Annons

Stockholmsbörsen: USA-fall väntas pressa börsen

Stockholmsbörsen väntas öppna med sjunkande kurser när handeln inleds på tisdagen tyngd av stora nedgångar i USA. En återhämtning på de asiatiska börserna efter en positiv nyhet om Citigroup kan ge stöd.

Börserna i New York föll återigen kraftigt när veckans handel inleddes på måndagskvällen på förnyad kreditoro. Dow Jones Industrial Average föll tillbaka 1,9 procent, S&P 500 tappade 2,3 procent medan Nasdaq Composite noterades 2,1 procent lägre. Sammantaget har Dow Jones och S&P 500 fallit runt 10 procent vardera sedan oktober.

Citigroup rasade 6 procent på nyheten att banken tar in CDO-tillgångar i balansräkningen. Samtidigt sade Goldman Sachs att HSBC kan behöva sätta undan ytterligare 12 miljarder dollar för subprimeförluster.

Men under natten kom det en positiv nyhet som fick de asiatiska börserna att vända upp efter en mycket svag start. Abu Dabhi Investment Authority har meddelat att de investerar 7,5 miljarder dollar i Citigroup i ett försök att säkra upp bankjättens överansträngda balansräkning.

"Citigroup är hårdast drabbat av subprimeproblemen och nyheten lugnar marknadens oro något vilket syntes i att man direkt skickade dollarn tillbaka till över 108 mot yenen", sade Takashi Kudo, på NTT Smart Trade, till Thomson Financial News.

Beskedet satte framför allt fart på finanssektorn i regionen och vid stängning hade Nikkei 225 stigit 0,6 procent medan de övriga indexen visade en blandad utveckling.

För svensk del har nyhetsflödet varit relativt tunt på morgonen. Securitas Direct kan påverkas av en artikel i DN. Rådgivarna i budet på Securitas Direct, Enskilda och JP Morgan, utvärderar nu nya budgivare med intresse för Securitas Direct skriver tidningen.

Bland internationella nyheter som kommit och kan påverkar marknaden finns att Barclays Bank spår att bankens resultat för 2007 i stort sett kommer att landa i linje med marknadens förväntningar som i snitt ligger på ett resultat om 7,1 miljarder pund. Den brittiska banken aviserade i mitten på november nedskrivningar på sammantaget 1,3 miljarder pund för det tredje kvartalet och oktober månad.

På dagens agenda finns klockan 15.00 S&P/Case Schillers husprisindex för 20 amerikanska storstadsområden i september. Något senare, klockan 16.00, publiceras hushållens konfidensindikator.

Vidare talar Fedledamöterna Charles Plosser, Philadelphia och Charles Evans, Chicago, om USA:s ekonomiska utsikter klockan 18.20 respektive 19.30.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från FunMedAnnons

Funktionsmedicinsk läkarvård kan spara ditt företag miljoner

Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja
Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja

Fysisk och psykisk ohälsa bland medarbetare kostar svenska företag miljoner kronor varje år. Ska vi gå till botten med problemet är funktionsmedicin den enda långsiktiga lösningen. I Sverige är FunMed den ledande funktionsmedicinska klinikkedjan, som erbjuder unika och heltäckande utredningar som inte bara sparar enorma summor, utan också gör dina medarbetare friska - på riktigt.

Att känna sig trött, stressad, tung och ha ont anses ofta normalt när man blir lite äldre. Andelen sjukdagar blir högre och prestationsförmågan sämre när kaffet och sockret inte längre räcker för att piggna till. Följden blir stora kostnader för både medarbetaren, arbetsgivaren och samhället, inte minst vid frånvaro av ledare eller högpresterande personer. Historiskt har lösningen oftast varit att medicinera symptomen, men tack vare FunMeds etablering och expansion i Sverige är läget på väg att ändras. 

– Inom funktionsmedicin tar vi reda på grundorsakerna till ohälsan och åtgärdar dem. Fokus ligger alltså inte på att dämpa sjukdomssympton, utan på att hitta de underliggande faktorer som ligger bakom symptomen. Genom ett omfattande batteri av labtester, ingående frågeformulär och djuplodande personliga möten hjälper vi till att optimera din biokemi och livsstil – helst redan innan du blivit sjuk. Det är ett paradigmskifte inom vården och detta är vi först i Sverige med att göra, säger Peter Martin, grundare av FunMed, Sveriges ledande funktionsmedicinska klinikkedja.

Unik utbildning och process

FunMeds läkare har alla en traditionell läkarutbildning i botten och erfarenhet från den konventionella vården. Men de har också en unik funktionsmedicinsk utbildning och därmed förmågan att se till helheten snarare än bara till symptomen. För att skapa en komplett bild av hälsoläget gör FunMed moderna, extensiva laboratorieutvärderingar och hälsomätningar för att genom en noggrann kartläggning optimera personens biokemi och livsstil – oavsett utgångsläge. 

FunMed Executive Health Program

Genom FunMed Executive Health Program kan vem som helst utveckla sin hälsa för en radikal förbättring av sina hälsovärden, baserat på sina specifika utmaningar och hälsomål. Genom regelbundna besök och kontinuerlig kommunikation med FunMeds företagskunder, kan Peter skräddarsy lösningar som leder till friskare och mer högpresterande medarbetare. 

– Vi lägger mycket tid och fokus på individuellt stöd och rådgivning. Med kunskap är det helt enkelt lättare att göra de förändringar som krävs för att äntligen kunna balansera sin biokemi, avslutar Peter. 

Läs mer om FunMed

 

Mer från FunMed

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med FunMed och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?