1515

Stockholmsbörsen: Ericsson och SAS ledde nedgången

Ericssons dystra besked från investerarmötet i New York och den amerikanska centralbankens mjukare toner om den ekonomiska utvecklingen pressade Stockholmsbörsen på onsdagen. Huvuddelen av aktierna sjönk men bland undantagen fanns Atlas Copco och Rörvik Timber.

"Kunderna är rätt förtegna om vad de tror om framtiden. Samtidigt är det lite bättre flöden än tidigare i veckan", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt om utvecklingen.

Han tillägger att det visserligen pekade nedåt hela dagen, men att "det är långt ifrån någon panik".

Stockholmsbörsens OMXS30 stängde 1,7 procent lägre på 1.059,1 och totalt omsattes aktier till ett värde av 34,6 miljarder kronor.

Investerarna fortsatte att trycka på säljknappen för Ericsson och aktien tappade 8,3 procent till 14:68 kronor, den lägsta nivån sedan januari 2004. På marknaden finns spekulationer om att vd Carl-Henrik Svanberg har fått sparken men ska vara kvar under en övergångsperiod.

"Det är rätt många som pratar om hur länge han kan få vara kvar", sade en mäklare med anledning av spekulationerna som Ericsson dock har dementerat.

Generellt präglades den globala börshandeln av protokollet från den amerikanska centralbankens senaste möte där det framgick att räntesänkningen i slutet av oktober inte var självklar. Bedömare tolkar uttalandena och centralbankens ekonomiska prognos som att en räntesänkning i december är möjlig, men inte helt given.

Börsutvecklingen påverkades också i viss mån av dollarns försvagning, något som förr eller senare slår igenom på många exportföretags försäljning. Sedan inledningen av det fjärde kvartalet har dollarn tappat från cirka 1:425 till 1:482 mot euro och från cirka 6:45 till 6:30 mot den svenska kronan.

Förutom Ericsson så fanns Millicom, SAS och Peab i toppen på storbolagens förlorarlista. För SAS del finns en fortsatt osäkerhet kring kostnaderna för Dashplanen.

"Vi vet inte vad slutnotan bli och vi tror att det kommer att bli ytterligare kostnader för det under 2008. Dessutom vet vi inte i vilken mån SAS kommer att få kompensation från Bombardier", säger en analytiker.

Han tillägger också att cykliska bolag, som flygbolag, lätt drabbas av nedgångar när det råder en oro över utvecklingen för den amerikanska ekonomin.

SAS stängde 7,7 procent ned på 89:75 kronor och har tappat närmare 40 procent det senaste halvåret.

Bland midcapbolagen noterades Orexo för en nedgång med 12,1 procent till 59:75 kronor och sedan årsskiftet har aktien tappat över 50 procent. En annan storförlorare var Björn Borg som sjönk 9,6 procent till 112:50, men den aktien har stigit över 140 procent sedan januari. Bolaget kom med rapport i fredags och samma dag passade tre insynsregistrerade personer, bland andra ekonomichefen, på att minska sina innehav.

Vinnarlistorna var korta, men Atlas Copco lyckades fortsätta upp 0,5 procent till 90:75 kronor efter tisdagens kapitalmarknadsdag där de positiva utsikterna lämnades oförändrade.

En annan vinnare var sågverksbolaget Rörvik Timber som steg 2,75 procent till 56 kronor. Bolagets vd Per Rodert har ökat sitt innehav och i sambandet med rapporten i måndags konstaterades att företaget kan kompensera ökade kostnader med högre priser.


Innehåll från SJAnnons

Så reser du smartare – nya X 2000 ännu en anledning att stanna på marken

Sitt bekvämt, surfa tryggt med 5G-baserat wifi och se fram emot ännu mer driftsäkra tågresor.

I dagarna är det världspremiär för X 2000 – ett supermodernt, men återvunnet och återanvänt tåg som redan erövrat priser.

Nyfiken på nya X 2000? Läs mer här

Skulle Sveriges krokiga järnväg rätas ut? Eller var det kanske dags att bygga en ny typ av tåg som kunde köra snabbt även i kurvorna? På sent åttiotal var frågan högaktuell. 

Svaret blev X 2000 – och i medierna skapades genast svallvågor i samband med premiärturen. Expressen rapporterade att vagnarna följer med i kurvorna och att det inte var några ”krängningar att tala om”.

Sedan X 2000:s lansering 1990 har det gjorts cirka 200 miljoner unika resor, och tekniken har stadigt gått framåt – på alla fronter.

Nya prisbelönta X 2000 är ett supermodernt men återvunnet tåg där SJ sparat mer än 5 000 ton rostfritt stål genom att återanvända hela stålskalet från det befintliga tåget. 

– Vi har helt enkelt byggt ett helt nytt tåg inuti ett befintligt. Det visar att det går att skapa nytt, samtidigt som vi tar tillvara och återanvänder värdefullt material, säger Andrea Persson, ansvarig för förvaltningen av SJ:s X 2000-flotta.

Nya X 2000 får 110 datorer för att styra och övervaka tåget, att jämföra med 24 dessförinnan. 

– Tåget har ett avancerat system för självdiagnostik, vilket bland annat betyder att vi från distans har möjlighet att i realtid ta emot och övervaka en mängd signaler från tågets olika tekniska system och kan på så sätt agera förebyggande. Tågresan blir mer driftsäker tack vare alla nya tekniska system, säger Andrea Persson och tillägger:

– Ny styrning av innerdörrarna gör att det blir lättare att ta sig mellan vagnar och tydligare märkning av vagn och plats sparar tid vid av- och påstigningar.

Radiotransparenta fönsterglas

1990 kommenterade tidningen Expressen imponerat de tekniska innovationerna: ”X 2000 har telefon, fax, kopieringsapparat. Vid varje fåtölj kan man via freestylelurar lyssna på P3 och två interna kanaler.”

2021 har det skapats helt andra förutsättningar.

– En ny modern bistrokassa har installerats som ska göra betalningar snabbare och smidigare. Ett nytt 5G-baserat wifi-system gör det dessutom enklare att arbeta och koppla av under resan.

Nya X 2000 har radiotransparenta fönsterglas, en teknik som är helt ny i Sverige men som finns på de allra modernaste snabbtågen i Europa. 

– Det innebär att mobilsignaler från alla mobiloperatörer längs med spåren kommer in i tåget och dessutom kan metoder som snabbar på dataöverföring användas fullt ut. 

Även övrig teknik har fått en rejäl uppdatering. När de 12 996 nya stolarna monterats in har det krävts totalt 28 mil nya kablar. 

– De nya stolarna får en smart utformning. Stolarna ger bra svankstöd, har ett stort ryggbord, dubbla eluttag, avställningsytor och möjlighet till bra lutning på ryggstödet.

Uppgraderingen av X 2000 är ett enormt projekt som har tagit flera år. Att byta ut alla väsentliga delar i ett modernt tåg kan liknas vid en avancerad transplantation av hjärna, hjärta och centrala nervsystemet samtidigt. 

– Mycket arbete har lagts ner på att få de olika systemen att kommunicera och en rad tester har gjorts. Innan varje tågsätt sätts i trafik kommer det att ha provkörts minst 15 000 kilometer.

Testa nya X 2000. Här kan du köpa biljetter. 

 

Mer från SJ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SJ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?