1515

Börsen i dag: Rysk affär kan förlösa teleoperatörer

Den ryska teleoperatöreren Vimpelcom lade under gårdagen ett bud på ryska Golden Telecom. En liten affär kan tyckas, men den kan få intressanta och förlösande effekter på Telia Soneras ägande i Megafon. Och även i ett Tele2 perspektiv är affären intressant.

Den ryska teleoperatören Vimpelcom presenterade igår ett bud för att köpa den ryska fasttelefonioperatören Golden Telecom för motsvarande 25 miljarder kronor. Den här affären är relativt väntad men ändå lite extra intressant i ett svenskt perspektiv.

Affären kan med lite tur få en förlösande effekt på en rad ägarlåsningar som finns bland ryska teleoperatörer. Köparen Vimpelcom ägs till 30 procent av Telenor och 44 procent av ryska Altimo. Bland dessa två ägare har läget varit infekterat under en längre tid.

Altimo och Telenor är dock också sedan tidigare delägare i Golden Telecom. Altimo är ju också delägare i ryska Megafon. I Megafon är ju Telia Sonera största ägare men vill bli större.

Genom gårdagens affär skulle man enklare kunna tänka sig en lösning där Altimo och Telenor gör så att Altimo får Telenors innehav i Vimpelcom/Golden Telecom mot att Telenor får Altimos Megafon-innehav plus låt säga 30 miljarder i kontanter. Detta skulle också vara positivt för Telia Sonera som bekant gärna ser en börsnotering eller ett majoritetsägande i Megafon.

Detta skulle säkerligen underlätta med Telenor som delägare i Megafon i stället för Altimo. Allt detta kan synas snurrigt men gårdagens affär är ett steg i rätt riktning för de ägarlåsningar som finns i Ryssland.

Tele2-persepktivet är gårdagens affär intressant. Vimpelcom betalar 100 dollar per aktie motsvarande drygt 25 miljarder kronor för Golden Telecom. Detta är intressant eftersom Golden Telecom och Tele2:s ryska verksamhet är väldigt lika i storlek.

Golden Telecom sysslar visserligen huvudsakligen med fasttelefoni och bredband mot företagskunder, till skillnad mot Tele2 som endast säljer mobiltelefoni till konsumenter i Ryssland. Samtidigt växer det bägge bolagen ungefär lika snabbt (cirka 50-60 procent i årstakt) och har liknande vinstmarginaler.

Börsvärden för teleoperatörerna
Värde Bolag
ca 20 mdr SEK Tele2 Ryssland
25,2 mdr SEK Golden Telecom
210 mdr SEK Vimpelcom
ca 100 mdr SEK Megafon
Det senaste året, efter Tele2:s snabba renodling, har det haglat analyser baserade på så kallade break-up-värdering från olika investmentbanker. De allra flesta värderar Tele2:s ryska verksamhet, ej inklusive Baltikum, till kring 20 miljarder kronor. Med andra ord värderas Tele2:s ryska del med cirka 20 procents rabatt mot likvärdiga Golden Telecom.

Motiverat eller inte kan man fråga sig. Ett skäl till att Golden Telecom värderas högre kan vara att den ryska bredbandsmarknaden spås stark tillväxt de närmaste åren. Idag har Ryssland cirka 4 miljoner bredbandsanvändare, en siffra som väntas stiga till 20 miljoner användare på 3-4 års tid.

Samtidigt kan man hävda att Tele2 kanske har minst lika bra förutsättningar att slå sig in på den gryende ryska bredbandsmarknaden genom mobilt bredband. Tele2 fick visserligen ingen rysk 3G-licens när dessa nu delats ut, men bör kunna få regionala 3G-licenser på sikt.

Oavsett så medför Golden Telecom-affären igår att det lättare går att värdesätta Tele2:s ryska verksamhet och spontant känns det som värdet bör justeras upp snarare än ned. Skulle man värdera upp Tele2 Ryssland med 5 miljarder kronor skulle det slå 8-10 procent på Tele2-kursen.

Otvetydigt kommer 2008 bli ett spännande år både för Tele2 och Telia Sonera i ett ryskt perspektiv.

Tele2 och Golden Telecom lika i Ryssland
Nyckeltal Tele2 Ryssland Golden Telecom
Försäljning rull 12 mån 5,3 mdr SEK 8,8 mdr SEK
Ebitda rull 12 mån 1,8 mdr SEK 2,1 mdr SEK
Tillväxt Q307 62% 53%


Länk: Skribenten arbetar som krönikör för Redeye AB, ett analysföretag som tillhandahåller aktieanalys till privata och professionella investerare. Läs mer om Redeye genom att klicka på länken.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?