Annons

Svensk dam i detektivbyråns spår

När det skulle göras en dokumentärfilm om författaren Alexander McCall Smith, pappa till Damernas detektivbyrå, var det flera filmbolag som ville vara med. Men den världsberömde författaren valde ett litet svenskt filmteam.

Ulrika Egner är producent och bor i Botswana sedan 20 år tillbaka. Här finns också hennes man och tre barn. När dokumentärfilmaren Mats Ögren ringde och frågade om hon ville vara medproducent för dokumentären "I Damernas detektivbyrås spår", tackade hon genast ja.

Ulrika Egner och filmteamet följde Alexander McCall Smith runt i Botswana under tre intensiva veckor. Den berömde författaren var mer än samarbetsvillig.

”Han ställde upp på allt och jag är imponerad över hur han, som är dryga 60 år, orkade, för vi hade ett riktigt tufft schema. När vi hade filmat en hel dag och träffades lite senare för att äta middag hade han hunnit skriva två kapitel på nästa bok”, säger Ulrika Egner.

Dokumentären besöker de verkliga platser där händelserna i böckerna utspelar sig och träffar flera av de personer som tjänat som inspiration och förgrundsgestalter för karaktärerna i böckerna. Barnhemmet är en SOS barnby där den förståndiga och goda föreståndaren Betty Mpodi fått ta plats i böckerna.

Många kvinnor i Botswana känner säkert igen sig i huvudpersonen Mma Ramotswe, men det är landets hälsominister Sheila Tlou som kommer närmast och som känner sig hedrad över att vara Mma Ramotswes förgrundgestalt.

Dokumentären ger också en lektion i Botswanas politiska historia. Den beskriver landet som det ser ut i dag och visar hur landet, som är hårt drabbat av hiv, är ett föregångsland i kampen mot aids. Den botswanska regeringen samarbetar med privata donatorer som Merck och Bill and Melinda Gates Foundation för att alla medborgare ska få den hjälp de behöver utan kostnad.

”Det känns bra att få visa en annan sida av Afrika, annars är det oftast bilden av krig och svält som förmedlas. Men Afrika är så mycket mer än så”, säger Ulrika Egner.

Dokumentären kommer att sändas i ett flertal länder i olika versioner, bland annat i USA och Australien.

När detta skrivs har Alexander McCall Smith ännu inte sett dokumentären eftersom den första versionen görs på svenska och den engelska versionen är under bearbetning.

Intresset för böckerna om den ”traditionellt byggda” – som Alexander McCall Smith uttrycker det – detektiven Mma Ramotswe har varit ganska ljumt i Botswana. Men när Hollywood rullade in i landet för att göra film av Damernas detektivbyrå med Oscarsbelönte regissören Anthony Minghella, med succéer som "The talented Mr Ripley" och "Den engelske patienten" bakom sig, blev det andra bullar. Både medierna och de soffliggande bokläsarna vaknade till och försäljningen av böckerna ökade.

Ulrika Egner har varit involverad även i den filminspelningen. Bland annat har hon gjort mycket av rollbesättningen, vilket var ett ganska tufft jobb.

”Vid en begravning i Botswana kommer det uppemot 500 personer. Då gäller det att hitta 500 statister”, säger hon.

Filmen är tänkt att komma på bioduken någon gång under 2008.

”Filmteamet byggde upp en hel stad vid foten av Kgale Hill, vilket vi också visar i vår dokumentär. Allt står kvar i väntan på att 13 avsnitt för tv ska spelas in. Under tiden används staden som en turistattraktion”, berättar Ulrika Egner.

Ulrika Egner är född i Liberia där hennes far jobbade på en amerikansk bank. Hon har bott i Kenya och trots att hon pratar redig norrländska har hon bara bott i Sverige i tio år. Hon visste tidigt att det var i Afrika hon ville leva. Där känner hon sig hemma.

Vid sidan om filmproduktionerna jobbar Ulrika Egner som fastighetsmäklare. Hon har också startat organisationen Y Care Charitable Trust som arrangerar långa fotvandringar. Syftet är att samla in pengar till välgörenhet.

Vandringarna är cirka 15 mil långa och går genom Makgadikgadi pans – en enorm saltöken som breder ut sig utan växtlighet eller djurliv, utom under regnperioderna då zebror och flamingor passerar.

Inför första vandringen gick Ulrika Egner och hennes väninna till alla sina vänner och frågade om de trodde att de skulle kunna gå över öknen på fem dagar.

”De sa: ’Näe, det tror vi verkligen inte’. Då sa vi: ’Men om vi lyckas, hur mycket pengar är du redo att ge oss då’?”

De fick blåsor på fötterna och skavsår här och där, men de klarade det.

”Vi fick ihop 50.000 pula, vilket är ungefär lika mycket i svenska kronor”, säger Ulrika Egner med ett stort leende.

Ryktet spred sig och allt fler har kommit för att vandra under de fem år som vandringarna arrangerats.

”Många stora företag skickar sina anställda eftersom man bygger en väldigt bra laganda under de tuffa omständigheterna.”

I början var det mest afrikaner som kom för att vandra, nu börjar de stora internationella företagen skicka personal från andra delar av världen.

Även svenskar söker sig dit. Svenskt Näringslivs chefsekonom Stefan Fölster och hans familj gjorde en vandring förra året.

2006 samlade vandringarna in motsvarande 800.000 kronor. Nästa år är målet 1 miljon. Pengarna går till olika välgörenhetsorganisationer som får ansöka om bidrag. En privatperson får betala cirka 5.500 kronor, då får man mat, utrustning och ett tält att sova i. Skulle det bli för tufft finns läkare och ambulans i beredskap.

”Fysiskt blir man väldigt trött, men mentalt är det bra. Man får tid att tänka. Först när man börjar gå på morgonen är alla glada och tjattrar på. Efter några timmar är man trött på allt snack och man går in i ett meditativt stadium. Man skalar bort allt och tänker bara på sitt eget liv.”

Att vara i saltöknen är som att vara ute på havet. Ulrika Egner berättar att man kan ställa sig och titta runt i 360 grader utan att se något alls. Om man ser en liten prick tar det tre timmar att gå dit.

”Det är intressant att se hur man klarar sig i en sådan situation. Vissa sätter sig bara ned och ger upp. Man måste få dem att klara det. Det ger jättebra kamratskap.”

Flera av dem som har upplevt vandringen som fruktansvärd kommer ändå tillbaka år efter år för att vandra.

Även Ulrika Egner är helt fast. Så pass att hon gav sig själv en vandring i Nepal i 40-årspresent nyligen.FOTNOT. Dokumentären visas i K-special i SVT 2 klockan 20.00 i kväll, fredag.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Telia CompanyAnnons

Så kan chefen slippa IT-bördan

IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.
IT-ansvaret blir ofta ett ”grupparbete” där allt från vd:n till vanliga anställda tar olika delar, visar en ny undersökning. Att outsourca IT har flera fördelar: Minskade IT-kostnader, ökad säkerhet och nöjdare medarbetare.

Är du vd och trött på IT-frågor som ständigt landar på ditt bord?

Allt fler företag löser problemet med att outsourca sin IT.

– Att frigöra tid och minska IT-kostnaderna är två viktiga vinster, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Att outsourca IT är en växande trend – särskilt bland små och mellanstora svenska företag. Det visar en ny uppföljande undersökning till den årliga rapporten ”Telias digitala index”. Andelen företag med 10-49 anställda som lägger ut IT-ansvaret har ökat från 29 till 33 procent bara det senaste året.

Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia:

– Tekniken blir allt mer komplex, kraven på IT-säkerhet ökar och det är svårt att hänga med – inte minst för mindre företag. Hos dessa företag brukar det dessutom finnas en eller flera ofrivilligt IT-ansvariga som samtidigt har andra arbetsuppgifter. Och många teknikfrågor tenderar att hamna på chefens bord.

IT-ansvaret – ett grupparbete

Undersökningen visar att IT-ansvaret ofta blir ett otydligt ”grupparbete” där såväl IT-chef och verksamhetschef som vd och vanliga medarbetare tar ansvar för olika delar.

– Genom att outsourca sin IT kan mindre företag få tillgång till samma kompetens och säkerhet som ett stort IT-bolag. Dessutom brukar man få nöjdare medarbetare som får fokusera på kärnverksamheten, säger Daniel Stark.

”Inte funnits för mindre företag”

För att möta det växande behovet av outsourcing erbjuder Telia ”IT-avdelning som tjänst” som vänder sig till företag från 10 anställda.

Tjänsten innebär att ett expertteam från Telia blir företagets IT-avdelning, med support, övervakning av företagets IT-miljö och ansvar för säkerheten.

– Den här typen av tjänst har länge funnits för stora bolag, men har tidigare inte varit tillgänglig för mindre företag, säger Daniel Stark.

Företaget kan samla både sina IT- och kommunikationstjänster i Telias unika erbjudande.

– Traditionellt finns en uppdelning mellan IT och telekom. Idag finns stora möjligheter att förenkla genom att samla alla teknikfrågor.

Minskade kostnader och mer tid

Vilka vinster kan då ett företag göra på att outsourca sin IT?

I undersökningen svarar företagen att de två viktigaste är att minska de totala IT-kostnaderna och att frigöra tid för medarbetarna.

– Att outsourca IT är i regel kostnadseffektivt i och med att företaget bara debiteras för de funktioner de behöver och faktiskt använder. Interna IT-kostnader kan dra iväg, och uppstår problem slukar det dessutom förlorad arbetstid, säger Daniel Stark och pekar på tre andra fördelar:

1 Ökad konkurrenskraft

”Ni kan fokusera helt på er affärsidé. Samtidigt får ni en IT-miljö som uppdateras och utvecklas av tekniker med spetskompetens.”

2 Kunskap och service

”Oavsett IT-problem – ni har alltid en support att kontakta som är experter på er IT-miljö och kan lösa problemen direkt.”

3 Ökad säkerhet

”Verksamheten blir mer sårbar om IT-frågorna hänger på interna medarbetare.

När ni outsourcar er IT tar leverantören ansvar för säkerheten och jobbar proaktivt för att undanröja alla teknikrelaterade risker.” 

Så kommer ni igång

Telias ”IT-avdelning som tjänst” inleds med en grundlig analys av företagets IT-miljö. Därefter tar ett expertteam ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

– Supporten och säkerheten är centrala delar. Man kan kontakta oss och få återkoppling direkt. De allra flesta frågor åtgärdar vi utan att besöka företaget, säger Daniel Boström, IT-konsult på IT-avdelning som tjänst.

Kontrollerar säkerheten löpande

Vad gäller säkerheten jobbar teamet proaktivt genom löpande kontroller.

– Eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör vi en noggrann undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är säker och uppdaterad.

Telia erbjuder också utbildning – det kan handla om smartare arbetssätt eller om att agera IT-säkert vid distansjobb.

Daniel Boström lyfter fram den personliga kontakten:

– Du kommer inte till en tekniker-vem-som-helst, utan till ett tight team som kan er IT-miljö utan och innan. Varje företag ska känna att vi är deras IT-avdelning.

Upptäck fler fördelar med IT-avdelning som tjänst 

Fakta: IT-avdelning som en tjänst

• Telia hanterar IT- och kommunikationstjänster för företaget. Vänder sig till företag från 10 anställda.

• Tjänsten är prenumerationsbaserad och erbjuder ett expertteam som gör en grundlig analys för att skräddarsy tjänsten utifrån verksamhetens behov. Därefter tar teamet ansvar för och har full koll på IT-miljön dygnet runt.

• Telia jobbar proaktivt genom löpande säkerhetskontroller så att eventuella fel kan åtgärdas innan de skapar problem. Dessutom gör Telia en grundlig undersökning en gång om året för att säkerställa att företagets IT-miljö är uppdaterad, säker och tillgänglig.

• I tjänsten ingår support och konsultation med syftet att frigöra tid och skapa effektivare arbetssätt.

 

Mer från Telia Company

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Telia Company och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?