1515

Stockholmsbörsen: Uppgång att vänta

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp i den inledande handeln på fredagen sedan ett anförande av Ben Bernanke under natten mot fredagen tolkats som att en räntesänkning från Fed nu ligger allt närmare.

Börserna i New York stängde svagt upp på torsdagskvällen i en ganska avvaktande handel inför att Fedchefen Ben Bernanke skulle hålla ett anförande efter stängningen. Dow Jones Industrial stängde med en uppgång på 0,2 procent, S&P 500 noterades 0,1 procent högre och Nasdaq Composite avancerade 0,2 procent.

Ben Bernanken sade att volatiliteten på kreditmarknaden har inverkat negativt på utsikterna för ekonomin, och Fed måste nu bedöma hur riskbalansen mellan tillväxt och inflation har förändrats. Han sade vidare att osäkerheten runt utsikterna "är till och med större än vanligt" vilket innebär att Fed måste vara "exceptionellt alerta och flexibla". Marknaden tolkade uttalandet som att en räntesänkning vid räntemötet den 11 december nu ligger allt närmare.

"Dessa kommentarer har nu höjt förväntningarna på en räntesänkning till rätt höga. Men det är tydligt att effekten av subprimeproblemen sprider sig till den övriga ekonomin och det kommer inte bli lätt att städa upp", sade Norihiro Fujito, på Mitsubishi UFJ Securities, enligt Financial Times.

Efter stängningen kom också datorjätten Dell med sin rapport för det tredje kvartalet. Bolaget som de senaste två kvartalen lyckats slå marknadens förväntningar nådde denna gång inte riktigt upp till snittestimatet och aktien sänktes med 9,9 procent i efterhandeln. Dell-aktien har dock handlats upp med över 10 procent efter Hewlett-Packards rapport i förra veckan.

Spekulationer om att det ska bli en räntesänkning i USA bidrog till uppgångar i Asien på fredagen, med undantag för de kinesiska Shanghai- och Shenzehnbörserna. Investerarna sökte sig till finanssektorn liksom till de asiatiska exportbolagen. Nikkei 225 slutade 1,1 procent högre.

För svensk del har det varit fortsatt lugnt under morgonen. Intrum Justitia kan påverkas av att finansinspektionen i Norge dragit in Intrum Justitias tillstånd att bedriva inkassoverksamhet. Bolaget får dock fortsätta bedriva inkassoverksamhet tills det norska justitiedepartementet har fattat ett beslut i ärendet. Den norska verksamheten motsvarar 3,6 procent av hela koncernens verksamhet.

På dagens agenda finns privatinkomster och privatkonsumtion under oktober i USA klockan 14.30. Chicago inköpschefsindex under november kommer klockan 15.45 och efter det publiceras bygginvesteringar under oktober i USA klockan 16.00.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?