Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson och SAS ledde nedgången

Ericssons dystra besked från investerarmötet i New York och den amerikanska centralbankens mjukare toner om den ekonomiska utvecklingen pressade Stockholmsbörsen på onsdagen. Huvuddelen av aktierna sjönk men bland undantagen fanns Atlas Copco och Rörvik Timber.

"Kunderna är rätt förtegna om vad de tror om framtiden. Samtidigt är det lite bättre flöden än tidigare i veckan", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt om utvecklingen.

Han tillägger att det visserligen pekade nedåt hela dagen, men att "det är långt ifrån någon panik".

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 1,7 procent lägre på 1.059,1 och totalt omsattes aktier till ett värde av 34,6 miljarder kronor.

Investerarna fortsatte att trycka på säljknappen för Ericsson och aktien tappade 8,3 procent till 14:68 kronor, den lägsta nivån sedan januari 2004. På marknaden finns spekulationer om att vd Carl-Henrik Svanberg har fått sparken men ska vara kvar under en övergångsperiod.

"Det är rätt många som pratar om hur länge han kan få vara kvar", sade en mäklare med anledning av spekulationerna som Ericsson dock har dementerat.

Generellt präglades den globala börshandeln av protokollet från den amerikanska centralbankens senaste möte där det framgick att räntesänkningen i slutet av oktober inte var självklar. Bedömare tolkar uttalandena och centralbankens ekonomiska prognos som att en räntesänkning i december är möjlig, men inte helt given.

Börsutvecklingen påverkades också i viss mån av dollarns försvagning, något som förr eller senare slår igenom på många exportföretags försäljning. Sedan inledningen av det fjärde kvartalet har dollarn tappat från cirka 1:425 till 1:482 mot euro och från cirka 6:45 till 6:30 mot den svenska kronan.

Förutom Ericsson så fanns Millicom, SAS och Peab i toppen på storbolagens förlorarlista. För SAS del finns en fortsatt osäkerhet kring kostnaderna för Dashplanen.

"Vi vet inte vad slutnotan bli och vi tror att det kommer att bli ytterligare kostnader för det under 2008. Dessutom vet vi inte i vilken mån SAS kommer att få kompensation från Bombardier", säger en analytiker.

Han tillägger också att cykliska bolag, som flygbolag, lätt drabbas av nedgångar när det råder en oro över utvecklingen för den amerikanska ekonomin.

SAS stängde 7,7 procent ned på 89:75 kronor och har tappat närmare 40 procent det senaste halvåret.

Bland midcapbolagen noterades Orexo för en nedgång med 12,1 procent till 59:75 kronor och sedan årsskiftet har aktien tappat över 50 procent. En annan storförlorare var Björn Borg som sjönk 9,6 procent till 112:50, men den aktien har stigit över 140 procent sedan januari. Bolaget kom med rapport i fredags och samma dag passade tre insynsregistrerade personer, bland andra ekonomichefen, på att minska sina innehav.

Vinnarlistorna var korta, men Atlas Copco lyckades fortsätta upp 0,5 procent till 90:75 kronor efter tisdagens kapitalmarknadsdag där de positiva utsikterna lämnades oförändrade.

En annan vinnare var sågverksbolaget Rörvik Timber som steg 2,75 procent till 56 kronor. Bolagets vd Per Rodert har ökat sitt innehav och i sambandet med rapporten i måndags konstaterades att företaget kan kompensera ökade kostnader med högre priser.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?