1515

USA-börser: Wall Street struntar i konfidensindikatorn

De amerikanska börserna öppnade med relativt kraftigt stigande index på tisdagen. I samband med att hushållens konfidensindikator presenterades vek indexen ned tillfälligt för att sedan återhämta sig igen.

Klockan 16.50 noterades Dow Jones upp med 1,1 procent till 12.853. Samtidigt hade Nasdaq handlats upp med 1,5 procent och S&P 500 med 1,1 procent.

Den positiva inledningen på handelssessionen kan härledas till en kapitalinjektion på 7,5 miljarder dollar från Abu Dhabi Investment Authority till Citigroup. I öppningshandeln steg Citigroup med hela tre procent för att sedan falla tillbaka betydligt, klockan 16.50 var aktien upp 1,3 procent.

Bland andra finansaktier kan noteras att JP Morgan steg med 1,2 procent, och att Goldman Sachs steg med 0,7 procent. Finanssektorn har trots detta nu som helhet tappat nära 25 procent så här långt i år. Det är den största sektorn i S&P med runt en femtedel av börsvärdet och väger därmed tungt även för övriga marknader.

En av de stora vinnarna var Altria Group som efter drygt en timmes handel på Dow Jones hade stigit med 2,0 procent efter att Goldman Sachs lagt in bolaget på sin lista över bästa köp. Goldman Sachs anser generellt att amerikanska tobaksaktier är attraktiva. Den aktie inom Dow Jones som steg mest var dock American International Group som var upp med 2,9 procent.

Sammantaget låg 24 av 30 aktier på Dow Jones på plus efter en timmes handel. Bland förlorarna fanns Disney med en nedgång på 1,5 procent, och Home Depot som hade backat 1,4 procent.

Marknaden backade tillfälligt när hushållens konfidensindikator kom in under förväntan en halvtimme efter börsöppning. Indikatorn sjönk till 87,3 i november, analytikerna hade enligt Blomberg News förväntat sig 91,0. Noteringen var den lägsta på två år, enligt CNBC.

En halvtimme före öppningen kom siffror över huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA. De hade sjunkit med 4,9 procent i september jämfört med i september 2006, enligt S&P/Case Schillers index. Enligt Bloomberg News enkät väntade analytiker att priserna skulle ha sjunkit 4,8 procent i september och det blev ingen märkbar marknadsreaktion.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?