1515

Stockholmsbörsen: Kortvarig börsglädje

Eter en rejäl uppgång på måndagseftermiddagen tappade Stockholmsbörsen fart i takt med att USA-terminer och därefter USA-handeln pekade något nedåt. Jämfört med de större kollegorna på kontinenten, som vände till minus, lyckades dock Stockholm hålla emot ganska bra.

"En stark inledning byttes mot en trendlös handel. Nu när det varit så volatilt och nervöst är det få som tror att index kan stänga uppåt. Det är vissa tekniska nivåer som måste brytas igenom först och många väntar på fler starka makrosignaler", säger en mäklarchef till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning hade OMXS30 stigit med 0,6 procent till noteringen 1.062,6. Omsättningen uppgick till 20,7 miljarder kronor.

Peab fortsatte sin rapportdrivna uppgång som inleddes i fredags då aktien steg 8,7 procent genom att avancera ytterligare 5,4 procent till 53:50 kronor. Carnegie, som var en av de största nettoköparna, tog redan förra veckan med Peab på sin "mover-lista". Efter rapporten har Carnegie höjt nästa års vinstestimat med ungefär 10 procent samtidigt som rekommendationen köp och riktkursen 80 kronor upprepats.

NCC och Skanska hängde med upp och slutade 4,5 respektive 3,6 procent högre.

Securitas B lyfte 3,3 procent till 86:75 kronor. Loomis värdehanteringsverksamhet i Storbritannien har sålt sina anläggningstillgångar och sin verksamhet till Vaultex, ett bolag som samägs av HSBC och Barclays Bank. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med ser det som positivt att den förlustbringande brittiska verksamheten nu är såld även om det kvarstår ett frågetecken angående de avsättningar på drygt 800 miljoner kronor som gjorts.

En annan aktie som utvecklades betydligt bättre än index under stora delar av måndagen men som tappade fart under eftermiddagen var Broströms. Enligt analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med är det de senaste veckornas positiva rekyl i raterna för produkttanker som lyfter aktien.

Bästa sektorn i Europa var skogen som fick stöd av uppgångar i UPM-Kymmene och Stora Enso medan en av de sektorer som utvecklades sämst var läkemedel med press från Astrazeneca. Aktien slutade 1,5 procent lägre på 288 kronor, bland annat till följd av en sänkt rekommendation av Dresdner Kleinwort till sälj, från tidigare minska.

Vidare backade H&M med 1,4 procent till 393 kronor och Swedish Match stängde 1,8 procent lägre på 146:25 kronor.

"Vi ser en rotation där man går ur de mer defensiva aktierna och tillbaka till mer konjunkturkänsliga. Bland dem som går svagare finns de som setts som defensiva när det varit oro tidigare, det vill säga H&M, Swedish Match och Astrazeneca", säger en mäklare till Direkt.

Bland bioteknikaktierna visade Active Biotech framfötterna och aktien slutade 7 procent högre.

Morphic Tehnologies, som handlas på First North, steg hela 17 procent efter att dotterbolaget Cell Impact fått en order som initialt värderas till 90 miljoner kronor.


Innehåll från ImpactfondenAnnons

Här är fonden som ger investerare en möjlighet att finansiera omställningen till hållbarhet

Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.
Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden och Marko Rado, assisterande fondförvaltare.

FN:s klimatpanel pekar tydligt på ett brådskande behov av att ställa om till långsiktig hållbarhet och begränsa den globala uppvärmningen. 

Nu lanseras Impactfonden – en högräntefond – som finansierar utvalda företags önskan att bedriva hållbara verksamheter och projekt.

Läs mer om Impactfonden 

Idag arbetar många företag aktivt med hållbarhet, men det räcker inte. Magnus Rosén, förvaltare av Impactfonden, menar att en viktig väg framåt är att öka finansieringen av hållbara projekt och verksamheter – men minska den för fossilindustrin och kravställa den för byggindustrin. 

– Byggindustrin står för cirka 38 procent av globala koldioxidutsläpp. Att via kravställd finansiering hjälpa de bolag som vill förändra detta och agera hållbart är centralt för fonden – även om det bara blir som en droppe i havet, säger han.

Hållbara obligationer ska finansiera projekt och verksamheter med positiv påverkan på miljö och samhälle och i förlängningen även klimatet. 

– Fonden investerar i företag med långsiktiga och ansvarsfulla ägare som vill vara med att driva på en hållbar utveckling, säger Magnus. 

Sker via obligationslån

Fonden följer de FN-stödda PRI-riktlinjerna och beaktar de 17 Globala Hållbarhetsmålen varav en utvald grupp av dessa som hållbara samhällen och energi, jämlikhet och välbefinnande premieras. Alla investeringar följer praxis för ESG. 

– Investeringarna sker via obligationslån till stora och företrädelsevis börsnoterade företag, där kapitalet ska användas i hållbara projekt och verksamheter. Följer företagen inte lånevillkoren ska lånen återbetalas eller innehaven avyttras, säger Marko Rado, assisterande fondförvaltare. 

Marko berättar att fonden handlas på alla fondplattformar och via PAM Capital som är det förvaltande bolaget. Fonden har relativt fria placeringsregler gällande ratingbetyg men inte avseende företagens ambitioner att bidra till hållbarhet! 

– Impactfonden är öppen för alla som söker ett hållbart investeringsalternativ där avsikten är att göra investeringar för framtiden, avslutar han.

Läs mer om PAM Capital   

Historiskt förvaltningsresultat är ingen garanti för framtida avkastning och de pengar som investeras i fonden - efter att investerare tagit del av fondbestämmelserna - kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka investerat kapital.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Impactfonden och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?