1515

Gradvalls skivor: Svenskarna som hjälper Britney att ge igen

Britney Spears bästa låtar har alltid varit skrivna av svenskar. Så även denna gång, konstaterar Jan Gradvall.

BRITNEY SPEARS
Titel: Blackout
Skivbolag: Jive/Sony BMG
Betyg: 3

Parallellt med att medierna beskriver Britney Spears som en veteran med dalande karriärkurva bör man påminna om en sak: hon är 25 år. Under Britney Spears turbulenta liv är det en sak som förblivit konstant: hennes bästa låtar har alltid varit skrivna av svenskar. På hennes tre första album var det framför allt Max Martin (Martin Sandberg). Numera är det Bloodshy & Avant (Christan Karlsson och Pontus Winnberg). Efter att ha skrivit "Toxic", låten som förra gången räddade Britneys karriär, har nu samma räddningspatrull kallats in för att skriva fyra låtar till den nya albumet.

Det första man noterar när man bläddrar igenom konvolutet på "Blackout" är att det inte finns någon tacklista. Och vem skulle egentligen Britney Spears tacka? De senaste åren har hennes privatliv använts som vår tids motsvarighet till romarnas gladiatorspel.

Det är också svenskar som hjälper Britney att ge igen. Skivans bästa låt "Piece of me", med bitande rader som "I was the American dream since I was 17", är skriven av Bloodshy & Avant med text av Klas Åhlund från Teddybears. I samma låt får Britney även hjälp av Robyn med sång.


EAGLES
Titel: Long road out of Eden
Skivbolag: Eaglesband.com/Universal
Betyg: 4

Det är nästan tre decennier sedan Eagles gav ut ett studioalbum med nya låtar. Men det är omöjligt att höra det på musiken. "Long road out of Eden" tar vid exakt där "The long run" från 1979 slutade. Det är som om en komapatient har vaknat upp efter 28 år med dropp och som första replik yttrar: ”Som jag nyss sa…”

Samtidigt säger detta något om styrkan med Eagles musik. Ytterst få band har ett så särpräglat och omedelbart igenkännbart sound. Det går till och med att avgöra vilken temperatur det är i Eagles låtar. Det är alltid 30 grader varmt i skuggan. Och mellan stenarna i ökensanden kan man se skrämda ödlor och nytrampade spår av dammiga västernboots.

Skillnaden är att öknen denna gång inte är den i Kalifornien och Arizona utan den i Mellanöstern. Don Henleys tio minuter långa titelspår är en förödande uppgörelse med USA:s oljekrig i Irak. Allt hålls samman av en melodi med samma magiska baksug som "Hotel California".

20 låtar på en dubbel-cd är naturligtvis alldeles för mycket. Men varför klaga när man får allt till samma pris som en enkel-cd? Och stämsången är genomgående himmelsk.


MILES DAVIS
Titel: The complete on the corner sessions
Skivbolag: Sony BMG
Betyg: 4

I juni 1972 gick Miles Davis in i Columbias skivstudio på 52:a gatan. Ännu en gång under sin karriär spelade han in ny musik som innebar en total kursändring jämfört med allt han gjort tidigare. Musiken var inte längre jazz utan någon slags futuristisk funk influerad av både Sly Stone och Stockhausen.

Efter en konsert med det nya bandet på Philharmonic Hall sprang en av Amerikas främsta jazzkritiker, tillika en av Miles Davis trognaste fans, fram till scenen. ”Miles”, började han. ”Every move you’ve made musically I’ve been there. But I can’t get to where you’re at now”. Miles Davis stirrade på honom och sa: ”What the fuck am I supposed to do, muthafuckah, wait for you to get there?”

Denna box med sex cd-skivor är årets snyggaste skivutgivning. Figurerna från "On the corner" är avbildade i en relief på en metallbox. Boxens dryga sex timmar musik, en tredjedel tidigare outgivet, har även mycket att lära svenska medier.

För det första befinner sig svenska medier just nu i ett medialt brytningsskede liknande det musikaliska som Miles Davis befann sig i 1972. Många av dem som i dag uttalar sig om bloggar och it gör det på ett sätt som påminner om den amerikanska jazzkritikern.

För det andra utmanar "On the corner" det som blivit måttet på framgång. För när blev ordet framgång plötsligt reducerat till att enbart gälla försäljningssiffror eller tittarsiffror? Tre månader efter att "On the corner" släppts hade den inte sålts i många exemplar. Men tre sekler senare fortsätter den att sälja och ges ut i nya format.

Eller titta på Sigmund Freuds "Drömtydning" som var en 1900-talets viktigaste och mest inflytelserika böcker. Sex år efter sin utgivning hade den sålt i 351 exemplar.Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?