatet blir en kombination av Indien, England och USA lika självklar och magisk som att sitta och dricka en kopp te, PG Tips med mjölk, i en fönsterkarm på östra 10:e gatan på Manhattan.

Alla tre Kinkslåtarna från "The Darjeeling Limited" är plockade från "Lola versus Powerman and the Moneygoround" från 1970, vilket lett till att jag inte är den enda som nu köpt det. Lolaalbumet har plötsligt blivit en storsäljare på Amazon. Ett av flera tecken (lyssna på Babyshambles) på att det är en Kinksrevival i luften.SIGUR RÓS
Titel: Hvarf/Heim
Skivbolag: EMI

Isländska Sigur Rós har tillhört de få nordiska band som kan utmana Kent om titeln Nordens bästa band. Genombrottsskivan "Ágaetis Byrjun" och uppföljaren "( )" tillhör 2000-talets bästa och mest inflytelserika album.

Nya albumet är egentligen inte nytt utan en tillbakablick på bandets första decennium. På den första av två cd-skivor finns outgivet material och nyinspelningar av låtar från gruppens sällan hörda debutalbum "Von" från 1997. På den andra finns akustiska versioner av några av deras mest kända sånger.

Problemet med Sigur Rós är dock att ju renare deras inspelningar blir, desto mer banala framstår deras melodier. När de tidiga låtarna fortfarande var inlindade i elektricitet och rundgång lät de som ekon från framtiden. Men när de nu framförs på akustiska instrument låter de bara vackra och rogivande på ett sätt som för tankarna till vaggvisor. Eller valsång.JAY-Z
Titel: American Gangster
Skivbolag: Roc-A-Fella/Universal

Rapparen Jay-Z:s nya album "American Gangster" är inspirerat av Ridley Scotts nya film med samma namn, men ingen av låtarna är med i filmen. Det närmaste man kommer hiphop i filmen är när Public Enemys fantastiska "Can’t truss it" tonas upp i slutscenen.

Filmens berättelser om droghandeln i Harlem på 1960- och 1970-talet har fått Jay-Z att minnas sin egen tid som langare i Brooklyn i början av 1990-talet.

Albumet är melankoliskt och förvånansvärt anspråkslöst för att vara Jay-Z, men tyvärr också lite lojt. Ena höjdpunkten är "Hello Brooklyn" där det låter som om Lil Wayne och Jay-Z försöker hålla fast i en vibrerande högspänningsledning.

Den andra är "Fallin’", skivans dramatiska höjdpunkt, där Jay-Z sammanfattar hela sitt liv och 50 år av amerikansk historia i en enda textrad: "The irony of selling drugs is sort of like using it". Det liv man får av att sälja droger är lika beroendeframkallande som att ta dem.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?