1515

Ericsson lyfter på Stockholmsbörsen

Efter en viss tvekan i den tidiga handeln tog Stockholmsbörsen fart uppåt under fredagsförmiddagen. Ericsson och skogssektorn gick i spetsen för uppgången.

Utvecklingen var positiv även på de ledande europeiska börserna och marknaderna fick stöd av ett anförande av Fedchefen Ben Bernanke under natten mot fredagen. Marknaden tolkade uttalandet som att en räntesänkning nu är mer sannolik vid Feds räntemöte den 11 december.

Ben Bernanke sade att osäkerheten runt utsikterna "är till och med större än vanligt" vilket innebär att Fed måste vara "exceptionellt alerta och flexibla". Detta fick börserna i Asien att stiga, men uppmärksamheten var större bland börsaktörer än på ränte- och valutamarknaden.

Klockan 10.30 hade OMXS30 stigit med 0,6 procent till noteringen 1.105,2. Omsättningen uppgick till blygsamma 3,6 miljarder kronor.

Ericsson vägde tyngst på uppsidan genom att stiga 1,3 procent till 16:06 kronor. Aktien har nu stigit med 8,2 procent på en vecka men är fortfarande ner 42 procent sedan årsskiftet.

Även skogssektorn utvecklades väl där Stora Enso R klättrade 3,1 procent till 107 kronor och Holmen B var 1,9 procent högre till 247 kronor. På Oslobörsen lyfte Norske Skog nära 10 procent. Anledningen till att den pressade sektorn steg var att amerikanska Abitibibowater annonserat om produktionsneddragning inom tidnings- och tryckpapper. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med var positiva till Nyheten.

"Volymerna från USA har påverkat prisbilden och detta kan ju vara psykologiskt positivt i prisförhandlingarna som snart ska påbörjas eller redan pågår", säger en analytiker i en kommentar men som sammantaget betecknar beskeden från Abitibibowater som "marginellt" positiva för de nordiska tidningspappersbolagen.

Sämre gick det för Intrum Justitia som backade med 1,4 procent till 103:25 kronor. Under morgonen kom det uppgifter om att bolaget förlorat sin licens att bedriva inkassoverksamhet i Norge som står för 3,6 procent av koncernens omsättning. Anledning ska vara att Intrum Justitia ska ha skickat ut felaktiga skrivelser till kund och krävt påminnelseavgifter för tidigt. Intrum Justitia får dock bedriva sin verksamhet vidare under tiden bolagets överklagan behandlas.

H&M var oförändrad på 399 kronor och utvecklades därmed något sämre än snittet. Detaljhandelsindex var det index som gick svagast på Bloomberg 500. Spanska Inditex, som bland annat äger klädkedjan Zara, var 2,2 procent lägre utan att några direkta nyheter presenterats.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?