1515

Stockholmsbörsen: SAS dagens kursraket

Stockholmsbörsen steg under fredagen i likhet med övriga europeiska börser. Det var dock som tidigare en ganska slagig handel.

"Att börsen nu stigit några dagar i rad är naturligt efter den massiva utförsäljning som varit. Den bakomliggande förklaringen till oron är att många inte vågar lita på de konjunkturprognoser som ligger och därmed vågar man inte heller lita på resultatprognoserna för bolagen", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,7 procent till noteringen 1.106,7. Omsättningen uppgick till 30,6 miljarder kronor.

I och med fredagens uppgång har börsen stigit tre handelsdagar i följd, sett över hela veckan handlades OMXS 30 upp med 5,0 procent.

Dagens största vinnare inom OMXS 30 var Scania som steg med 4,2 procent, aktien har därmed stigit med hela 18,5 procent på en vecka. Den starka uppgången kan bland annat förklaras med uttalanden från bolaget om att det inte märkt att kunderna påverkats av kreditoron och av att vd Leif Östling köpt aktier i bolaget vid två tillfällen de senaste åtta dagarna.

Scanias konkurrent Volvo har utvecklats sämre, på fredagen steg Volvo med 1,4 procent och under den senaste veckan har aktien stigit med 6,3 procent.

Gruvbolagen gick starkt under dagen men föll tillbaka i sluthandeln. Boliden steg med 1,1 procent till 90:25 kronor och Lundin Mining stängde ner 0,4 procent till 61:50 kronor. Enligt Christer Fredriksson, analytiker på ABG Sundal Collier, är det dels det stigande zinkpriset och dels fortsatta spekulationer om konsolidering i gruvbranschen som fått Lundin Mining och Boliden att stiga kraftigt den senaste veckan.

Även skogssektorn utvecklades väl. Stora Enso R klättrade 1,9 procent till 105:75 kronor och Holmen B noterades 1,4 procent högre till 246:00 kronor. På Oslobörsen lyfte Norske Skog över 13 procent. Anledningen till att den pressade sektorn steg var att nordamerikanska Abitibibowater annonserat om produktionsneddragning inom tidnings- och tryckpapper. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var positiva till nyheten.

SAS steg med hela 7,8 procent till 97:75 kronor. Enligt bedömare som Direkt varit i kontakt med återhämtar sig aktien efter att ha varit översåld. Stängningkursen på fredagen är trots den kraftiga uppgången lägre än noteringen för 10 handelsdagar sedan.

SEB avslutade en stark vecka i dur, aktien steg med 2,9 procent till 178:50, sammantaget har aktien stigit med 10,2 procent under veckan.

Astra Zeneca marscherade återigen över 300-kronorsnivån och när aktien handlades upp med 2,7 procent till 305:50.

Trots det positiva börssentimentet handlades HM oförändrad. Detaljhandelsindex var också det index som gick svagast på Bloomberg 500. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, var 5,4 procent lägre i Madrid efter att UBS i en analys skrivit att omsättningstillväxten under det första halvåret kan komma att bli den lägsta på fyra år.

Ericsson steg med över 1 procent i morgonhandeln men backade sedan tillbaka och stängde ned 1,6 procent.


Innehåll från Autolease DNBAnnons

Nu elektrifieras Coors fordonsflotta: ”En viktig del i vår ambition att bli hållbara på riktigt”

”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.
”Vår målsättning är att bli hållbara på riktigt och elektrifieringen av fordonsflottan är ett viktigt steg på vägen”, säger Magnus Wikström, vd Coor Sverige.

Serviceleverantören Coor ska halvera sitt klimatavtryck fram till 2025. Ett ambitiöst hållbarhetsmål, men inte utan utmaningar då företaget samtidigt är under stark tillväxt.

– Elektrifiering av bilparken är en nyckel för att lyckas, säger Kristina Olsson, hållbarhetschef hos Coor i Sverige, som i omställningsarbetet har stöd av billeasingbolaget Autolease.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

Som ledande leverantör inom Facility Management erbjuder Coor servicelösningar inom allt från underhåll och energioptimering av fastigheter till drift av personalmatsalar, konferensanläggningar och städtjänster.

– Vi är ett personalintensivt bolag och behöver bilar för att transportera såväl oss själva som våra produkter och utrustning till och från kunderna. Det innebär att hela fordonsflottan är en viktig del i vår ambition att bli ett hållbart företag på riktigt. Bilparken är ju en av de klimatpåverkare som vi själva har kontroll över och kan styra genom att regelbundet se över våra riktlinjer, säger Coors svenska hållbarhetschef Kristina Olsson och förklarar att resan mot en grönare vagnpark har pågått i flera år.

100 procent el vid nytt leasingavtal

Ett mellansteg inför att elektrifiera hela fordonsflottan var till exempel att förbereda alla servicebilar för förnybar och fossilfri diesel (HVO 100). Smart ruttplanering och högre nyttjandegrad av varje enskilt fordon ingår också i konkretiseringen av den ambitiösa hållbarhetsagendan.

– Vi har successivt skärpt vår policy, med starkt stöd hela vägen från koncernledningen som har fastställt vår strategi mot 2025 där vi ska växa verksamheten samtidigt som vi ska bli hållbara på riktigt. För att nå våra mål behöver vi komma snabbt framåt i hållbarhetsfrågorna. När det gäller våra förmåns- och tjänstebilar, som även används privat, är det redan i dag 100 procent el som gäller för den som står i begrepp att teckna nytt leasingavtal. Och nu har vi också börjat med det stora klustret av fordon som används dagligen i vår leverans, säger Kristina Olsson.

Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.
Kristina Olsson, hållbarhetschef Coor Sverige, och Mats Silfver, Sverigechef för Autolease.

Dessa servicefordon, både personbilar och lätta lastbilar, utgör omkring 80 procent av Coors totala vagnpark som i dag består av runt 700 fordon. Övergången till eldrift sker steg för steg i takt med att befintliga leasingavtal löper ut, men möjligheten till effektiv laddning är avgörande för var i landet man går snabbast fram.

– I dag är ett 80-tal av våra servicefordon rena elbilar. Vi har beslutat att el ska vara förstahandsvalet vid alla nyanskaffningar och när vi ersätter bilar efter att leasingperioder går ut, men framöver kommer vi också att behöva vara mer aktiva i hanteringen av hela vår fordonspark och tänka mer flexibelt när det gäller inbyte av bilar, säger Kristina Olsson.

Hon får medhåll av Mats Silfver, Sverigechef för Autolease, som sedan många år bistått Coor med leasing, rådgivning och administration av vagnparken.

– Vi kan hjälpa till att strukturera om bland fordonen. Om en bil exempelvis löper ut i Norrland, där tillgången till laddning än så länge är mer begränsad, kan det vara bättre att beställa en elbil till Stockholm och sedan växla bilar mellan Coors olika enheter. På så sätt kan vi tillsammans jobba för att optimera den totala bilparken, säger Mats Silfver.

Räckvidden blir allt bättre

Han har sett intresset för eldrift växa explosionsartat på senare tid och tror inte det dröjer mer än något år innan förhållandet 80/20 kommer gälla, det vill säga att 80 procent av alla nya bilar som säljs kommer vara laddbara:

– Redan i dag har två tredjedelar av personbilarna som beställs på företagssidan ”en sladd”, och 30 procent av dem är rena elbilar. Men andelen ökar snabbt med de statliga styrmedel som ligger, samtidigt som teknikutveckling gör att räckvidden blir allt bättre och laddinfrastrukturen byggs ut. Utvecklingen av drivmedelspriserna på fossilt bränsle är också avgörande i sammanhanget, säger Mats Silfver och poängterar att allt detta sammantaget innebär en attraktiv totalkostnadskalkyl för den som väljer elbil, även om just leasingkostnaden ibland kan vara högre jämfört med motsvarande fossildriven bil.

För många företag handlar valet också om trovärdighet, att bygga varumärke och ta samhällsansvar. Och som i Coors fall – att se till att de totala koldioxidutsläppen minskar rejält för att nå upp till högt ställda klimatmål.

– För oss är det en ickefråga. Vi vill göra det här och vi ska göra det. Att vara hållbara är en viktig profileringsfråga för oss, där vi även samarbetar med våra kunder, säger Kristina Olsson.

Praktiskt handlar det till exempel om att tillsammans säkerställa att det finns laddplatser hos kunderna för Coors servicebilar. Intresset för eldrift märks också i kundernas kravställningar inför nya upphandlingar, där hållbarhetsfrågor får allt större utrymme. Eftersom företagen är en del av varandras värdekedjor finns en gemensam målbild att leva upp till.

– Om vi kan erbjuda kunderna en fossilfri transport av våra tjänster, så hjälper vi ju också dem i deras hållbarhetsarbete, säger Kristina Olsson och konstaterar att Coors samarbete med Autolease bygger på liknande principer.

Mats Silfver delar den bilden:

– Vi har samma mål och ambition – att vara en drivande kraft för en hållbar omställning.

Läs mer om Autolease produkter och tjänster

 

Mer från Autolease DNB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Autolease DNB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?