1515

USA-börser: Abu Dhabi-yra på Wall Street

De amerikanska marknaderna fortsätter visa hög volatilitet. På tisdagen handlades de upp betydligt, uppgången förklarades i huvudsak med Abu Dhabi Investments investering på 7,5 miljarder dollar i Citigroup.

Dow Jones stängde nära dagshögsta med en uppgång på 1,7 procent till 12.959, därmed har Dow Jones-index rört sig mer än 100 punkter under 10 av de 18 senaste handelssessionerna.

Nasdaq steg 1,6 procent medan S&P 500 handlades upp med 1,5 procent.

"Den största orsaken till uppgången var att vi har en djupt översåld marknad. Sedan fick stöd från Citigroups stöd från Abu Dhabi som gav folk en bättre känsla till finansgruppen", sa Al Goldman, chefsstrateg på A.G Edwards, till Marketwatch.com

Citigroups aktie steg med 1,5 procent efter Abu Dhabi Investments intåg. Bästa aktie inom Dow Jones var dock en annan finansaktie, nämligen JP Morgan som steg med 4,7 procent. Även försäkringskoncernen American International handlades upp och noterade en uppgång på 3,7 procent.

En annan stor vinnare var tobaksbolaget Altria Group som steg med 2,7 procent efter att Goldman Sachs lagt in bolaget på sin lista över bästa köp. Goldman Sachs anser generellt att amerikanska tobaksaktier är attraktiva.

Teknologisektorn gick starkt, Intel steg med 3,1 procent efter att JP Morgan höjt estimaten för bolaget. Investmentbanken tror att Intel kommer att gynnas av en "robust efterfrågan" på datorer.

Uppgången på inom Dow Jones var bred, 29 av 30 aktier steg. Ensam förlorare på Dow Jones var Home Depot med en nedgång på 1,3 procent.

En aktie som gick sämre än index var oljebolaget Exxon Mobil som steg med 0,8 procent, till nackdel för bolaget på tisdagen var oljeprisets negativa utveckling. WTI-oljan sjönk med 3,4 procent till 94,34 dollar per fat efter uttalanden om högre produktion från Saudiarabiens oljeminister. Det svaga oljepriset var antagligen också orsaken till Marathon Oil backade med 0,5 procent trots en höjd rekommendation från Bear Stearns. Även Chevron fick höjd rekommendation från Bear Stearns och steg med 0,9 procent.

Börsen trotsade att hushållens konfidensindikator för november kom in på den svagaste nivån på två år. Indikatorn sjönk till 87,3 i november, analytikerna hade enligt Blomberg News förväntat sig 91,0.

Bland svenska bolag noterade i New York stängde Ericsson sex öre länge än i Stockholm på kursen 14,90 kronor. Astrazeneca stängde 78 öre lägre än i Stockholm på 292,50 kronor.

Omsättningen i New York uppgick till 1.654 miljoner aktier på NYSE medan cirka 2.242 miljoner aktier bytte ägare på Nasdaq.

Den tioåriga räntan noterades upp en punkt till 3,95 procent.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?