1515

Stockholmsbörsen: Fortsatt skakig handel

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas med stora svängningar i den inledande handeln på torsdagen. Återigen var det samma mönster som tidigare i
veckan där indexet steg kraftigt direkt vid öppningen för att sedan gå ner till minus.

Börserna i New York handlades ned på onsdagskvällen och nedgången förstärktes framförallt den sista timmen inför Thanksgiving-firandet i dag då de amerikanska marknaderna håller helstängt. Återigen var det oro över tillväxten och vilken skada finanssektorn tagit den svaga kreditmarknaden som sänkte sentimentet.

I Asien var det överlag nedgångar där det också var oro över den amerikanska ekonomin som gjorde investerarna oroliga. I Japan var börserna länge på minus efter att yenen varit på tvåårshögsta mot dollarn men i sluthandeln återhämtade sig indexen efter att dollarn förstärkts. Nikkei 225 stängde 0,3 procent upp.

Klockan 10.30 hade OMXS30 backat med 0,3 procent till noteringen 1.055,6. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt plus 1,1 procent efter 7 minuters handel.

Ericsson B som på en vecka tappat över 20 procent rekylerade och steg 0,8 procent till 14:80 kronor. Bolaget har varit fortsatt omskrivet i media. Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver på torsdagen att bolaget via brev till sina leverantörer ska ha bett om längre betalningstid. Nu kräver man att leverantörerna väntar 90 dagar på sina pengar, istället för som tidigare 60 dagar.

NCC B backade 0,6 procent till 122:25 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att det avslutar utvecklingsprojektet för industriellt byggda flerbostadshus, NCC Komplett. Detta påverkar 200 anställda och medför kostnader och ytterligare förluster som belastar resultatet under fjärde kvartalet med cirka 300 miljoner kronor. Att projektet avbryts är ett av flera initiativ som NCC tagit för att sänka byggkostnaderna. Men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat såg det som positivt.

"Jag tycker att det är positivt att man tar det här beslutet så pass snabbt. Tidigare i år har det kostat mer än vad vi trott. Kostnaderna för att lägga ned i det fjärde kvartalet är i nivå eller under än vad vi trott", säger Tobias Kaj, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Oron kring finanssektorn fortsatte i hela Europa och även de svenska bankerna drogs med ned. Nordea tappade 0,6 procent till 103:30 kronor och SEB A sänktes 0,9 procent till 162:50 kronor.

West Siberian föll 6,6 procent till 4:56 kronor. Under onsdagskvällen förekom det mediaspekulationer bland annat i TV4 kring uppfyllandet av licensåtaganden och risker för ett återkallande av Kolvinskoye-licensen. Bolaget gick dock under morgonen ut med ett pressmeddelande och förnekade att det skulle vara några problem.

"Folk tror vad de vill tro och det räcker med att någon säger något om oroligheter där så tror folk att de kan gälla andra område också", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt och tillägger:

"TV4 har sänt ett gammalt reportage och det bör inte ha någon påverkan på kursen eftersom bolaget har sagt att det inte stämmer".


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?