1515

Stockholmsbörsen: Lugn öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna med mindre rörelser på onsdagen i likhet med övriga europeiska börser. Visst stöd kan komma från uppgångar i USA och Asien.

Börserna i New York vände upp på tisdagen sedan guld och olja slagit nya rekord vilket fick energi- och gruvaktier att stiga. Finansaktier fortsatte att pressas till en början på rykten om att obligationer som är så illikvida att de inte går att värdera ska leda till ytterligare nedskrivningar. Men en återhämtning för sektorn kom efter att Goldman Sachs sagt att ryktena kring dem "fortfarande är osanna".

Vidare sa JP Morgan analytikern, Christopher Flanagan, att de totala förlusterna för bolånerelaterade värdepapper kan nå 200 miljarder dollar och hittills har bara 30-40 miljarder dollar rapporterats, enligt Financial Times.

Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,9 procent, S&P 500 var 1,2 procent högre och Nasdaq avancerade 1,1 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i New York var det endast mindre förändringar.

På de asiatiska marknaderna var det en blandad utveckling men överlag uppgångar där det rekordhöga oljepriset framför allt drev oljebolagens aktier högre. I Japan var det dock nedgångar och Nikkei 225 slutade 0,9 procent lägre.

Securitas Direct har kommit med rapport under morgonen och resultatet kom in 10 procent bättre än analytikernas snittprognos enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen var i stort sätt i linje med förväntningarna. Bolaget höjde också prognosen för rörelsemarginalen till över 7,5 procent för helåret 2007. Den tidigare prognosen var en rörelsemarginal på 7,5 procent.

Även Securitas Systems har rapporterat och där understeg resultatet analytikernas snittförväntningar med 15 procent medan försäljningen var i likhet med konsensus.

Morgan Stanley har tittat närmare på de svenska bankerna och har gjort riktkursförändringar. Nordea har höjts med 4 procent till 122 kronor, SEB har sänkts med 4 procent till 221 kronor och Swedbank har dragits ned med 12 procent, till 269 kronor.

Knowit, HiQ får köprekommendationer av Affärsvärlden i det senaste numret. IBS är det dock värt att vänta med, och Precise Biometrics aktie får tummen ned.

Av det som väntas dra till sig störst intresse på dagens agenda är statistik från USA. Klockan 14.30 kommer preliminär statistik över produktiviteten det tredje kvartalet och klockan 16.00 kommer grossistlager i september.

Det blir också tal av ett antal Fed- ledamöter.


Innehåll från KIAAnnons

Målet: 100 procent laddbara bilar – redan 2024

Biltillverkaren Kia har fattat ett ambitiöst beslut – 2024 ska alla modeller som säljs i Sverige vara laddbara.

– I dag har Kia en laddbar försäljning på 77 procent, men vi nöjer oss inte med det. Vi fortsätter vår satsning på laddbart och år 2024 ska 100 procent av bilarna vi säljer i Sverige vara laddbara, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Sedan 2013 har Kia lanserat åtta laddbara bilmodeller i Sverige och är idag marknadsledare på området.

Men företaget nöjer sig inte med det. Med en uttalad strategi och en vilja att skapa en laddbar rörelse där så många som möjligt ska kunna ställa om till att köra på el har de tagit ett viktigt beslut.

Målet är 100 procent laddbart år 2024.

– Vi vill att så många som möjligt ska kunna köra elektrifierat och reducera CO2-utsläpp. Det är en målsättning vi har jobbat efter under lång tid, säger Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Största bilmärket

Att Kia är en aktör som ligger i framkant i omställningen till en mer hållbar mobilitet visar försäljningssiffrorna tydligt.

Under sommarmånaderna juli och augusti var laddhybriderna Kia Niro och Kia Ceed de mest registrerade bilarna i Sverige. Dessutom var Kia e-Niro den mest sålda elbilen i Sverige under samma period. I september var Kia det största bilmärket i Sverige, enligt statistik från BIL Sweden.

Lägst CO2-utsläpp

Många laddbara bilar har också inneburit att Kia kunnat sänka sina CO2-utsläpp och i dag har företaget det lägsta genomsnittliga CO2-utsläppet (46 gram CO2 per kilometer hittills i år) av de största bilmärkena i Sverige.

När det ändå pratas om miljö och minskad klimatpåverkan under körning så kan det betonas att inte mindre än 21 procent av den 10-åriga Kia-vagnparken i dag är laddbar. Och det har lett till att Kia har det lägsta CO2-snittet, 105 gram, av alla bilmärken från 2011 och framåt.

– Vi fortsätter vår satsning på laddbart med ett av marknadens bredaste modellprogram. Uppdaterade Kia Ceed Sportswagon är här och efterlängtade elbilen Kia EV6 lanseras inom kort. Under våren 2022 gör den populära suven Kia Sportage comeback som laddhybrid, fortsätter Peter Himmer, vd Kia Sweden.

Första av sju bilar

Nyheten Kia EV6 är den första av sju bilar som byggs på den specialutvecklade elbilsplattformen E-GMP. Denna ger möjligheten för ultrasnabb laddning – 10-80 procent på 18 minuter, och 4,5 minuters laddning ger en räckvidd på 100 km.

Elbilen, som nu lanseras i Sverige, har en räckvidd på upp till 528 km och släpps i fyra olika versioner: EV6, EV6 Plus, GT Line och GT. EV6 GT lanseras i slutet av 2022.

Så ska Kia lyckas ställa om till laddbara bilar till 2024 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?