1515

Stockholmsbörsen: Stora svängningar

Stockholmsbörsen fortsatte att handlas med mycket stora svängningar på tisdagen där en uppgång i den tidiga handeln förvandlades till en nedgång för att sedan åter vända upp.

"Det är en stor osäkerhet där marknaden är orolig för hur mycket mera det ska komma i banksystemet och i vilken mån finansturbulensen kommer att materialisera sig i en sämre ekonomisk tillväxt. Skillnaden i marknadens och Feds syn på situationen är dessutom väldigt stor. Ett skäl till detta är naturligtvis att Fed inte utan vidare kan ta ner räntan utan att riskera framtida problem om man löser ut subprime-syndarna alltför lättvindigt", säger Anders Berg, analyschef på Evli Bank, till Nyhetsbyrån Direkt.

Klockan 13.00 hade OMXS30 stigit med 1,2 procent till noteringen 1.078,7. Det kan jämföras med att samma index strax efter klockan 10 noterades till minus 1,3 procent. Omsättningen uppgick till 16,4 miljarder kronor.

Det som främst bidrog till de kraftiga indexförändringarna var att bank och verkstadssektorn handlades med stor volatilitet.

SEB A steg med 1,9 procent till 164 kronor efter att har varit nere så lågt som 156:50 kronor under förmiddagen och Swedbank var 1,1 procent upp till 181 kronor.

Flera av verkstadsbolagen som pressats hårt den senaste tiden lyftes också. Scania B avancerade 4,3 procent till 138:75 kronor och Sandvik ökade 3,6 procent till 114:50 kronor.

Ericsson B klarade sig väl under förmiddagens säljtryck men drogs ändå inte riktigt med upp när börsen steg och var 0,9 procent högre till 18:14 kronor. Bolaget har uppdateringsmöte för investerare i New York som inleds efter svensk stängning ikväll.

Atlas Copco som har kapitalmarknadsdag i dag avancerade 4,4 procent till 89 kronor sedan bolagets vd lugnat marknaden.

"Vi är säkra i vår uppfattning var tillväxten kommer att komma från. USA kommer att vara allt mindre viktigt, nu står det för 13 procent av omsättningen. Förändringen (på utvecklingsmarknaderna) kommer inte att vara linjär, men det kommer att vara mycket kraftfullt", sade bolagets vd Gunnar Brock.

På nedsidan fanns Meda A som även om en klar återhämtning syntes från morgonens bottennotering backade med 4,2 procent till 74 kronor och därmed utökades gårdagens fall på nära 12 procent. Men varken bolaget eller analytiker som Nyhetsbyrån Direkt talat med har någon direkt förklaring till den kraftiga nedgången.

"Trenden i aktien har varit jättesvag. Meda har gått från en situation där investerarna var villiga att sätta en rejäl premie för fortsatta förvärv till ett läge där den premien nu är borta", säger en analytiker.

Bland övriga aktier som utmärkte sig fanns PA Resources som steg 8,8 procent till 55:75 kronor efter att bolaget meddelat att det förvärvar tillgångar för 110 miljoner dollar i Republiken Kongo.

"Förvärvet är i linje med bolagets strategi. Priset på 4 dollar per fat för P2-reserver som kommer i produktion under år 2009 är ett rättmätigt pris men kanske inte ett fynd", säger Eric Nasby, analytiker på Handelsbanken Capital Markets, till Nyhetsbyrån Direkt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?