1515

Räntor och valutor: Euron rekordstark mot dollarn

Europeiska marknadsräntor vände svagt uppåt på tisdagsmorgonen i spåren på en uppåtrekyl i amerikanska marknadsräntor på måndagskvällen.

På valutamarknaden stärktes euron mot såväl dollarn som den japanska yenen med stöd av ett något bättre börssentiment i Asien.

Euron kröp tillfälligt över 1:4530 mot dollarn på tisdagsmorgonen och noterade en ny "all-time-high" på 1:4531 drivet av förväntningar om att dollarns räntefördel kommer att minska ytterligare.

Förre Fedchefen Alan Greenspan, som ofta har jämfört valutaprognoser med slantsingling, gav sig in på den minerade marken vid ett anförande inför en konferens i Osaka på tisdagen. Han sade att dollarn knappast kommer att falla mer mot euron, men på lång sikt väntas den fortsätta att försvagas mot asiatiska valutor.

"Euro-USA valutajusteringen är redan klar. Den östasiatiska justeringen har inte kommit än", sade Alan Greenspan, enligt deltagare vid konferensen.

Den förre Fedchefen sade att USA:s underskott i bytesbalansen redan är inprisad i euro/dollarkursen.

Alan Greenspan tog också upp utsikterna för den amerikanska husmarknaden, och han sade att det finns ett "utbudsöverhäng" som innebär att priserna behöver sjunka ytterligare innan marknaden kan stabiliseras.

Tisdagen bjuder på en rad hållpunkter på den europeiska agendan, som inköpschefsindex för euroområdet i oktober, klockan 10.00 samt PPI och detaljhandelssiffror för september klockan 11.00. Statistiken väntas dock inte bli direkt vägledande för marknadsaktörer som i högre grad riktar blickarna mot torsdagens presskonferens med ECB-chefen Jean- Claude Trichet.

Enligt tidningen the Guardian kommer EU-kommissionen på fredag sänka sin prognos över euroområdets BNP-tillväxt till närmare 2 procent, från 2,5 procent i kommissionens vårprognos. Tidningen anger inte källor till uppgifterna, men skriver att ekonomikommissionären Joaquin Almunia har avfärdat de rådgivare som ville sänka prognosen till under 2 procent eftersom en så stor revidering skulle resa frågor om hur den europeiska ekonomin klarar att hantera chocker.

Tidningen citerar samtidigt ekonomer som räknar med att även ECB kan komma att revidera sin BNP-prognos för 2008 till 2 procent. I september pekade ECB:s tjänstemannaprojektioner mot att BNP-tillväxten skulle bli 2,3 procent (1,8-2,8).

ECB presenterar nya prognoser i samband med räntebeskedet i december, och enligt Gareth Claase, ekonom vid RBS, kan en sådan revidering öppna för räntesänkningar våren 2008.

Klockan 12.00 publiceras tysk statistik över orderingången till industrin i september.

Den svenska statistikagendan är tunn på tisdagen, men klockan 9.30 presenterar Teknikföretagen en ny konjunkturprognos, och finansminister Anders Borg deltar under förmiddagen vid ett SNS-seminarium om arbetsmarknadspolitiken.

Även USA-agendan är tunn på tisdagen, med veckostatistik från detaljhandelskedjorna, som sammanställs av ICSC och Johnson/Redbook, som sannolikt viktigaste hållpunkter.

Fedchefen Ben Bernanke ska hålla ett anförande vid en konferens i San Antonio på tisdagskvällen, men USA-analytiker räknar med att det knappast kommer några tunga besked från Fedchefen förrän på torsdag, då han ska utfrågas av kongressens kombinerade ekonomiska kommitté.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?