1515

Stockholmsbörsen: Nedgång väntar

Stockholmsbörsen väntas öppna med fallande kurser på onsdagen i likhet med övriga europeiska börser efter stora nedgångar i Asien samt efter att Fed
protokollet som offentliggjordes under tisdagskvällen inte gav något stöd till marknaden.

I New York var det fortsatt turbulent på tisdagskvällen där en bra rapport från bland annat Hewlett-Packard fick börserna att öppna upp. Men avsevärda förluster från bolåneinstitutet Freddie Mac gav fortsatt tyngd på finanssektorn och indexen var under perioder på minus.

Under kvällen offentliggjorde Fed sitt protokoll från det senaste räntemötet i slutet av oktober då styrräntan sänktes med 25 punkter och det var en publicering som drog till sig stort intresse bland investerarna. Många hade hoppats på att Fed skulle ge signaler om framtida räntepolicy men på den punkten kan marknaden ha blivit besviken.

"Det sa ingenting om vad de kommer att göra den 11 december", vilket är datumet för nästa planerade räntemöte, sade Stuart Hoffman, chefsekonom på PNC Financial Services, till Wall Street Journal.

Vidare lämnade Fed nya långsiktiga prognoser för tillväxten och inflationen.

"Det visade på en något svagare tillväxt och egentligen fanns det inget i protokollet som var direkt bra för aktiemarknaden", sade Peter Hooper, chefsekonom på Deutsche Bank Securitas, enligt Wall Street Journal.

Marknadsreaktionen blev först negativ på protokollet men börserna vände upp den sista timmen. Vid stängning hade Dow Jones stigit med 0,4 procent, S&P 500 var 0,5 procent högre och Nasdaq avancerade 0,1 procent.

De asiatiska börserna backade på bred front på onsdagen bland annat efter att yenen försvagats mot dollarn vilket fick de japanska exportbolagen att anföra nedgångarna i Tokyo. Finanssektorn i regionen tog återigen stryk på stigande som utlösts av främst Freddie Macs svaga rapport. Nikkei 225 slutade 2,5 procent ned.

Ericsson som föll kraftigt den i den sena handeln i Stockholm i går fortsatte ned i New York med ytterligare 29 öre till 15:71 kronor. Nedgången kom efter att Carl-Henric Svanberg i samband med bolagets analytikermöte i New York lagt intäktsprognosen för det fjärde kvartalet i den lägre delen av det intervall som angavs i samband med bolagets vinstvarning den 15 oktober. Analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med säger också att bolagets ledning inte lyckades stärka förtroendekapitalet.

"Det var en irriterad stämning bland de amerikanska analytikerna efter mötet med Ericssonledningen igår", säger en analytiker.

Hexagon har gjort ännu ett förvärv. Det rör sim om fyra bolag i Centraleuropa och de hade i fjol en sammanlagd omsättning på cirka 100 miljoner kronor, eller cirka 60 miljoner kronor exklusive internförsäljning.

Securitas Direkt som i förra veckan fick ett bud från ESML på 26 kronor per aktie kan komma att påverkas av att Lakewood som äger motsvarande cirka 1,1 procent av aktiekapitalet i Securitas Direct på morgonen motsatt sig budet.

På dagens agenda finns av det som väntas få störst börspåverkan statistik från USA. Klockan 14.30 kommer nyanmälda arbetslösa i USA och klockan 16.00 publiceras Michiganindex och ledande indikatorer.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?