1515

Stockholmsbörsen: Fortsätter nedåt

Stockholmsbörsen handlades ned på onsdagen med fortsatt stora rörelser på indexen. Bland bolag som var i fokus fanns Ericsson som föll ytterligare efter
gårdagens analytikerträff i New York.

"Det är egentligen två faktorer som påverkar marknaden i dag. Dels är det Ericsson och där kom det mer negativt än vad man trodde. Det andra är Fed protokollet där det antagligen fanns förväntningar på att de skulle säga något bättre än vad de gjorde. I grunden målade de upp ett stagflationsscenario med lägre tillväxt samtidigt som de säger att riskerna för inflationen inte är försumbara", säger en analyschef till Nyhetsbyrån Direkt.

Utvecklingen var liknande på de ledande börserna i övriga Europa även om det inte var lika stora svängningar. Sentimentet sänktes framför allt av Feds sänkta prognoser över tillväxten i den amerikanska ekonomin som lades fram i samband med offentliggörandet av protokollet från det senaste räntemötet. Dessutom pressades marknaderna av att dollarn var rekordsvag mot euron och på tvåårslägsta mot yenen.

Klockan 13.30 var OMXS30 1,1 procent lägre till noteringen 1.065,3. Omsättningen uppgick till 16,9 miljarder kronor. Sedan toppen den 16 juli har indexet nu backat med runt 19 procent.

"Några justeringar har skett på prognoserna men undantaget Ericsson har det inte varit i någon större omfattning så det är en multipelkontraktion av ganska stora mått som vi ser", säger en analytiker.

Ericsson föll ytterligare 5,0 procent till 15:20 kronor och utökade därmed gårdagens nedgång på 11 procent. Aktien är nu tillbaka på de nivåer som den låg på i början av 2004. Nedgången startade vid 17-tiden på tisdagen efter att Carl- Henric Svanberg i samband med bolagets analytikermöte i New York lagt intäktsprognosen för det fjärde kvartalet i den lägre delen av det intervall som angavs i samband med bolagets vinstvarning den 15 oktober.

Flera stora investmentbanker har under morgonen valt att se över sina rekommendationer och riktkurser för Ericssonaktien med flera sänkningar som följd. Citigroup skriver i en kommentar att de negativa uttalandena på analytikerträffen var ytterligare ett slag mot investerarförtroendet för bolaget och kommer sannolikt leda till att estimatet för 2008 sänks med cirka 10 procent.

Dessutom har det förekommit uppgifter i media om att Carl-Henric Svanberg ska ha fått sparken. Men enligt Ericssons ordförande Michael Treschow har Carl-Henric Svanberg fullt stöd från bolagets styrelse och han avfärdar mediauppgifterna som spekulationer. Det rapporterar Bloomberg News.

Volvo B avancerade 1,7 procent till 104:25 kronor trots en svag inledning på handelsdagen. Lyftet kom efter att Amerikanska Deere, som bland annat konkurrerar med Volvo Anläggningsmaskiner, redovisat ett resultat som var betydligt bättre än vad analytikerna väntat sig.

Bankerna som har varit sänke den senaste tiden så fort det blivit turbulent på marknaderna klarade sig under dagen något bättre än snittet. Swedbank A steg 0,3 procent till 187 kronor medan SHB A var oförändrad på 194 kronor. Bland de andra storbankerna var det dock nedgångar, SEB A sjönk med 0,6 procent till 166:50 kronor och Nordea var ned 1,4 procent till 103:80 kronor.

Atlas Copco A gick mot strömmen genom att stiga 0,3 procent till 97:75 kronor. Aktien steg 4,8 procent under gårdagen efter bolaget haft kapitalmarknadsdag. Ledning är normalt sett ganska konservativ men budskapet var optimistiskt och uppmuntrande. Det skriver Citigroup i en kommentar.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?