1515

New York: Börserna väntas inleda nedåt

Terminerna för USA-indexen indikerar en svag inledning när börserna i New York öppnar på måndagen sedan Citigroup sagt att de kommer att ta ytterligare upp till 11 miljarder dollar i avskrivningar.

"Det här skapar ny ovisshet. Förlusterna kan bli större än förväntat och tillbakagången till det normala tar längre tid än vi trodde. Osäkerhet tynger aktier i finansbolag", sade Salah Seddik, förvaltare på Richelieu Finance, till Bloomberg News.

Bland aktier som var aktiva i förhandeln fanns flera av de stora investmentbankerna som sänktes ordentligt.

Citigroup föll med 4,3 procent efter att Charles Prince avgått som bolagets vd på söndagen och sagt att det steget var det enda riktiga att göra efter bankens förluster kopplade till bolånemarknaden. Bankjätten meddelade samtidigt att dessa förluster kan komma att uppgå till 11 miljarder dollar men den totala summan beror på marknadssituationen de kommande månaderna. Vidare har Citigroup reviderat ned sitt resultat för det tredje kvartalet till 0:44 dollar per aktie, från tidigare 0:47 dollar per aktie.

Merrill Lynch tappade 2,4 procent sedan Lehman Brothers sänkt rekommendationen för aktien till jämvikt från tidigare övervikt och dragit ner riktkursen till 58 dollar från tidigare 79 dollar. I fredags sade Deutsche Bank i en analys att Merrill Lynch kan komma att ta ytterligare 10 miljarder i nedskrivningar.

Bear Stearns, som är den femte största investmentbanken i USA, sänktes med 3,5 procent sedan Lehman Brothers också sänkt denna aktie till jämvikt från tidigare övervikt och justerat ned riktkursen.

På dagens agenda finns från USA inköpschefsindex för tjänstesektorn i oktober, med en väntad nedgång till 54,0 från 54,8 månaden före enligt Bloomberg News prognosenkät.


Noteringar kring klockan 14.55:

Terminen för Dow Jones -0,946%
Terminen för S&P 500 -1,107%
Terminen för Nasdaq -0,899%
2-åriga USA-räntan -0,041 till 3,633%
10-åriga USA-räntan -0,010 till 4,307%
Olja, US WTI -1:65 USD till 94:28 dollar per fat
Olja, Brent -1:39 USD till 90:69 dollar per fat


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?