1515

Gradvalls skivor: The Field förtjänar en bredare publik

Klubbvärlden är för snäv för technomusikern Alex Willners musik, tycker DI Weekends musikrecensent Jan Gradvall.

THE FIELD
Titel: From here we go sublime
Skivbolag: Kompakt, import
Betyg: 4

Världens just nu mäktigaste rockkritiker är inte en person utan en sökmotor. På sajten Metacritic.com sammanställs ett fortlöpande index över de skivor som fått bäst snittbetyg i tidningar världen över. Och den nuvarande tvåan i årets världsrankning är svensk.

I Sverige har inte många hört talas om technomusikern Alex Willner, som gör musik under namnet The Field, men han ligger före Radiohead på Metacritic och spelar i kväll, fredag, i Stockholm. Tyvärr är det typiskt både för genren och artisten att spelningen sker på hemlig plats. The Field framträder på The Green Room Sessions, ett Heinekensponsrat event som först i sista stund avslöjar festadressen för dem som köpt biljetter.

Samtidigt är Alex Willners musik så bra och utåtriktad att den förtjänar en bredare publik än klubbvärlden. Albumet "From here we go sublime" gavs ut i våras på den ledande tyska technoetiketten Kompakt och innehåller minimalistisk och instrumental dansmusik. Men The Field har lika stort fokus på melodier som på rytmer. Missa inte de geniala samplingarna av Fleetwood Mac och Embassy.


ADAM TENSTA
Titel: It's a Tensta thing
Skivbolag: K-Werks/Border
Betyg: 4

Två svenska låtar har varit i särklass under 2007. Två hitlåtar som på samma självklara sätt erövrat både radioapparater, dansgolv och mobiltelefoners ringsignaler. Den första var "Giftig" av Mange Schmidt och Petter. Den andra är "My cool" av Adam Tensta. Förutom att den hörs konstant på radion visas videon till "My cool" just nu 27,5 gånger om dagen enligt Music Control.

Som rappare betraktad är 24-årige Adam Tensta mer anonym än Mange Schmidt (Sveriges Slick Rick) och Petter (Sveriges Jay-Z). Men Adam Tenstas personlighet kommer fram i hans sound. Med utgångspunkt i 1980-talets syntetiska sound och de blippande ljuden från tv-spel och Gameboy har han utvecklat en helt egen stil. Efter tjugonde lyssningen upptäcker man att "My cool" egentligen är en lätt maskerad variant av Dire Straits "Money for nothing" fast iklädd hiphopkeps. På ett annat spår återuppväcks Alexander O'Neals suveräna 1980-talsballad "If you were here tonight".


BURIAL
Titel: Untrue
Skivbolag: Cargo/Border
Betyg: 4

Dubstep? Vad är det? En Fred Astaire från dödsriket som steppar till förvridna jamaicanska rytmer? Nej, men det är ungefär så det låter. Dubstep är senaste utväxten av den klubbmusik som började på Londonklubbar som en fusion av techno, hiphop och dubreggae och fortsatt som drum & bass, jungle, UK garage, 2-step och nu dubstep.

Alla dessa förvirrande genrenamn har förvisso olika särdrag, men det hade blivit mer begripligt för de oinvigda om man fortsatt kalla allt för drum & bass. Bas och trummor är och förblir grunden i musiken. Rytmerna är lika markerade som i hiphop men lika förvridna och fördröjda som i dubreggae.

Medan denna utpräglat engelska musik ett tag närmade sig bred amerikansk soul – minns Craig David och Artful Dodger – innebär dubstep en tillbakagång till det råare sound som rådde vid jungle. Stjärnan inom dubstep just nu är Burial. En anonym engelsk musiker som tonsätter sina ensamma Londonnätter. Musiken är till stora delar ordlös med förvrängda röster, men låttitlar som "Homeless in McDonald’s", "Raver" och "Endorphin" gör att man ser tydliga miljöbilder framför sig när man lyssnar. Burials utmärkta debutalbum "Burial" blev av tidningen The Wire utsett till fjolårets bästa album. Med denna mer melodiösa uppföljare väntar förhoppningsvis hans stora genombrott.


BLOOD MUSIC
Titel: Make it happen
Skivbolag: Make It Happen/Border
Betyg: 4

En av de saker som kändes så omtumlande med Talking Heads var att bandet introducerade ett mer komplext temperament i rockmusiken. Från att nästan all rock fram till dess handlat om att uttrycka någon av de fem grundkänslorna – arg, glad, ledsen, kär, kåt – visade David Byrne att dansant och utåtriktad musik även kan vara neurotisk, avvaktande, grubblande, förvirrad.

Blood Music, ett soloprojekt signerat Karl-Jonas Winqvist, låter mer hemvävt än Talking Heads men han påminner inte så lite om en ung David Byrne i sitt sätt att sjunga (lyssna särskilt på "Lovely love"). Precis som Byrne och Jonathan Richman gör han popmusik som är lika optimistiskt utåtriktad som introvert grubblande. Winqvist kommer från First Floor Power, ett band som mer och mer framstår som ett sällan skådat svenskt talangkluster. I samma band återfinns även syskonen Jenny och Sara Wilson.


Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik och ultrasnabb laddning – nu lanseras Kia EV6 i Sverige

Kia EV6 har kallats för en av årets mest efterlängtade modeller.

Det gäller inte minst här i Sverige när bilen nu lanseras.

Här är detaljerna som förklarar varför elbilen Kia EV6 väcker sådan uppmärksamhet.

Kia EV6 – den nya generationens elbil

EV6 är Kias första elbil som är baserad på den nya elbilsplattformen E-GMP (Electric Global Modular Platform). Denna har stöd för 800 volts-teknik, vilket gör det möjligt med ultrasnabb laddning. Vid en laddstation med minst 240 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

Samtliga modeller på den svenska marknaden kommer med det stora batteriet på 77,4 kWh, och batteriets placering i golvet skapar rymlighet i kupén och ett platt golv för bästa komfort.

Lång räckvidd

Elbilen, som lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november, släpps först i tre olika versioner: EV6, EV6 Plus och GT Line. Kia EV6 och EV6 Plus finns med bakhjulsdrift, EV6 Plus går även att få med fyrhjulsdrift och GT Line finns endast med fyrhjulsdrift. EV6 Plus och EV6 GT Line med fyrhjulsdrift, det vill säga med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln – har sammanlagt 325 hästkrafter. EV6 med bakhjulsdrift har en räckvidd på upp till 528 kilometer på en laddning, enligt WLTP.

I slutet av nästa år kommer en fjärde version – toppmodellen Kia EV6 GT. Den är också fyrhjulsdriven med dubbla elmotorer – en på fram- och en på bakaxeln. Kia EV6 GT har sammanlagt 585 hästkrafter. 0 till 100 km/h klaras av på 3,5 sekunder och topphastigheten anges till 260 km/h.

Stolar av återvunna PET-flaskor

När det kommer till interiören hos Kia EV6 är det första man ser en dubbel panoramaskärm (dubbla 12,3-tumsskärmar) med intuitiva menyer och ett användarvänligt gränssnitt.

Intill förarplatsen finns en rejäl mittkonsol som rymmer växelväljaren, plats för mobiltelefonen och touchknappar för bland annat stol- och rattvärme.

Med en AR head-up display projiceras viktig information på vindrutan så att föraren lätt kan hålla koll och få guidning till sin destination.

Stolarna i nya EV6 är utformade med komfort i fokus och är klädda i veganskt läder eller mockaimitation, som tillverkats av återvunna PET-flaskor. I sätena, som går att fälla som vilostolar, är det enkelt och bekvämt att ta igen sig en liten stund medan batterierna laddas.

Dragkapacitet på 1600 kilo

Det är inte bara räckvidden, den ultrasnabba laddningen och de dubbla panoramaskärmarna som gör att Kia EV6 sticker ut.

Här finns en mängd tekniska funktioner som assisterar i vardagen, såsom döda-vinkel-varnare, varning för bakomvarande trafik, värmepumpsystem för effektiv uppvärmning/nedkylning av kupén, adaptiv farthållare med stop and go, parkeringssensorer fram och bak och elmanövrerad baklucka.

Oavsett version stoltserar Kia EV6 dessutom med dragkapaciteten på 1600 kg.

Kia EV6 kan även fungera som en mobil powerbank. Den är utrustad med en vehicle-to-load-funktion (V2L) och kan användas för att ladda och driva andra elektriska apparater som man kan behöva till exempel vid olika utomhusäventyr. Bilen kan leverera en effekt upp till 3,6 kW vilket gör att EV6 till och med kan användas för att ladda en annan elbil om det skulle behövas.

Kia EV6 lanseras hos de svenska Kia-återförsäljarna helgen 13-14 november.

Kia EV6 – den nya generationens elbil 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?