1515

Räntor och valutor: Dollarn på ny bottennivå

Det var små förändringar när de svenska och europeiska räntemarknaderna slog upp portarna på torsdagen. I USA håller räntemarknaden stängt på grund av Thanksgiving. På valutamarknaden har dollarn noterat ännu ett nytt bottenrekord mot euron.

Den svenska tioåriga statsobligationen stiger 1 punkt i öppningen till 4,20 procent. Den tyska tioårsräntan är oförändrad på 4,02 procent och räntedifferensen ökade därmed till 18 punkter (17).

Klockan 10 håller vice Riksbankschef Lars Nyberg talet "Oron på de finansiella marknaderna" i finansutskottet och deltar därefter i öppen utfrågning.

Lars Nybergs tal är den viktigaste hållpunkten på en torsdag med tunn agenda, enligt Nordea-analytikern Bengt Roström.

"Det kan ge en möjlighet att bedöma hur allvarligt Riksbanken ser på den amerikanska bolånekrisen och effekterna på svensk ekonomi", skrev han i Nordeas morgonbrev.

Definitiv tysk BNP för det tredje kvartalet kom som väntat in på 0,7 procents tillväxt från kvartalet före och en ökning 2,5 procent från motsvarande kvartal året före.

Bytesbalansen i euroområdet väntas ha visat ett överskott med 4 miljarder i september medan industriorderna väntas ha minskat med 0,7 procent i september jämfört med i augusti, enligt prognossammanställningar från Bloomberg News.

Till eftermiddagen kommer november månads konfidensindikator från Belgien.

Den amerikanska räntemarknaden stängde tidigare på onsdagen inför Thanksgiving-firandet. USA-räntorna visade små förändringar vid stängning jämfört med tiden för svensk stängning. Tioårsräntan steg 1 punkt till 4,01 medan tvåårsräntan sjönk 1 punkt till 2,99 procent.

Tony Crescenzi, chefsstrateg på Miller Tabak & Co, noterar den senaste tidens kraftiga nedgång i amerikanska marknadsräntor vilket gör att det vanliga sambandet mellan tvåårsräntor och Federal Reservs styrränta pekar mot en väntad styrränta om nära 3 procent, alltså en rejäl sänkning från dagens nivå.

"Medan statsobligationsmarknaden tydligt indikerar oro för utsikterna för den amerikanska ekonomin och är prisade för kraftigt sänkt styrränta, är många förvånade över att Federal Reserve nyligen föreföll att signalerna att de hellre avvaktar och bevakar effekterna av de räntesänkningarna och den senaste tidens åtstramning av de finansiella förhållandena innan de sänker räntorna igen", skrev Tony Crescenzi i ett marknadsbrev.

Han angav sedan tre förklaringar till denna motsägelse, som han ansåg var överdriven.

Fed kan vilja signalera att räntesänkningar aldrig är skrivna i sten utan att ränteändringar beslutas vid räntemötena, Fed kan vilja ha kvar ett överraskningsmoment och därmed få en effekt av själva räntebeskedet och Fed kan anse att de senaste tidens ökade nedåtrisker inte i sig är tillräckliga för att kräva en räntesänkning.

"Detta betyder att en räntesänkning fortfarande till mycket stor del är i korten, trots Feds retorik, och en sänkning verkar mycket trolig. Om jobbstatistiken är dålig nog kan det bli en 50-punkterssänkning", skrev Tony Crescenzi.

Samtidigt meddelade Bear Stearns i ett marknadsbrev att de nu ändrar sin prognos för Feds kommande räntemöte i december till en sänkning med 25 punkter från att tidigare ha trott på oförändrat.

"En större sänkning med 50 punkter kan inte avfärdas", skrev Bear Stearns analytiker.

En räntesänkning i december är fullt inprisad enligt prissättningen i fed funds-futures. Sannolikheten för en sänkning med 25 punkter sätts till 90 procent och sannolikheten för en större sänkning med 50 punkter sätts till 10 procent.

På valutamarknaden har dollarn försvagats mot euron och noterat ett nytt bottenrekord euron under natten på 1:4873. Dollarn har sedan dess stärkts något.

Stuart Bennett på Calyon noterar att futures-marknaden prisar in sänkningar från Fed med 100 punkter till april medan han väntar sig att ECB ligger still på grund av hög inflation. Det väntade ökade räntegapet mellan USA och euroområdet kan få dollarn att försvagas mer mot euron under en längre tid, enligt Stuart Bennett.

Yenen visar små en svag försvagning mot dollarn från onsdagens svenska stängning.

Med helg i USA kan valutarörelserna bli större än vanligt i en tunnare handel.

Kronan har stärkts 1 öre mot dollarn till 6:28 och ett knappt öre mot euron till 9:32.Innehåll från Leja Schakt & Transport ABAnnons

De levererar fossilfritt redan under 2021

För Lejagruppen är hållbarhetsarbetet en viktig grundsten i koncernens verksamhet. Nu satsar de på helt fossilfria transporter – redan i år.  I ett nytt projekt har företaget tittat på hur de kan hitta bra och hållbarhetseffektiva alternativa drivmedel för deras åkeri. 

Vi i LEJA Åkeri AB ville nå transport utmaningen till 2030 som innebär 100% fossilfria transporter. Men redan under 2021 kommer vi ha nått målet. Detta bland annat genom HVO100 och våra nya biogas lastbilar som levererades under våren. Till hösten får vi också en ny hundraprocentig el-lastbil. Vi har dessutom antagit tjänstebilsutmaningen och kör antingen 100 procents elbilar eller plug-in hybrider, säger Johan Olsson, vd på Leja. 

En lång och gedigen historia

Lejagruppen har en gedigen historia som sträcker sig ända tillbaka till 1940-talet. Det var då de två lastbilscentralerna Spånga-Järfälla och Mälaröåkarna grundades. År 2006 slogs åkerierna ihop under namnet SpångaMälarö LBC AB.  Tio år senare bytte hela verksamheten, som då hade utökats markant, namn till Leja.  

– Leja är i dag strukturerat i åtta bolag varav fyra är våra huvudnäringar: åkeri, schakt och transport, entreprenad samt fastigheter. Vi har cirka 100 medarbetare och en sammanslutning av ett stort antal individuella åkare under vårt paraply. Det gör att vi har en bred, samlad kompetens och många års erfarenhet bakom rattar och spakar, berättar Johan. 

Hållbart i både stor och smått

Enligt Sveriges Åkeriföretag förväntas efterfrågan på transporter öka stadigt. Samtidigt riktas ljuset mot transporternas påverkan på miljö och klimat. För Leja handlar hållbarhetsarbete om att bidra till en förändring, snarare än att det ska se bra ut på pappret.

– Vi försöker därför tänka hållbart i både smått och stort, från ekologisk kaffe till solceller på kontorslokalernas tak. Vår certifiering för kvalitetsledningssystem ISO 9001:2015 och miljöledningssystem ISO 14001:2015 bidrar till ett strukturerat arbetssätt där vi ständigt driver oss själva framåt, säger Linda Zdybal, hållbarhetschef på Leja. 

Som ett Fair Transportföretag lever Leja upp till kraven vad gäller trafiksäkerhet, utsläpp och arbetsmiljö. Det handlar om att mäta, öppet redovisa och ta ansvar för en ständig förbättring. 

– Vi har tidigare i LEJA Åkeri AB testat ett system med fokus på sparsam körning. Förare har fått möjlighet att i realtid via en skärm i sin lastbil följa och därmed kunnat förbättra sitt körbeteende, säger Johan Olsson. 

All statistik från körningarna har följts upp och projektet föll väl ut. Därför har bolaget nu installerat skärmarna i alla 65 fordon. 

– Det är en win-win-situation – vi kan minska både våra utsläpp och slitaget på lastbilarna och samtidigt spara bränsle. I tillägg kan förarna se hur de är rankade i jämförelse med andra förare. Det sporrar dem till att köra bättre och mer miljömedvetet än sina kollegor, avslutar Johan Olsson. 

Läs mer på www.lejagruppen.se

Fakta
Leja-gruppen har fyra huvudnäringar: åkeri, schakt och transport, entreprenad samt fastigheter. Leja Schakt & Transport AB arbetar med transporter, uthyrning av containrar, snöröjning, sandsopning och försäljning av grus och jordprodukter. Leja Entreprenad AB tillgodoser marknaden för markentreprenader såsom till exempel vägbyggnationer och vägunderhåll. Leja Åkeri AB kör uteslutande distribution och Leja Fastigheter AB förvärvar och förädlar fastigheter. 

Mer från Leja Schakt & Transport AB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Leja Schakt & Transport AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?