1515

Miljardär höjde Hongkongbörsen

Utan vägledning från vare sig de helgstängda börserna i USA eller i Tokyo, uppvisade indexen på övriga ledande asiatiska börser en blandad bild under fredagen. Uppgångarna var markanta i Hongkong där köpsignaler från miljardären Lee Shau-kee stärkte tendenserna uppåt. Däremot backade indexen i såväl Taiwan som Sydkorea.

Lee Shau-kee meddelade på fredagen att han investerat drygt 130 miljoner dollar i olika aktier på Hongkong-börsen under torsdagens handel. Detta gav stöd till utvecklingen och hjälpte till att hålla Hang Seng Index på plus under handelsessionen under fredagen.

Främst var det Industrial and Commercial Bank of China (ICBC) tillsammans med oljebolaget Cnooc som ledde uppgångarna I Hongkong.

ICBC steg med 3,5 procent medan Cnooc, som är Kinas största oljeproducent på offshoresiden, var upp med 4,9 procent. Även China Mobile omfattades av uppgångarna och handlades upp med 2,6 procent.

Banksektorn fortsatte annars överlag att ta stryk under fredagens handel och de australiska bankerna agerade sänken. Westpac, som är landets fjärde största bank, var ned med 1,5 procent medan landets största bank, National Australia Bank, handlades ned med 0,9 procent, Commonwealth Bank of Australia, var ned med 1,1 procent.

"Det är fortsatt oro kring subprimemarknaden som tynger bankerna, inte minst finns det ju frågetecken kring bankernas nedskrivningar av tillgångar och finansieringssituation", säger Shane Oliver vid AMP Capital Investors i Sydney, till Bloomberg News.

Sydkoreanska Samsung Electronics, som är världens största tillverkare av lcd-skärmar, handlades upp i 3,3 procent i Seoul efter att bolaget meddelat att det kommer att genomföra omfattande investeringar för att öka fabrikskapaciteten och möta den ökande efterfrågan på lcd- skärmar.


Ledande index, stängning fredag 23 november
=======================================
Nikkei 225 stängt
Topix Tokyo stängt
Hongkongs Hang Seng +2,1%
China Shanghai Composite +1,0%
China Shenzhen Composite +1,5%
Singapores STI +0,4%
Taiwans Taiex -1,9%
Sydkoreas Kospi -1,5%
Indiens BSE Sensex* +1,8%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Innehåll från SJAnnons

Nya X 2000 – prisad design på räls

Redan före premiären av nya X 2000 har vagnarnas sobra inredning fått uppmärksamhet men detta är bara ett av många lyft i SJ:s uppdaterade snabbtåg.

– Det blir ett modernt tåg i ett återvunnet skal, säger Jakob Åhgren, affärsutvecklare på SJ.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här. 

SJ gör stora satsningar i tågflottan och lanserar nu helt moderniserade X 2000-tåg – ett steg som tar kunderna in i en ny era.

– Vi har lyckats skapa ett i många avseenden helt nytt tåg i det befintliga stålskalet. På det sättet kan vi erbjuda resenärerna miljövänliga, snabba och bekväma resor under många år framöver, säger Jakob Åhgren.

Helt ny inredning

I samband med att hela X 2000-flottan renoverats från grunden har vagnarnas inredning fått det prestigefyllda priset ”Best of the best” i den internationella designtävlingen Red Dot Awards. Det är första gången ett helt tåg får ett designpris.

– De nya interiörerna är inspirerade av klassisk skandinavisk design med tydliga former och fokus på funktionella detaljer. Belysningen och de naturliga materialen ska bidra till en trevlig atmosfär och förstärka känslan av lugn och komfort.

Tillsammans med resenärerna har SJ utvecklat en stol som ger god sittkomfort och benutrymme. Den nya stolen har högt ryggstöd, ergonomisk design och ett stort arbetsbord. Tack vare elektrisk styrning är de lätta att ställa in. 

– Du ska kunna sitta bekvämt hela vägen för att jobba, läsa, se en film eller bara drömma dig bort.  

Först i Sverige med radiotransparenta fönster

De nya X 2000-tågen har utrustats med radiotransparenta fönster vilket gör uppkopplingen ombord mer stabil och framtidssäker. Denna teknik innebär att mobilsignaler enklare kan komma in i vagnarna vilket i sin tur gör att kunderna kan ringa och surfa direkt från den egna telefonen, med färre avbrott än förr. Samtidigt förses tågen med den absolut senaste wifi-tekniken som skapar bra förutsättningar för att streama film eller delta i webbmöten under resans gång. Båda teknikerna kommer att kunna utnyttja 5G när mobiloperatörerna moderniserar mobilnäten längs med järnvägen.

– Vi jobbar hårt med att tillgodose kundernas ständigt ökande krav på god uppkoppling och vår målsättning är att det inte ska vara X 2000-tågen eller deras utrustning som begränsar samtalskvaliteten eller internetuppkopplingen. Men för att fullt ut möta kundernas krav krävs även förbättringar i mobilnäten, så att det blir bättre täckning längs spåren.

Mer funktionell design

Något som blir tydligt för kunderna är att nästan alla bagageställ ombord har blivit större och fått en mer funktionell design – hopfällda barnvagnar ryms enkelt. Också taken och bagagefacken ovanför stolarna har ny formgivning för att skapa rymd och kapacitet. Toaletterna har renoverats från grunden och blivit ljusa och fräscha och alla dörrar ombord har förbättrats så att passage mellan vagnarna underlättas. Det blir även lättare för alla kunder att hitta rätt plats, läsa skyltar och ta del av viktig reseinformation via nya digitala skärmar.

– Sätena är numrerade med blindskrift, vi har nya piktogram ombord och de nya digitala skyltarna ger mer information och får bättre läsbarhet.

En helt ny bistrovagn

I nya X 2000 har bistrovagnen fått en rejält lyft med ny planlösning och en inbjudande atmosfär, med bland annat nya mässingslampor. Bistrosofforna i sin nuvarande utformning försvinner och ersätts av ståbord samt nya sittgrupper i direkt anslutning till bistron.

Utöver alla designlyft blir tågresan dessutom mer driftsäker tack vare nya tekniska system.

– Nya X 2000 har bland annat ett avancerat system för självdiagnostik, vilket betyder att vi får meddelanden om eventuellt slitage innan något verkligen går sönder, säger Jakob Åhgren.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?