Annons

Stockholmsbörsen: Uppgången väntas fortsätta

Stockholmsbörsen väntas öppna med stigande kurser på torsdagen efter stora uppgångar i både USA och Asien på förhoppningar om att Fed kan komma sänka räntan vid räntemötet i december.

Börserna i New York fortsatte upp efter svensk stängning på onsdagen. Stöd kom från Feds vicechef Donald Kohn som sade att den finansiella turbulensen kan komma att försämra kreditförhållandena för hushåll och företag och det är något som Fed måste ta i beaktande vid sitt nästa policymöte den 11 december. Den ovanligt stora osäkerheten kräver ett "flexibelt och pragmatiskt policyagerande", sade han.

Bedömare såg Donald Kohns uttalande som ett sätt att dämpa det spända förhållande som råder mellan Fed och marknaden.

"Feds retorik och marknadens prissättning har varit på kollisionskurs", sade Michael Feroli, ekonom på JP Morgan, enligt Financial Times.

Ed McKelvey, ekonom på Goldman Sachs, sade att talet långt ifrån gjorde det klart att det kommer en sänkning i december. Men det gjorde klart att "Fed är uppmärksam på marknadsturbulensen och kommer att sänka om det inte lugnar sig".

Feds Beige Book, som publicerades under onsdagskvällen, passerade däremot i princip obemärkt förbi.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit med 2,6 procent, S&P 500 var upp 2,9 procent och Nasdaq Composite noterades 3,2 procent högre.

De ledande asiatiska börserna följde den positiva utvecklingen i USA och steg rejält på torsdagen. De exportrelaterade bolagen tillsammans med finanssektorn anförde uppgångarna. Nikkei 225 slutade 2,4 procent högre.

För svensk del har det varit fortsatt lugnt med nyheter under morgonen. SSAB har fått en höjd rekommendation av HSBC till övervikt från tidigare neutral. SAAB kan få stöd av en positiv artikel i torsdagens upplaga av Dagens Industri där tidningen skriver att det kan vara köpläge i aktien.

Vidare kan bankerna få stöd av nya positiva nyheter i finanssektorn i Europa. Det belgiska försäkringsbolaget Fortis väntas stiga sedan Kinas näst största försäkringsbolag Ping An har köpt en andel om 4,2 procent i bolaget.

Även gruvsektorn kan få stöd av omvärlden. BHP Billiton och Rio Tinto, som också är noterade i Europa, avancerade i den australiensiska handeln på ett stigande kopparpris.

På torsdagens agenda står bland annat USA-siffror på nyanmälda arbetslösa, försäljning nya hem och OFHEO:s husprisindex. Det kommer också preliminär BNP från USA för tredje kvartalet, som enligt Bloomberg News prognosenkät väntas ha reviderats upp till 4,9 procent i beräknad årstakt från det första estimatets 3,9 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?