Annons

Stockholmsbörsen: Lugn öppning väntas

Stockholmsbörsen väntas öppna med mindre rörelser på onsdagen i likhet med övriga europeiska börser. Visst stöd kan komma från uppgångar i USA och Asien.

Börserna i New York vände upp på tisdagen sedan guld och olja slagit nya rekord vilket fick energi- och gruvaktier att stiga. Finansaktier fortsatte att pressas till en början på rykten om att obligationer som är så illikvida att de inte går att värdera ska leda till ytterligare nedskrivningar. Men en återhämtning för sektorn kom efter att Goldman Sachs sagt att ryktena kring dem "fortfarande är osanna".

Vidare sa JP Morgan analytikern, Christopher Flanagan, att de totala förlusterna för bolånerelaterade värdepapper kan nå 200 miljarder dollar och hittills har bara 30-40 miljarder dollar rapporterats, enligt Financial Times.

Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,9 procent, S&P 500 var 1,2 procent högre och Nasdaq avancerade 1,1 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i New York var det endast mindre förändringar.

På de asiatiska marknaderna var det en blandad utveckling men överlag uppgångar där det rekordhöga oljepriset framför allt drev oljebolagens aktier högre. I Japan var det dock nedgångar och Nikkei 225 slutade 0,9 procent lägre.

Securitas Direct har kommit med rapport under morgonen och resultatet kom in 10 procent bättre än analytikernas snittprognos enligt SME Direkts sammanställning. Försäljningen var i stort sätt i linje med förväntningarna. Bolaget höjde också prognosen för rörelsemarginalen till över 7,5 procent för helåret 2007. Den tidigare prognosen var en rörelsemarginal på 7,5 procent.

Även Securitas Systems har rapporterat och där understeg resultatet analytikernas snittförväntningar med 15 procent medan försäljningen var i likhet med konsensus.

Morgan Stanley har tittat närmare på de svenska bankerna och har gjort riktkursförändringar. Nordea har höjts med 4 procent till 122 kronor, SEB har sänkts med 4 procent till 221 kronor och Swedbank har dragits ned med 12 procent, till 269 kronor.

Knowit, HiQ får köprekommendationer av Affärsvärlden i det senaste numret. IBS är det dock värt att vänta med, och Precise Biometrics aktie får tummen ned.

Av det som väntas dra till sig störst intresse på dagens agenda är statistik från USA. Klockan 14.30 kommer preliminär statistik över produktiviteten det tredje kvartalet och klockan 16.00 kommer grossistlager i september.

Det blir också tal av ett antal Fed- ledamöter.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?