1515

Asienbörser: Kina mot strömmen

Det var återigen uttalanden från den amerikanska centralbanken som präglade handelsessionen i Asien under fredagen. Fedchefen Ben Bernanke förstärkte i ett anförande under natten till fredagen spekulationerna om en kommande räntesänkning, vilket bidrog till uppgångarna i hela regionen med undantag för de kinesiska Shanghai- och Shenzehnbörserna.


Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, upp med 0,9 procent.

Investerare sökte sig till finanssektorn liksom till de asiatiska exportbolagen. Förutom ökade förväntningar om en amerikansk räntesänkning gav stigande metallpriser stöd till råvarubolagen.

"En räntesänkning ses som allt mer trolig. Det skapar också stöd på kort sikt för aktiemarknaderna då det funnits oro kring riskerna om kreditkostnaderna fortsätter att lika på höga nivåer", säger Nicole Sze, analytiker vid Bank Julius Baer & Co i Singapore till Bloomberg News.

Volatiliteten på kreditmarknaden har inverkat negativt på utsikterna för ekonomin, och Federal Reserve måste nu bedöma riskbalansen mellan tillväxt och inflation har förändrats. Det sade Fedchefen Ben Bernanke i ett anförande under natten till fredagen.

För finanssektorn fortsatte uppgångarna under fredagen, bland annat steg Mizuho Financial Group, Japans näst största bank, med 1,4 procent liksom DBS Group Holdings, Singapores största bank, som var upp med 1 procent.

Bland exportbolagen fortsatte japanska Nintendo att klättra och steg med 3,1 procent på fredagen, efter att ha handlats upp med 4,5 procent under torsdagen.

Taiwanesiska AU Optronics var en annan vinnare bland exportbolagen efter en uppgång om 2,6 procent.

De japanska stålbolagen kunde dra nytta av en höjd sektorrekommendation från Credit Suisse. Bland annat fick JFE Holdings rejäl fart uppåt och noterade en uppgång på 4,9 procent, liksom Tokyo Steel Manufacturing som var upp med 6,2 procent.

"De japanska stålbolagen åtnjuter fortfarande en köprekommendation eftersom de har kvalitetsfördelar gentemot konkurrenter i länder som Kina och då de kan dra nytta av utvecklingen i tillväxtländer", säger Yuuki Sakurai, vid Fukoku Mutual Life Insurance i Tokyo till Bloomberg News.

I övrigt kunde uppgångar noteras för råvarubolagen på stigande metallpriser. BHP Billiton var upp 2,3 procent medan Rio Tinto steg 4,3 procent.

Marknadstemperatur ca kl 07.40
Morgan Stanley Asia-Pacific Index +0,9%
Nikkei 225 +1,1%
Topix Tokyo +1,2%
Hongkongs Hang Seng +0,6%
China Shanghai Composite -2,1%
China Shenzhen Composite -1,3%
Singapores STI +1,4%
Sydkoreas Kospi +1,5%
Taiwans Taiex +1,7%
Indiens BSE Sensex +1,5%


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?