Annons

USA-börser: Wall Street vände upp

New Yorks börser stängde upp på tisdagen efter stora svängningar. Energibolag drev slutspurten sedan råoljan stängt över 98 dollar per fat. Bostadsbyggare och finansbolag föll, efter att statligt stödda bolåneinstitutet Freddie Mac rapporterat kreditförluster och tappat nära en tredjedel av sitt börsvärde på en dag.

På Nasdaq var Ericssons depåbevis bottennappet, efter bolagets nya vinstvarning. Aktievärdet sjönk ytterligare 1,6 procent, 26 öre, efter sitt 11-procentiga fall i Stockholm.

Dow Jones Industrial Average-indexet stängde upp 0,4 procent, på 13.010. S&P 500 steg 0,5 procent, till 1.440, och Nasdaq gick upp 0,1 procent, till 2.597.

Omsättningen var 1,8 miljarder aktier på New Yorkbörsen, och 1,1 miljarder aktier på Nasdaq.

De korta räntorna sjönk, medan de långa steg. Tioårsräntan noterades 4 punkter högre, på 4,11 procent.

Exxon Mobil steg 4,4 procent efter en köprekommendation från UBS, som tror att råoljepriset kan fortsätta uppåt. Oljesektorkollegan Chevron lade på sig 3,4 procent.

På uppsidan märktes också varuhusen. Deras aktiegrupp i S&P 500-indexet återhämtade sig med drygt 3 procent på tisdagen, efter att sektorn fallit med cirka 28 procent sedan den 5 oktober. Varuhuskedjan Nordstrom redovisade höjd vinst, och aktien rörde sig uppåt 12 procent. Även klädföretag fanns bland dem som steg relativt mycket, men överlag var det inga sektorer som stack ut särskilt i den breda uppgången.

Klart kraftigast tyngdes det bredare S&P 500-indexet av bolåneinstituten Freddie Mac, ned 31 procent, och Fannie Mae, ned 27 procent, sedan Freddie Mac gjort avsättningar på 1,2 miljarder dollar för kreditförluster trots att bolaget ägt en mycket begränsad mängd så kallade subprimelån. Freddies kurs var den lägsta på elva år.

Bolånekollegan Countrywide steg först, sedan statistik över mängden påbörjade bostadsbyggen för oktober visat på en stigning, men vartefter siffrorna sjönk in avtog glädjen i sektorn, och aktien stängde ned 3 procent, efter att tidvis ha varit ned mer än 10 procent.

Nasdaq fick positiva nyheter inför dagen i form av positiva datorförsäljningssiffror från Hewlett-Packard, och en rad tunga aktier låg på plus hela dagen, trots att börsen som helhet stod i minus under lång tid. Apple och Google noterades upp 3,0 respektive 3,6 procent vid stängning. Teknikbörsen tyngdes dock av satellit-tv-bolaget Echostar, vars aktie föll 9 procent efter uppgifter om att AT&T kanske inte vill köpa bolaget.

Vid 20-tiden kom protokollet från senaste Fed-mötet, där investerare hoppades på vidare signaler om fortsatt låga räntor. Det tycktes följas av mindre ryckningar nedåt i indexen, dock utan markant trend, och följdes senare av en stark slutspurt på börsen.

Bankerna har hittills under november sjunkit 20 procent, noterar tv-kanalen CNBC, medan dagligvaruaktierna har gått upp något.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?