1515

New York: Börsfall väntas på onsdagen

Terminerna för USA-indexen indikerar en negativ inledning när börserna i New York öppnar på onsdagen. Ett oljepris på runt 98 dollar per fat och en
rekordsvag dollar mot euron har skapat oro för att högre kostnader och inflationen kan skada bolagsvinsterna.

"Man vet inte vad som kommer att hända med tillväxten i USA. Dollarnedgången visar på osäkerheten", sade Nathalie Pelras, förvaltare på Richelieu Finance i Paris, till Bloomberg News.

General Motors föll med runt 6 procent i förhandeln efter att bolaget redovisat sina kvartalssiffror. Resultatet kom in sämre än väntat samtidigt som försäljningen var något bättre än analytikernas snittestimat. Inklusive engångseffekter uppgick resultatet till -68:85 dollar per aktie vilket kan jämföras med aktiekursen som var cirka 34 dollar i förhandeln. Men resultatet belastas av att bolaget tar en kostnad på 39 miljarder dollar från en nedskrivning knuten till skattekrediter.

Morgan Stanley backade med 2,8 procent efter att Wall Street Journal i en artikel skrivit att investmentbanken kan vara den nästa att göra stora nedskrivningar. Enligt två analytiker som tidningen varit i kontakt kan Morgan Stanley komma att göra nedskrivningar på 3-6 miljarder dollar under fjärde kvartalet kopplade till subprimeproblemen.

Dollarn har fortsatt att tappa under dagen och var för första gången över 1:47-nivån mot euron. En utlösande faktor för dollarförsvagningen var att den kinesiska folkkongressens vice ordförande Cheng Siwei sagt att Kina föredrar starkare valutor när valutareserven ska diversifieras.

Vidare har WTI-oljan handlats på nya rekordnoteringar bland annat med stöd av den svaga dollarn och på oväder i Nordsjön som fått oljeplattformar att evakueras.

Statistik som kom en timme före öppningen fick terminerna att återhämta sig något. Produktiviteten i USA ökade med 4,9 procent i årstakt under årets tredje kvartal mot väntade 3,2 procent. Samtidigt sjönk enhetsarbetskostnaden med 0,2 procent under tredje kvartalet. Analytiker väntade en ökning med 1,0 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?