1515

Stockholmsbörsen: Tung dag för gruvbolagen

Stockholmsbörsen handlades med mindre förändringar strax efter lunchtid på måndagen efter att ha återhämtat en större nedgång i den tidiga handeln.
Utvecklingen var överlag negativ på de övriga europeiska börserna och där var det något större rörelser.

"Citigroup sänkte de asiatiska marknaderna i natt och det smittar av sig till den europeiska handeln i dag och vi ser även att de mer tradingintensiva svenska bankerna tar stryk som SEB och Handelsbanken medan Nordea klarar sig något bättre. Vidare tyngs gruvbolagen framförallt av ett fallande zinkpris medan vi återigen ser att bolag som överraskade i rapportperioden klarar sig bättre", sammanfattar en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Den amerikanska storbanken Citigroup meddelade sent på söndagen att de kan komma att göra ytterligare nedskrivningar av sina tillgångar relaterade till subprimeoron om uppemot 11 miljarder dollar, förutom de 6 miljarder dollar i nedskrivningar som banken bokförde under det tredje kvartalet. Citigroup har under dagen också reviderat sitt resultat för det tredje kvartalet till 0:44 dollar per aktie, från tidigare 0:47 dollar per aktie.

Därmed ansluter sig Citigroup till andra banker som Merrill Lynch och Credit Suisse som flaggat för stora nedskrivningar på grund av subprimeproblemen. Deutsche Bank gör bedömningen att Merrill Lynch kan tvingas till nedskrivningar om ytterligare 10 miljarder dollar, utöver redan rapporterade 9,4 miljarder dollar.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,1 procent lägre till noteringen 1.152,0. Omsättningen uppgick till 9,1 miljarder kronor.

På nedsidan fanns framförallt gruvbolagen. Boliden tappade 4,3 procent till 100:50 kronor och Lundin Mining sänktes med 4,1 procent till 76:75 kronor. Utvecklingen för sektorn var liknande ute i Europa och Metal & Mine Index tillhörde de index som utvecklades sämst på Bloomberg European 500 med en nedgång på 3,5 procent. Anledning var främst lägre metallpriser.

De svenska bankerna drogs med nedåt av den allmänna oron i sektorn. SHB A var 1,7 procent lägre till 201 kronor och SEB A sjönk 2,2 procent till 179 kronor. I den europeiska handeln föll bland annat Barclays med 4,1 procent och UBS var 2,6 procent lägre.

Bland aktier som steg fanns Getinge som avancerade 0,9 procent till 174:50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att de har förvärvat divisioner från Boston Scientific. Getinge betalar 4,8 miljarder kronor för divisionerna på skuldfri basis. De analytiker Direkt har pratat med anser att det finns flera positiva saker att peka på i förvärvet.

"Inte minst att marginalerna för de förvärvade divisionerna är överraskande höga. Priset verkar rimligt, till och med lågt, särskilt med tanke på att Getinge har en bra förvärvshistorik. Vi förväntar oss en positiv reaktion på det här", säger Johan Unnerus, analytiker på Swedbank.

Millicom ökade 1,4 procent till 747 kronor med stöd av en uppgång i USA under fredagen där aktien slutade hela 38 kronor högre än stängningen i Stockholm.

Forskningsbolaget Epicept steg 8,0 procent till 10:80 kronor. Bolaget har kommit med rapport under morgonen men där framkom det inte några direkta nyheter. Däremot var det en positiv artikel i måndagens upplaga av Dagens Industri där tidningen skriver att Epicepts leukemipreparat Ceplene kan bli det första svenska läkemedelsbolaget på tio år.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?