1515

Stockholmsbörsen: Uppgången väntas fortsätta

Stockholmsbörsen väntas öppna med stigande kurser på torsdagen efter stora uppgångar i både USA och Asien på förhoppningar om att Fed kan komma sänka räntan vid räntemötet i december.

Börserna i New York fortsatte upp efter svensk stängning på onsdagen. Stöd kom från Feds vicechef Donald Kohn som sade att den finansiella turbulensen kan komma att försämra kreditförhållandena för hushåll och företag och det är något som Fed måste ta i beaktande vid sitt nästa policymöte den 11 december. Den ovanligt stora osäkerheten kräver ett "flexibelt och pragmatiskt policyagerande", sade han.

Bedömare såg Donald Kohns uttalande som ett sätt att dämpa det spända förhållande som råder mellan Fed och marknaden.

"Feds retorik och marknadens prissättning har varit på kollisionskurs", sade Michael Feroli, ekonom på JP Morgan, enligt Financial Times.

Ed McKelvey, ekonom på Goldman Sachs, sade att talet långt ifrån gjorde det klart att det kommer en sänkning i december. Men det gjorde klart att "Fed är uppmärksam på marknadsturbulensen och kommer att sänka om det inte lugnar sig".

Feds Beige Book, som publicerades under onsdagskvällen, passerade däremot i princip obemärkt förbi.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit med 2,6 procent, S&P 500 var upp 2,9 procent och Nasdaq Composite noterades 3,2 procent högre.

De ledande asiatiska börserna följde den positiva utvecklingen i USA och steg rejält på torsdagen. De exportrelaterade bolagen tillsammans med finanssektorn anförde uppgångarna. Nikkei 225 slutade 2,4 procent högre.

För svensk del har det varit fortsatt lugnt med nyheter under morgonen. SSAB har fått en höjd rekommendation av HSBC till övervikt från tidigare neutral. SAAB kan få stöd av en positiv artikel i torsdagens upplaga av Dagens Industri där tidningen skriver att det kan vara köpläge i aktien.

Vidare kan bankerna få stöd av nya positiva nyheter i finanssektorn i Europa. Det belgiska försäkringsbolaget Fortis väntas stiga sedan Kinas näst största försäkringsbolag Ping An har köpt en andel om 4,2 procent i bolaget.

Även gruvsektorn kan få stöd av omvärlden. BHP Billiton och Rio Tinto, som också är noterade i Europa, avancerade i den australiensiska handeln på ett stigande kopparpris.

På torsdagens agenda står bland annat USA-siffror på nyanmälda arbetslösa, försäljning nya hem och OFHEO:s husprisindex. Det kommer också preliminär BNP från USA för tredje kvartalet, som enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ha reviderats upp till 4,9 procent i beräknad årstakt från det första estimatets 3,9 procent.


Innehåll från RoboMarketsAnnons

Multi-asset-mäklaren RoboMarkets etablerar sig i Sverige med unik prismodell

Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.
Mats-Olof Engarås och Maximilian Ström, Managing Director respektive kundansvarig på RoboMarkets.

Många privata investerare är sofistikerade i sin handel och letar ständigt efter de bästa möjligheterna. Nu erbjuder multi-asset-mäklaren RoboMarkets sina tjänster inom CFD- och aktiehandel på den svenska marknaden.

– Vi lanserar också en transparent prismodell med fast månadsavgift som inkluderar obegränsad handel i amerikanska aktier utan courtage samt courtagefri CFD-handel med mycket attraktiva spreadar, säger Mats-Olof Engarås, Managing Director på RoboMarkets i Sverige.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Den tidiga etableringen av nätmäklare och andra bankutmanare i Sverige har bidragit till ett väl utbrett intresse för investeringar och trading bland privatsparare. Med de senaste årens centralbanksstimulanser med hög likviditet, stort flöde av nya börsnoteringar och ”meme stocks”, eller internetfenomensaktier, har intresset för trading ökat ytterligare. Många använder sig av flera mäklare och handelsplattformar och medvetna investerare letar hela tiden efter nya möjligheter.

Efter att RoboMarkets framgångsrikt etablerat sig i ett flertal europeiska länder har snabbväxaren öppnat i Sverige. Bolaget erbjuder sina kunder exponering mot ett stort och diversifierat utbud av underliggande instrument på olika marknader till förmånliga handelsvillkor och support på svenska.

– Vårt mål är att vara flexibla och snabbrörliga för att möta marknadstrenderna. Nu fortsätter vi att utveckla och anpassa våra tjänster för att bli ett än mer attraktivt alternativ för svenska kunder, fortsätter Mats-Olof Engarås.

Kundfokuserat team

RoboMarkets lägger stor vikt vid att ha en nära dialog med sina kunder och för att erbjuda bästa möjliga kundsupport har man också rekryterat personal till kontoret i Stockholm. Kundteamet leds i dagsläget av Maximilian Ström och Mats-Olof Engarås, som tillsammans har lång erfarenhet från finanssektorn och kundfokuserade roller.

Hos RoboMarkets har kunderna tillgång till de välkända tradingplattformarna MetaTrader4 och MetaTrader5, med webbaccess och mobilapplikationer, samt den egenutvecklade plattformen R StocksTrader, som speciellt tagits fram för aktiehandel, med användarvänlighet och flexibilitet i fokus. För att möta det växande intresset för automatiserad trading erbjuds kunderna även användarvänliga verktyg för att bygga sin egen tradingrobot.

– Helhetserbjudandet med tradingplattformar, tillgängliga marknader och handelsvillkor är anpassade för att vara konkurrenskraftiga både för professionella, sofistikerade traders och för handlare med mindre erfarenhet, säger Mats-Olof Engarås.

I kombination med den unika prismodellen erbjuds nya kunder att handla utan månadsavgift fram till sista februari 2022.

Vill du veta mer? Läs mer om RoboMarkets här

Riskinformation: CFDs är komplexa instrument och innebär stor risk för snabba förluster på grund av hävstångseffekten. 61.41% av alla icke-professionella kunder förlorar pengar när de handlar CFDs via den här leverantören. Du bör överväga om du förstår hur CFDs fungerar och om du har råd att ta en sådan hög risk att förlora dina pengar. Om den med CFD förenade risken upplevs som komplicerad för dig, sök oberoende råd.

Mer från RoboMarkets

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RoboMarkets och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?