Annons

Stockholmsbörsen: Fortsatt skakig handel

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas med stora svängningar i den inledande handeln på torsdagen. Återigen var det samma mönster som tidigare i
veckan där indexet steg kraftigt direkt vid öppningen för att sedan gå ner till minus.

Börserna i New York handlades ned på onsdagskvällen och nedgången förstärktes framförallt den sista timmen inför Thanksgiving-firandet i dag då de amerikanska marknaderna håller helstängt. Återigen var det oro över tillväxten och vilken skada finanssektorn tagit den svaga kreditmarknaden som sänkte sentimentet.

I Asien var det överlag nedgångar där det också var oro över den amerikanska ekonomin som gjorde investerarna oroliga. I Japan var börserna länge på minus efter att yenen varit på tvåårshögsta mot dollarn men i sluthandeln återhämtade sig indexen efter att dollarn förstärkts. Nikkei 225 stängde 0,3 procent upp.

Klockan 10.30 hade OMXS30 backat med 0,3 procent till noteringen 1.055,6. Omsättningen uppgick till 5,7 miljarder kronor. Det kan jämföras med att indexet var så högt plus 1,1 procent efter 7 minuters handel.

Ericsson B som på en vecka tappat över 20 procent rekylerade och steg 0,8 procent till 14:80 kronor. Bolaget har varit fortsatt omskrivet i media. Både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet skriver på torsdagen att bolaget via brev till sina leverantörer ska ha bett om längre betalningstid. Nu kräver man att leverantörerna väntar 90 dagar på sina pengar, istället för som tidigare 60 dagar.

NCC B backade 0,6 procent till 122:25 kronor. Bolaget meddelade på morgonen att det avslutar utvecklingsprojektet för industriellt byggda flerbostadshus, NCC Komplett. Detta påverkar 200 anställda och medför kostnader och ytterligare förluster som belastar resultatet under fjärde kvartalet med cirka 300 miljoner kronor. Att projektet avbryts är ett av flera initiativ som NCC tagit för att sänka byggkostnaderna. Men analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat såg det som positivt.

"Jag tycker att det är positivt att man tar det här beslutet så pass snabbt. Tidigare i år har det kostat mer än vad vi trott. Kostnaderna för att lägga ned i det fjärde kvartalet är i nivå eller under än vad vi trott", säger Tobias Kaj, analytiker på Handelsbanken Capital Markets.

Oron kring finanssektorn fortsatte i hela Europa och även de svenska bankerna drogs med ned. Nordea tappade 0,6 procent till 103:30 kronor och SEB A sänktes 0,9 procent till 162:50 kronor.

West Siberian föll 6,6 procent till 4:56 kronor. Under onsdagskvällen förekom det mediaspekulationer bland annat i TV4 kring uppfyllandet av licensåtaganden och risker för ett återkallande av Kolvinskoye-licensen. Bolaget gick dock under morgonen ut med ett pressmeddelande och förnekade att det skulle vara några problem.

"Folk tror vad de vill tro och det räcker med att någon säger något om oroligheter där så tror folk att de kan gälla andra område också", säger en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt och tillägger:

"TV4 har sänt ett gammalt reportage och det bör inte ha någon påverkan på kursen eftersom bolaget har sagt att det inte stämmer".


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?