1515

New York: Kraftigt uppåt på USA-börserna

De amerikanska börserna handlades stadigt upp och stängde rejält högre efter vad som kan beskrivas som en rallydag. Federal Reserves Beige Book
passerade i princip obemärkt förbi, när marknaden valde att fokusera på ökade förhoppningarna om en kommande räntesänkning i december.

Vid stängning hade Dow Jones Industrial Average stigit med 2,6 procent och noterades till 13.296,0. S&P 500 var upp 2,9 procent till 1.469,0 medan Nasdaq Composite noterades 3,2 procent högre på 2.662,9.

Omsättningen i New York uppgick till 1,7 miljarder aktier på New York Stock Exchange medan knappt 2,5 miljarder aktier bytte ägare på Nasdaq. Den tioåriga amerikanska räntan steg med 4 punkter till 4,0.

De amerikanska börserna tog fasta på uttalanden från Federal Reserves vicechef Donald Kohns tidigt på onsdagen som ökade förhoppningarna om en räntesänkning i december.

"Kohns kommentarer ökar bara uppfattningen att Fed fortsätter på sin inslagna bana för att skapa lugn. Det finns också en enorm lättnad över att den värsta finansiella krisen kan vara bakom oss", sade Michael Metz, chefsstrateg på Oppenheimer Holdings till Bloomberg News.

Av Beige Book framkom inget sensationellt, och marknaden reagerade inte nämnvärt när den presenterades. Fed-distrikten rapporterade att USA-ekonomin fortsatte att expandera under oktober/november, men i en mer dämpad takt än under den förra rapportperioden.

Främst var det bank och finansaktierna som agerade draglok, men även gruvsektorn gav stöd. Bland enskilda aktier utmärkte sig fortsatt Citigroup efter spekulationer i Wall Street Journal om ett samgående mellan Citigroup och branschkollegan Bank of America, båda bolagens aktier stängde upp med 6,8 respektive 5,4 procent. Spekulationerna avfärdades dock av Citigroup.

Bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae rekylerade kraftigt, och var upp 13,1 och 9,9 procent. På tisdagen presenterade Freddie Mac ett åtgärdspaket för att inbringa kapital.

I övrigt låg fokus till stor del på statistik och det fallande oljepriset. Tidigt under handelsdagen presenterades siffror över försäljningen av befintliga bostäder, som visade en större minskning än vad analytiker hade räknat med.

På onsdagen presenterades i vanlig ordning statistik över oljelagren, siffrorna visade att det finns mer olja i lagren än vad analytikerna väntat.

Ericsson stängde 9 öre högre än i Stockholm, medan Astra Zeneca var 4 öre billigare.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?