1515

Asienbörser: Nedåt på bred front

De asiatiska börserna backade på bred front på onsdagen. Fed-beskeden på tisdagen gav inget stöd till utvecklingen och en svagare yen gentemot dollarn fick de japanska exportbolagen att anföra nedgångarna i Tokyo.

Ett stigande oljepris agerade draglok för råvarubolagen samtidigt som flygbolagen i regionen gick åt motsatt håll.

Finanssektorn tog återigen stryk på stigande kreditoro, denna gång initierat av det amerikanska bolåneinstitutet Freddie Mac som rapporterade avsevärda förluster för det tredje kvartalet på tisdagen.

"Det är en hel räcka med dåliga nyheter kopplade till den amerikanska subprimemarknaden som skapat osäkerhet för investerarna i regionen. Riskerna för en inbromsning i den amerikanska ekonomin ökar samtidigt som det finns oro om att de höga råvarupriserna kan komma att påverka bolagens marginaler", sade Kazuyuki Terao, vid RCM Japan i Tokyo till Bloomberg News.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, ned med 1,3 procent.

Den fortsatta kreditoron satte press på finanssektorn som backade med Mizuho Financial Group, Japans näst största bank, i spetsen. Aktien var ned 2 procent och fick sällskap av bland andra HSBC i Hongkong.

"Finanssektorn är fortfarande präglad av relativt mycket nervositet mot bakgrund av subprimeoron i USA och hur den situationen kommer att utvecklas", sade Karl Siegling, vid Cadence Capital i Sydney.

De exportrelaterade bolagen var en annan sektor som parkerade på förlorarsidan under handelsessionen. Oro för utvecklingen på den viktiga exportmarknaden USA tillsammans med en starkare yen fick framför allt de japanska exportjättarna att backa.

Toyota tappade 2 procent medan Canon var ned 1,1 procent. Båda bolagen har betydande delar av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden. Även sydkoreanska Samsung Electronics backade med 2,8 procent.

Stigande oljepriser fick råvarubolagen att gå emot strömmen, BHP Billiton steg med 1,8 procent medan japanska Inpex var upp med 3,6 procent. Däremot backade flygbolagen på det stigande oljepriset, bland annat var Air China ned med 3,3 procent.

Ledande index, stängning onsdag 21 november

Nikkei 225 -2,5%
Topix Tokyo -2,1%
Hongkongs Hang Seng -4,2%
China Shanghai Composite -1,5%
China Shenzhen Composite -1,0%
Singapores STI -2,7%
Taiwans Taiex -2,3%
Sydkoreas Kospi -3,5%
Indiens BSE Sensex* -3,3%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tidDet verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?