1515

USA-börser: Uppåt trots bolåneproblem

New Yorks börser steg i tisdagens handel, gladda av ett oväntat starkt resultat av Hewlett- Packard efter måndagens stängning, och under förhoppningar om att protokoll från Federal Reserves senaste möte ska ge tecken på låga räntor framöver.

Dagens stora negativa nyhet var en jätteförlust för bolåneföretaget Freddie Mac, som i öppningen sjönk 35 procent och handlades på sin lägsta nivå på elva år.

Vid 17-tiden hade Dow Jones Industrial Average-indexet gått upp 1,0 procent, till 13.083, medan S&P 500 noterades 1,2 procent högre, på 1.450. Nasdaq Composite tickade upp 1,3 procent, till 2.628.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till 420 miljoner aktier, medan 230 miljoner aktier omsattes på Nasdaq.

På obligationsmarknaden sjönk de korta räntorna medan de längre steg. Tioårsräntan gick upp med 4 punkter, till 4,11 procent.

Hewlett-Packard steg på tisdagen, med 0,7 procent, efter att ha redovisat större persondatorförsäljning än väntat efter stängning på måndagen. Nyheten om datorförsäljningen togs emot positivt, och på Nasdaq gick en rad tunga aktier upp: Apple med 4,3 procent, Research in Motion med 5,9 procent och Google med 4,6 procent.

Exxon Mobil steg 4,3 procent efter en köprekommendation från UBS, som tror att råoljepriset kan fortsätta uppåt. Chevron lade på sig 3,4 procent.

Statligt stödda bolåneföretaget Freddie Mac rasade vidare, med 24 procent på tisdagen, och hade därmed förlorat mer än halva börsvärdet sedan den 5 oktober. Freddie Mac redovisade en avsättning på 1,2 miljarder dollar för att täcka kreditförluster. Med nedåt följde kollegan Fannie Mae, som tappade 19 procent. Statliga siffror visade dock oväntat på en uppgång i byggandet av nya hem under oktober, och bolånesektorns tidigare problembarn Countrywide Financial steg 1 procent.

På uppsidan märktes också varuhusen. Deras aktiegrupp i S&P 500-indexet återhämtade sig med drygt 4 procent på tisdagen, efter att sektorn fallit med cirka 28 procent sedan den 5 oktober. Varuhuskedjan Nordstrom redovisade höjd vinst, och aktien rörde sig uppåt nära 14 procent. Även klädföretag fanns bland dem som steg relativt mycket, men överlag var det inga sektorer som stack ut särskilt i den breda uppgången.

Inför 20-tiden på tisdagen, svensk tid, väntades protokollen från Federal Reserves räntestyrande kommitté Fomcs senaste möte, den 31 oktober, där beslutet fattades om en sänkning av Fed funds-räntan med 0,25 procentenheter. Där hoppades aktiemarknaden på vidare signaler om god tillgång till pengar framöver.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?