Annons

Stockholmsbörsen: Smittad av oron

Stockholmsbörsen fortsatte ned i den inledande handeln på måndagen även om klar återhämtning syntes mot den tidiga handelns bottennotering.

Utvecklingen var liknande på övriga europeiska börser efter förnyad oro över att det ska komma ytterligare bolånerelaterade nedskrivningar för investmentbankerna.

Citigroup meddelade sent på söndagen att de kan komma att göra ytterligare nedskrivningar av sina tillgångar relaterade till subprimeoron om uppemot 11 miljarder dollar, förutom de 6 miljarder dollar i nedskrivningar som banken bokförde under det tredje kvartalet. Men samtidigt sade investmentbanken att Robert Rubin, tidigare finansminister i USA, ersätter Charles Prince som styrelseordförande och det fick marknaden att handla upp Citigroupaktien med runt 4,5 procent i Frankfurt.

Därmed ansluter sig Citigroup till andra banker som Merrill Lynch och Credit Suisse som flaggat för stora nedskrivningar på grund av subprimeproblemen. Deutsche Bank gör bedömningen att Merrill Lynch kan tvingas till nedskrivningar om ytterligare 10 miljarder dollar, utöver redan rapporterade 8,4 miljarder dollar.

Klockan 10.00 hade OMXS30 backat med 0,2 procent till noteringen 1.151,2. Omsättningen uppgick till 3,1 miljarder kronor.

På nedsidan fanns framförallt gruvbolagen. Boliden tappade 2,6 procent till 102:25 kronor och Lundin Mining sänktes med 2,8 procent till 77:75 kronor. Utvecklingen för sektorn var liknande ute i Europa och Metal & Mine Index tillhörde de index som utvecklades sämst på Bloomberg European 500. Anledning var främst lägre metallpriser.

Även de svenska bankerna drogs med nedåt efter den allmänna oron i sektorn. SHB A var 1,7 procent lägre till 201 kronor och SEB A sjönk 1,6 procent till 180 kronor.

Bland aktier som steg fanns Getinge som avancerade 2,6 procent till 177:50 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att de har förvärvat divisioner från Boston Scientific. Getinge betalar 4,8 miljarder kronor för divisionerna på skuldfri basis. De analytiker Direkt har pratat med anser att det finns flera positiva saker att peka på i förvärvet.

"Inte minst att marginalerna för de förvärvade divisionerna är överraskande höga. Priset verkar rimligt, till och med lågt, särskilt med tanke på att Getinge har en bra förvärvshistorik. Vi förväntar oss en positiv reaktion på det här", säger Johan Unnerus, analytiker på Swedbank.

Millicom ökade 1,8 procent till 750 kronor med stöd av en uppgång i USA under fredagen där aktien slutade hela 38 kronor högre än stängningen i Stockholm.

I likhet med de dagar som det var oroligt under förra veckan klarade sig teleoperatörerna sig väl. Teliasonera steg med 0,4 procent till 61:75 kronor och Tele 2 B var 0,5 procent högre till 148:25 kronor. Tele2 fick dessutom ytterligare stöd av Morgan Stanley som höjt riktkursen för till 180 kronor, från tidigare 157 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?