1515

Räntor och valutor: Räntorna fortsätter ned

Europeiska marknadsräntor visade små rörelser i tisdagens inledande handel med en svag dragning ned, trots kraftiga nedgångar för amerikanska räntor, främst de med kortare löptider.

Svenska marknadsräntor var strax efter öppning ned 1-3 punkter, med den tioåriga benchmarkräntan ned 2 punkter till 4,19 procent, jämfört med måndagens svenska stängning. Räntegapet mot Tyskland vidgades till 15 punkter (14).

På den inhemska agendan återfinns finansminister Anders Borg, som talar vid Stora Skattedagen, och SEB publicerar sin konjunkturrapport, Nordic Outlook.

I Norge presenteras BNP-statistiken för tredje kvartalet, som väntas visa en uppgång med 1,1 procent från kvartalet före, enligt Bloomberg News.

Anders Eklöf, analytiker på Nordea, tror att de norska siffrorna sammantaget kommer att ge stöd för en höjning från Norges Bank i december.

I Europa publicerades tyska PPI-siffror i morse. De visade en lite större uppgång, +0,4 procent från månaden före och +1,7 procent från samma period i fjol, än väntade +0,3 respektive +1,6 procent enligt Bloomberg News.

Men dagens viktigaste händelse är Federal Reserves protokoll och ekonomiska prognoser.

USA-räntorna rasade i måndagens New York-handel efter kreditoro på nytt kopplat greppet om finansmarknaderna. En faktor som bidrog till den kraftiga nedgången var att Goldman Sachs satt Citigroup på sin säljlista och förutspått att banken kan tvingas skriva av ytterligare 15 miljarder dollar i tillgångar uppbackade av bolån av dålig kvalitet. Dessutom rapporterade Swiss Re, världens största återförsäkringsbolag, tidigare på dagen en storförlust relaterad till subprimelån.

I den sena asiatiska handeln svängde dock humöret och börsen vände uppåt samtidigt som räntenedgångarna för USA- räntorna gröptes ur. Thomson Financial News hänvisade vändningen till uppgifter i Financial Times nätupplaga om att Federal Reserve kommer att publicera optimistiska ekonomiska prognoser i samband med kvällens protokoll från räntemötet den 31 oktober. Protokoll och prognoser offentliggör klockan 20.00, svensk tid.

Martin Feldstein, ekonom vid Harvard University, anser att Fed bör sänka styrräntan till under 4 procent för att undvika risken för en recession.

"Jag tror att Fed måste röra fed funds-räntan ner till någon siffra som börjar med tre istället för fyra. Jag ser ingenting i den senaste statistiken som tyder på att 2008 kommer att bli ett bra år", sade han på måndagskvällen, enligt Bloomberg News. Han sade också att en av få saker som kommer att ge stimulans till den svaga amerikanska ekonomin är en konkurrenskraftig dollarkurs.

I eftermiddag offentliggörs bostadsbyggandet i oktober, där en nedgång med 1,8 procent väntas, enligt Bloomberg News.

Strax efter den svenska öppningen handlades den amerikanska tvåårsräntan till 3,19 procent, ned 14 punkter från svensk stängning på måndagen, och tioårsräntan var ned 8 punkter till 4,08 procent.

På valutamarknaden har dollarn återhämtat sig något mot yenen till 110:45 men tappat till 1:473 mot euron.

Fan Gang, chef för ett nationellt ekonomiskt forskningsinstitut i Kina samt rådgivare till landets centralbank, uttryckte på tisdagen oro över den svaga dollarn och sade också att en stor revalvering av den kinesiska yuanen skulle inbjuda till spekulation och ta död på tillväxten i Kina.

Kronan hade samtidigt stärkts med 3 öre mot dollarn och med 1 öre mot euron.


Innehåll från KIAAnnons

Kia EV6 Årets premiumbil i Tyskland

Efterlängtad och redan prisbelönt.

Kia EV6 har utsetts till ”Årets Bil i Tyskland” i kategorin Premium.

Nu lanseras den helelektriska crossovern i Sverige.

Så bra är Kia EV6 – årets premiumbil i Tyskland

Uttrycket ”premium” i bilbranschen finns på många marknader, men någon exakt definition av begreppet finns inte. Det brukar dock handla om en bil av ett känt märke, som är påkostad och har hög upplevd kvalitet.

Allt detta stämmer in på nya helelektriska Kia EV6 – som utsetts till ”Årets Bil i Tyskland 2022” av tyska Årets Bil (GCOTY) just i kategorin Premium.

Kia EV6, som precis lanseras i Sverige, fick den prestigefyllda utmärkelsen före en mängd konkurrenter av en jury bestående av 20 journalister i Tyskland.

– Det är fantastiskt att se Kia EV6 vinna priset Årets premiumbil i Tyskland. Även om leveranserna av vår innovativa helelektriska crossover bara har börjat, är det tydligt att EV6 sätter nya standarder för laddningsprestanda, teknik och interiörutrymmen, säger Jason Jeong, vd Kia Europe.

Ultrasnabb laddning

Att få utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland är inte bara ett erkännande för det arbetet som Kias dynamiska team gör utan även ett kvitto på den lyckade satsningen på den helelektriska plattformen Electric-Global Modular Platform (E-GMP).

Kia EV6 kan köras upp till 528 kilometer på en laddning och tack vare avancerad 800V-teknik är ultrasnabb laddning av batteriet (77,4 kWh) möjligt.

Vid en laddstation med minst 250 kW kan batteriet snabbladdas från 10 till 80 procent på bara 18 minuter eller så kan du på endast 4,5 minuters laddning uppnå en räckvidd på 100 km.

”Något alldeles extra”

Kia EV6 kommer i fyra utföranden och erbjuds i bakhjuls- och fyrhjulsdrivna konfigurationer, 168 kW (228 hk) respektive 239 kW (325 hk). Toppmodellen – fyrhjulsdrivna EV6 GT lanseras i slutet av 2022. GT levererar 430 kW (585 hk) och accelererar 0-100 km/h på 3,5 sekunder.

– Kia EV6 är inte bara den första modellen baserad på vår nya Electric-Global Modular Platform (E-GMP), den är också först med den nya och djärva Opposites United-designfilosofin, säger Luc Donckerwolke, Chief Creative Officer på Hyundai Motor Group.

– Den emotionella designen, imponerande räckvidden och ultrasnabba laddningen gör Kia EV6 till något alldeles extra. Vi är stolta över att ta emot utmärkelsen Årets premiumbil i Tyskland, det är ett erkännande för det briljanta arbetet från vårt dynamiska Kia-team.

Snabb laddning, lång räckvidd och ett gott klimatsamvete – nya Kia EV6

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?