Annons

Gruvaktier lyft Europabörserna

Europabörserna gick upp på bred front under fredagen.

Gruvaktierna var en av sektorerna som visade vägen och mest steg Rio Tinto, upp 8,2 procent. BHP Billiton har råd att lägga ett högre bud på Rio Tinto, skrev Lehman Brothers i ett marknadsbrev. De flesta metallerna steg också på råvarumarknaden.

Dessutom visade de europeiska läkemedelsbolagen fin form för andra handelsdagen i rad, troligen i spåren av torsdagens analys från Citigroup där ökad konsolidering förutspås. Novartis steg 3,7 procent och Sanofi-Aventis var upp 2 procent.

Klockan 17.15 var Dj Stoxx upp 1,4 procent, medan det bredare Bloomberg European 500 noterades 1,5 procent högre.

Samtliga större marknadsplatser noterades för ganska stora uppgångar. Londons FTSE steg 1,6 procent, medan Paris CAC var upp 1,9 procent. Frankfurts DAXS, där MAN var en av vinnarna, hade stigit 0,5 procent strax innan stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?