1515

Gradvalls skivor: Soundtracket som är lika stort som filmen

SOUNDTRACK: THE DARJEELING LIMITED
Titel: Abkco/import
Betyg: 4 (av 5)

THE KINKS
Titel: Lola versus Powerman and the Moneygoround
Skivbolag: Reprise
Betyg: 4

Vid Stockholms filmfestival nästa vecka tilldelas Wes Anderson "Visionary Award". Det är ett sällsynt passande pris för en amerikansk filmare som lägger så stor vikt detaljer - kläder, scenografi, musik - att han ibland framstått som visionär i första hand och regissör i andra.

Wes Andersons soundtrack är nästan alltid en lika stor upplevelse som själva filmerna. Både "Rushmore" (1998) och "The Royal Tenenbaums" (2001) tillhör de skivor jag spelat mest under den senaste tioårsperioden.

Nya filmen "The Darjeeling Limited" utspelar sig under en tågresa i Indien. Till soundtracket återanvänder Wes Anderson gammal filmmusik. Dels från tidiga filmer av Merchant-Ivory, dels från indiske filmlegenden Satyajit Ray som själv skrev musiken till sina filmer.

Mitt i all denna stämningsskapande indiska musik stoppar han in tre bortglömda låtar med Kinks. Resultatet blir en kombination av Indien, England och USA lika självklar och magisk som att sitta och dricka en kopp te, PG Tips med mjölk, i en fönsterkarm på östra 10:e gatan på Manhattan.

Alla tre Kinkslåtarna från "The Darjeeling Limited" är plockade från "Lola versus Powerman and the Moneygoround" från 1970, vilket lett till att jag inte är den enda som nu köpt det. Lolaalbumet har plötsligt blivit en storsäljare på Amazon. Ett av flera tecken (lyssna på Babyshambles) på att det är en Kinksrevival i luften.SIGUR RÓS
Titel: Hvarf/Heim
Skivbolag: EMI

Isländska Sigur Rós har tillhört de få nordiska band som kan utmana Kent om titeln Nordens bästa band. Genombrottsskivan "Ágaetis Byrjun" och uppföljaren "( )" tillhör 2000-talets bästa och mest inflytelserika album.

Nya albumet är egentligen inte nytt utan en tillbakablick på bandets första decennium. På den första av två cd-skivor finns outgivet material och nyinspelningar av låtar från gruppens sällan hörda debutalbum "Von" från 1997. På den andra finns akustiska versioner av några av deras mest kända sånger.

Problemet med Sigur Rós är dock att ju renare deras inspelningar blir, desto mer banala framstår deras melodier. När de tidiga låtarna fortfarande var inlindade i elektricitet och rundgång lät de som ekon från framtiden. Men när de nu framförs på akustiska instrument låter de bara vackra och rogivande på ett sätt som för tankarna till vaggvisor. Eller valsång.JAY-Z
Titel: American Gangster
Skivbolag: Roc-A-Fella/Universal

Rapparen Jay-Z:s nya album "American Gangster" är inspirerat av Ridley Scotts nya film med samma namn, men ingen av låtarna är med i filmen. Det närmaste man kommer hiphop i filmen är när Public Enemys fantastiska "Can’t truss it" tonas upp i slutscenen.

Filmens berättelser om droghandeln i Harlem på 1960- och 1970-talet har fått Jay-Z att minnas sin egen tid som langare i Brooklyn i början av 1990-talet.

Albumet är melankoliskt och förvånansvärt anspråkslöst för att vara Jay-Z, men tyvärr också lite lojt. Ena höjdpunkten är "Hello Brooklyn" där det låter som om Lil Wayne och Jay-Z försöker hålla fast i en vibrerande högspänningsledning.

Den andra är "Fallin’", skivans dramatiska höjdpunkt, där Jay-Z sammanfattar hela sitt liv och 50 år av amerikansk historia i en enda textrad: "The irony of selling drugs is sort of like using it". Det liv man får av att sälja droger är lika beroendeframkallande som att ta dem.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Vinsten med att energioptimera fastigheter med AI

Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.
Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Cirka 50 procent. Så mycket värmeenergi har Riksbyggen kunnat spara i ett pilotprojekt under en månad genom att använda artificiell intelligens för att optimera uppvärmningen. Och det i en relativt ny, energieffektiv fastighet. Nu tas projektet vidare för att kunna minska den energiåtgång, och inte minst miljöpåverkan, som fastigheter står för.

Det började med ett problem, men också med en lösning.

Problemet heter driftoptimering, och handlar om att försöka hålla inomhustemperaturen i en byggnad på en jämn temperatur, året om, dygnet om.

– Ett modernt värmesystem bygger på att du har givare som mäter utetemperaturen, plus att du har regulatorer som kan öka och minska temperaturen på elementen, förklarar Jonas Holmberg, energiingenjör på Riksbyggen.

Läs mer om Riksbyggens energiförvaltning

Tanken är att om temperaturen ute går under en viss nivå ska värmen inomhus höjas automatiskt, så att innetemperaturen alltid är behaglig. Problemet är bara att systemet har svårt att planera framåt och ta hänsyn till att uppvärmning och nedkylning är en process som tar tid.

– Säg att det är en solig sommardag och huset är varmt, men på natten går temperaturen ner under tio grader en stund. Då vill systemet höja värmen trots att de som bor där inne bara vill få lite svalka.

Problemet skulle kunna lösas om en ingenjör flera gånger per dag gick in och optimerade systemet för de yttre förutsättningar som gäller just då, men det skulle vara extremt kostsamt och tidskrävande. Och det var när Jonas Holmberg funderade på hur det här i stället kunde automatiseras som lösningen dök upp.

– Vi deltog som partner i ett hackaton oktober 2020 där programmerare skulle optimera en fiktiv stad och dess byggnader, och då slog det mig att det egentligen inte borde vara så svårt att göra det på riktigt med hjälp av AI.

Långsiktig värmereglering

Anledningen är att moderna byggnader har sensorer som generar data dygnet runt. Den informationen, i kombination med en tiodygnsprognos från SMHI, gör att AI kan räkna ut hur varmt eller kallt det kommer att vara i byggnaden om tio timmar. Utifrån det kan värmen regleras mer långsiktigt, något som kan skapa en jämnare temperatur där man slipper toppar och dalar, samtidigt som det minskar energiförbrukningen.

– Vi startade piloten i slutet av mars 2020, och under april och maj sparade vi totalt 15 500 kilowattimmar, vilket är en besparing på femtio procent av värmeanvändningen. Och det i ett nyproducerat hus som hade klarat miljöbyggnad silver och var manuellt energioptimerad av oss i förväg.

Kontakta Riksbyggen och se hur mycket din fastighet kan spara.

Totalt räknar Jonas Holmberg att tekniken skulle kunna spara cirka 20 procent av värme användningen utslaget över ett år, bara på uppvärmningssidan.

– Fastigheter står för 40 procent av Sveriges energiåtgång, så det här skulle innebära en stor besparing på miljön. Dessutom blir det roligare som energiingenjör att jobba med ny teknik, och eftersom Riksbyggen redan i dag har en proaktiv it-avdelning och en ledning som lyssnar och inte är rädda för att testa ny teknik kan det här ge stora effekter.

Ska fortsätta utvecklingen

Planen nu är att utveckla fler funktioner samt att träna AI på flera olika typer av fastigheter, men också att fortsätta att utveckla fler tjänster där AI kan hjälpa till att optimera driften.

– Första delen av digitaliseringen var att samla in data, nu är det dags att använda informationen för att agera och göra förändringar, något som ger både bättre miljö och roligare arbetsplats.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?