1515

Räntor och valutor: Nedåt för räntorna

Europaräntorna sjönk någon punkt överlag i den inledande handeln på fredagen. Svenska räntor sjönk upp till 2 punkter med den tioåriga statsobligationen ned 1 punkt till 4,23 procent.


Den svenska penningmarknaden stänger klockan 12 inför Alla helgons dag. På Europaagendan står inköpschefsindex för tillverkningsindustrin. Enligt estimatet, publicerat i förra veckan, sjönk inköpschefsindex till 51,5 i oktober från 53,2 månaden före.

Fredagens huvudnummer är sysselsättningsrapporten från USA klockan 13.30. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntas antalet sysselsatta ha ökat med 85.000 i oktober (med ett prognosintervall på +10.000 till +121.000), medan arbetslöshetsnivån väntas vara oförändrad på 4,7 procent.

I september ökade antalet sysselsatta med 110.000 efter att ha ökat med kraftigt uppreviderade 89.000 i augusti. För oktober ser bedömare att en nedgång i bygg- och finanssektorn drar ned totalen en bit. Arbetslöshetsnivån väntas av flertalet vara oförändrad nu, men stiga kommande månader.

Jobbundersökningen från ADP Employer Services, som mäter utvecklingen i den privata sektorn, visade på en ökning med 106.000 personer i oktober. I tjänstesektorn ökade sysselsättningen med 134.000 medan i varuproducerande företag minskade sysselsättningen med 28.000.

I september pekade ADP-mätningen på en uppgång med 58.000 i privat sektor, att jämföra med en total ökning med 110.000 i den officiella statistiken.

Delindex över sysselsättningen i ISM inköpschefsindex steg till 52,0 från 51,7 månaden före. I den senaste konfidensindikatorn från Conference Board sjönk andelen som bedömer det lätt att få ett jobb till 24,1 från 25,6 procent, medan andelen som anser det svårt att få ett jobb steg till 22,6 procent från 22,4 procent.

Bear Stearns konstaterar i ett marknadsbrev att dagens sysselsättningsrapport är en koncis temperaturmätare om tillståndet i ekonomin i början av fjärde kvartalet. Tillväxten under tidigare två kvartal har varit mycket robust och förväntningarna ligger på en inbromsning till en tillväxt i linje med trend, eller till och med under trend, under fjärde kvartalet. Fed-uttalandet i onsdags talade om att ekonomin sannolikt kommer att bromsa in på kort sikt, delvis återspeglande en intensifierad korrektion på husmarknaden. Marknaden kommer att leta efter bevis för denna väntade inbromsning i dagens jobbrapport, skriver Bear Stearns, som själva spår en sysselsättningsökning på 100.000 personer.

Lika viktig för räntemarknaden som jobbrapporten kan den fortsatta utvecklingen på USA-börserna bli i eftermiddag, efter torsdagens betydande fall. USA-räntorna utökade något det kraftiga fallet på torsdagen, och på fredagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 3,75 procent, 3 punkter ned från svensk stängning men cirka 20 punkter ned från toppen vid lunchtid på torsdagen.

Bakom nedgången ligger i första hand förnyad kreditoro efter en serie negativa besked, där en större nedgång i ISM inköpschefsindex än väntat spädde på det negativa sentimentet.

Finanssektorn fick ett hårt slag på New York-börsen på torsdagen, vilket drog med sig räntorna ned. Citigroup sjönk kraftigt efter att CIBC sänkt sin rekommendation för aktien utifrån uppfattningen att bolaget kommer att behöva sänka utdelningen, ta in mer pengar eller sälja tillgångar för att säkra likviditeten.

Bank of America och UBS fick också ta emot negativa rekommendationsändringar, och dåliga nyheter kom på torsdagen även för bolåneförsäkringsbolaget Radian Group och General Motors finansenhet GMAC, som rapporterade förluster tredje kvartalet. Även Credit Suisse tog stora nedskrivningar och såg inget slut på kreditkrisen.

Bedömare konstaterar för Wall Street Journal att torsdagens utveckling stod i kontrast till uttalandet från Federal Reserve i onsdags, där de uppgav att den senaste räntesänkningen, tillsammans med den mer aggressiva sänkningen i september, borde hjälpa till att förebygga skador på den bredare ekonomin från turbulensen på finansmarknaderna.

Förväntningarna om att Fed kommer till undsättning igen inom kort har åter ökat, och prissättningen i fed funds- terminerna indikerar en sannolikhet på 60 procent att Fed sänker med 25 punkter igen i december.

"Marknaden är övertygad om att Fed kan domderas till att sänka räntan ytterligare om det förefaller finnas någon form av systemrisk", sade John Hendricks, räntehandlare på Hartford Investment Management, till Bloomberg News.

Utvecklingen återspeglar en nygammal oro för att den stora finansiella uppbyggnad som finns ovanpå den skakiga bolånemarknaden kan komma att försvagas, vilket kan ge stramare kreditförhållanden och en inbromsning i ekonomin.

Noteras kan samtidigt att oljepriset har ett fortsatt tryck uppåt, vilket med inflationsvarningar i färskt minne kan hålla tillbaka på nedsidan för räntorna.

Från USA kommer på fredagen också industriorder i september, som väntas ha sjunkit med 0,7 procent enligt Blooomberg News prognosenkät.

Valutamarknaden har delvis präglats av "safe haven"- handel och upplösta carrypositioner, vilket fått yenen att stärkas något mot dollar och euro. Dollarn har samtidigt tappat mot euron under morgonen och närmar sig åter 1:45-nivån inför jobbrapporten i eftermiddag. Valutamarknaden väntas förbli volatil givet den ökade osäkerheten.

"Generellt befinner vi oss i en mer osäker miljö, både vad gäller den framtida tillväxtbanan för den amerikanska ekonomin och den framtida räntebanan från Fed... Antagligen kommer en ökad känsla av försiktighet att hålla de större valutaparen inom kända intervall inför dagens psykologiskt viktiga sysselsättningsrapport i USA", sade Thomas Lam, analytiker på United Overseas Bank till Thomson Financial News.

Kronan, som tappade under torsdagseftermiddagen, har åter stärkts under morgonen och handlas 2 öre starkare mot dollarn och nära oförändrat mot euron, jämfört med nivåerna vid stängning på torsdagen.


Innehåll från EKNAnnons

Så tar du del av Norrlands investeringsboom

De kommande decennierna ska 1 100 miljarder kronor investeras i Norrland, inte minst av jättar inom gruvnäring och batteritillverkning. Det öppnar stora möjligheter för småföretagen – och EKN ökar nu sin närvaro i regionen för att kunna hjälpa ännu fler exportföretag och deras underleverantörer.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

– Totalt rör det sig om gröna investeringar på runt 1 100 miljarder kronor. Det är investeringar som kommer att förändra Norrland i grunden, säger Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på statliga EKN, som hjälper svenska exportföretag.

Investeringarna är till stor del kopplade till ett antal enorma satsningar som ska göras inom förnybar energi, elektrifiering och fossilfritt stål. Men investeringarna kommer i förlängningen att förändra hela näringslivet i norra Sverige – och kan även skapa stora möjligheter för många mindre företag.

Stor potential för mindre företag

– Förutom att så stora investeringar – med alla nyanställningar och krav på utbyggd service – skapar tillväxt generellt i samhället, stärker de också möjligheterna för Norrlands mindre företag att sälja till de stora.

Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson är affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Här öppnar sig dessutom en ny världsmarknad, säger Carl-Johan Karlsson.

– Ta bara den fossilfria stålframställning som nu utvecklas i Norrland – den tekniken kommer att sprida sig globalt. De företag som är med på resan kommer att få kunder världen över.

EKN har en rad olika produkter som hjälper exportföretag att göra bättre, fler och tryggare affärer. De kan till exempel vara med och dela bankens risk när exportföretag behöver rörelsekredit för att växa eller finansiera en specifik affär. Nu ökar EKN sin närvaro i Norrland med två exportrådgivare, som på plats kan träffa och hjälpa regionens företag.

– Exportföretag som vill säkra sina betalningar, eller har behov av rörelsefinansiering via sin bank, kan få hjälp av EKN. Våra finansieringsexperter i Norrland berättar gärna mer om hur vi kan hjälpa till – och sitter ofta med i det första mötet mellan företagen och banken för att ta affären framåt.

EKN kan hjälpa underleverantörer också

För Norrlands små och medelstora företag är det viktigt att veta att EKN:s garantier även är tillgängliga för underleverantörer till exportföretag.

– De flesta stora basindustrier i Norrland räknas som exportföretag så om du gör affärer med dem så ingår du i ramverket för vilka som kan få garantier från EKN, förklarar Carl-Johan Karlsson.

EKN har många olika lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?