1515

Stockholmsbörsen: Deppig avslutning på veckan

Kurserna på Stockholmsbörsen föll vidare under fredagens korta handelsdag. Bankerna tog stryk redan på torsdagen och fortsatte ner. De andra Europabörserna var också nedåtriktade.

Den nygamla finansoron sänkte de amerikanska börserna kvällen före och nedgången fortsatte i Asien under natten. De flesta av de ledande Asienbörserna gick ned med 2 3 procent. Den negativa stämningen färgade av sig på Europabörserna på fredagen.

Stockholmsbörsen stängde redan vid lunchtid för att ge marknadsaktörerna tid att begrunda alla helgons dag. När handeln stängde hade Stockholmsbörsens OMXS-index gått ned med 1,2 procent till 375,3. Det smalare OMXS30 sjönk med 1,3 procent.

Den norska pappersjätten Norske Skog har lämnat ett resultat för tredje kvartalet som är klart sämre än väntat. Samtidigt uttrycker bolaget en ökad oro för utvecklingen på pappersmarknaderna. Stora Enso tappade 3,0 procent till 111:50 kronor, SCA steg däremot med 2,2 procent till 114:25 kronor och Holmen steg 0,6 procent till 248:50 kronor.

Bankerna hade en fortsatt dyster utveckling. Nordea tappade 2,3 procent till 108:90 kronor, Swedbank gick ner 1,0 procent till 192:50 kronor, Handelsbanken 2,0 procent till 201 kronor och SEB 3,4 procent till 171 kronor.

Flygbolaget British Airways rapporterade ökad vinst med 26 procent under perioden april september, det första halvåret i bolagets räkenskapsår, mycket tack vare kostnadssänkningar. Konkurrenten SAS föll med 4,1 procent till 105 kronor.

Buss- och lastbilstillverkaren Scania har utsetts till "preferred supplier" av förre USA-presidenten Bill Clintons miljöstiftelse Clinton Climate Initiative. Stiftelsen anser att Scanias etanolbussar är en av de bästa tillgängliga lösningarna för att minska koldioxidutsläppen från storstadstrafik. Men Scaniaaktien föll med 2,0 procent till 166 kronor och Volvo med 2,3 procent till 118:25 kronor.

SSAB bekräftade under fredagen att det var bristande informationssäkerhetsrutiner som ledde till att ståljättens rapport för tredje kvartalet läckte ut i förväg. Det konstaterar bolaget efter en intern undersökning. SSAB som hotas av miljonböter ska nu åtgärda bristerna så att liknande händelser inte inträffar igen. Aktiekursen föll med 4,1 procent till 176 kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?