Annons

Stockholmsbörsen: Sur halvdag att vänta

Stockholmsbörsen stänger tidigare på fredagen vilket kanske är lika bra det om man tittar på förutsättningarna inför öppningen.

I USA tappade alla de större indexen mellan två och tre procent på torsdagen i en negativ utveckling som accelererade mot slutet. I den efterföljande asiatiska handeln var utvecklingen likartad på de flesta håll.

Bland de svenskrelaterade aktier som handlas i New York noterades överlag lägre kurser och Ericsson tappade 25 öre jämfört med stängningen i Stockholm.

"Men jag tror ändå inte att det blir så farligt utan vi öppnar väl kanske som mest ner en och en halv procent. Det är svårt att säga eftersom volymerna nog blir väldigt låga under dagen", säger en mäklare på morgonen.

Omsättningen under den gångna veckan har stundtals präglats av höstlovsledigheter och det är många som passat på att ta ledigt denna förkortade fredag då börsen stänger klockan 13.

Även den svenska rapportagendan har en viss halvdagsprägel över sig med ett fåtal mindre bolag som lämnar sina kvartalssiffror. Utanför landets gränser är läget något annorlunda med delår nu på morgonen från British Airways, Norske Skog och Schibsted.

Skogssektorn har på senare tid omgärdats av konsolideringsrykten och i Norske Skogs rapport återfinns en lydelse inom det ämnesområdet.

"Det är svårt att nå en tillfredsställande avkastning på sysselsatt kapital i det långa perspektivet utan att industrin anpassar sig till en situation där efterfrågan faller i Nordamerika och delar av Europa, kombinerat med en fortsatt hög kostnadsnivå. Det här kommer att kräva en högre grad av konsolidering inom pappersindustrin", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Makrotemperaturen skruvas upp först i eftermiddag då det levereras statistik över den amerikanska sysselsättningen i oktober samt USA:s industriorder för september månad.

I morgonens flöde märks bland annat en DI-artikel som tar upp att kritiken växer hos Ericssons storägare Investor och Industrivärden mot såväl vd:n Carl-Henric Svanberg som styrelseordföranden Michael Treschow.

Vidare har Goldman Sachs tagit bort SKF från sin så kallade conviction buy-lista, dock med en bibehållen köprekommendation.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?