1515

USA-börser: Rekyl efter uppgången

Börserna i USA backade under torsdagen efter onsdagens glädjeskutt. Nedgången kom efter en svag rapport från Sears samt siffror om en ökning av personer som söker arbetslöshetsunderstöd i USA.

Vid 16.50-tiden var Dow Jones Industrial ned 0,3 procent, till 13.254, medan S&P 500 minskat 0,4 procent, till 1.462,8. Nasdaq Composite hade backat 0,2 procent, till 2.656,7.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till drygt 300 miljoner aktier, medan cirka 240 miljoner aktier hade handlats på Nasdaq.

På obligationsmarknaden sjönk samtliga korta räntor och tioåringen noterades ned 9 punkter till 4,33 procent.

Sears Holding, ägare av varuhuskedjorna Sears och Kmart, backade med hela 12,4 procent efter att bolaget presenterat sin rapport för det tredje kvartalet. Rapporten var en stor besvikelse och visade ett resultat per aktie om 1 cent, mot marknadens förväntningar på 53 cent.

"Om man tittar på avmattningen på arbetsmarknaden kastas ljus på konsumenternas beteende" sade Bartley Barnett, förvaltare vid Morgan Keegan till Bloomberg News.

Även banksektorn hade en svag inledning efter att CIBS sänkt sin riktkurs för investmentbanken Lehman Brothers från 95 dollar till 79 dollar. Nyheter som fick aktien att tappa 4,2 procent. Med sig i fallet drogs även kollegorna Merrill Lynch, Morgan Stanley och Goldman Sachs. Aktierna sjönk med 2,7, 1,9 och 1,1 procent.

Klockan 14.30 kom preliminära siffror över den amerikanska BNP:n för det tredje kvartalet. BNP hade ökat med 4,9 procent i beräknad årstakt vilket var precis vad analytikerna hade förväntat sig.

Ytterligare statistik från USA kom i form av siffror över antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd under vecka 47. Siffran visade en ökning med 23.000 till 352.000 personer jämfört med analytikernas prognos på 330.000, enligt en sammanställning gjord av Bloomberg News.

Klockan 16.00 kom siffran för försäljningen av nya bostäder i USA. Siffran visade på en ökning med 1,7 procent, mot analytikernas förväntningar på en minskning med 2,6 procent. Vid samma tidpunkt kom OFHEO:s husprisindex som visade en minskning med 0,4 procent. Det var första gången på knappt 13 år som huspriserna sjönk under ett kvartal. Siffran var dock i linje med förväntningarna visar Bloomberg News sammanställning.

Bolåneinstituten Fannie Mae och Faddie Mac fortsatte onsdagens uppgång och steg med 2,1 respektive 1,9 procent. Den senaste tidens jojoaktie, den Internetbaserade aktiemäklaren E-trade ökade drygt 3 procent efter att man meddelat att 2,5 miljarder dollar har tillskjutits bolaget.

Mot strömmen gick dock oljesektorn efter att oljepriset stigit med över 2 dollar per fat. Prisuppgången fick bland annat Exxon Mobil och Conocophillips att stiga med 1,4 respektive 1,7 procent.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?