1515

Räntor och valutor: Dollarn tappar mark igen

Dollarn försvagades åter mot euron i den tidiga europeiska handeln, efter att ha hämtat sig lite under natten, inför eftermiddagens räntebesked från Europeiska centralbanken, ECB.

Samtidigt sjönk marknadsräntorna i Europa med 3-4 punkter och de svenska följde med i rörelsen. Nedgången bottnade i kraftigt sjunkande USA-räntor på onsdagskvällen på grund av fortsatt finansoro.

Dagens höjdpunkt är eftermiddagens räntebesked från ECB. Styrräntan väntas lämnas oförändrad på 4,0 procent enligt samtliga tillfrågade analytiker i Bloomberg News enkät, och intresset riktas framförallt mot ECB-chefen Jean-Claude Trichets presskonferens.

Mitul Kotecha på Calyon i London konstaterar att pressmeddelandet och efterföljande frågor och svar kommer att granskas intensivt. Analytikern tycker det ska bli intressant att se hur ECB-chefen karaktäriserar den senaste uppgången i inflationen, till 2,6 procent i oktober, klart över de 2 procent som är ECB:s mål.

"Under vanliga förhållanden skulle uppgången i inflationen och utsikterna för att den kommer att förbli hög under de kommande månaderna föranleda en hökaktig hållning från ECB. Men, centralbanken måste väga detta emot nedgången i vissa sentimentindikatorer, som har lyft fram de ökade nedåtriskerna mot euroområdets ekonomiska tillväxt", skriver Mitul Kotecha i Calyons morgonbrev.

Han räknar med att ECB-chefens uttalande kommer att hålla kvar pressen på dollarn gentemot euron, i en förberedelse för ett test av 1:50-nivån under de kommande veckorna.

I euroområdet publiceras KPI-siffror från Nederländerna, Irland och Grekland.

På morgonen kom tysk handels- och bytesbalans, som var starkare än väntat.

Amerikanska räntor pekade fortsatt ned i den tidiga europeiska handeln, inför eftermiddagens utfrågning av Fedchefen Ben Bernanke i kongressens gemensamma ekonomiska utskott.

Morgan Stanley tror att Ben Bernanke kommer att hålla sig till budskapet i det senaste Fomc-uttalandet. Han väntas rättfärdiga den räntelättnad på 75 punkter som kommit hittills, men samtidigt indikera att riskerna mot tillväxt och inflation är rätt balanserade just nu. De tror inte att de förberedda kommentarerna kommer att säga mycket om dollarn, men ämnet kommer säkert upp i frågestunden.

Morgan Stanleys ekonomer räknar med att Ben Bernanke kommer att vara vag och undvika att tala om hur penningpolitikens påverkan på dollarn.

På onsdagskvällen sade Fed-guvernören Kevin Warsch att nya data måste ge Fed en tydligt förändrad bild av riskerna för tillväxten och inflationen för att Fed ska byta ståndpunkt i fråga om styrräntan.

Inflationsförväntningarna ser ut att vara under kontroll, enligt Kevin Warsh, även om han ser viktiga skäl till att oroa sig. Oljepriset och importpriser som ökar med sjunkande dollar hör till de krafter som kan driva inflationen uppåt, sade han.

Fed-chefen i St Louis, William Poole, varnade för att överdrivna sänkningar riskerar att ge högre inflation men noterade att problemen på bostadsmarknaden, som han tror kan fortgå en tid, fortfarande kan göra det nödvändigt med ytterligare räntesänkningar.

Räntan på den tioåriga svenska benchmarkobligationen 1051 noterades strax efter öppningen till 4,18 procent, ned 3 punkter från onsdagens stängning. Räntegapet mot den tyska motsvarigheten vidgades till 6 punkter (5).

Klockan 9.30 publicerar SCB industristatistik för september månad och efter att ha sjunkit i augusti väntas industriproduktionen vända uppåt i september.

På valutamarknaden tappade dollarn åter mot andra storvalutor då den europeiska handeln kom igång. På onsdagen nådde dollarn en ny bottennotering mot euron på 1:4731, innan den hämtade sig.

Bakom dollarförsvagningen ligger främst förnyad oro för fler förluster i spåren på turbulensen på finansmarknaderna men även bland annat oro för att Kina ska diversifiera sin valutareserv.

Strax efter klockan 9.00 handlades dollarn till 1:466 mot euron och hade försvagats till 112:63 mot yenen.

Kronan har samtidigt tappat 2 öre mot dollarn och knappt 2 öre mot euron, jämfört med på onsdagseftermiddagen.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?