Annons

Breda nedgångar i Asien

Citigroup såg till att sänka börshumöret även i Asien på fredagen efter uppgifter att den amerikanska storbanken skulle ha problem med sin kapitaltäckning.

Finanssektorn tog tillsammans med de exportrelaterade bolagen i regionen de största smällarna under handelsessionen där samtliga ledande index unisont pekade nedåt.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, ned med 1,8 procent.

"Vi ser en rejäl potential för att den amerikanska ekonomin kommer att sakta in ordentligt och det påverkar alla. Det här påverkar naturligtvis resultaten för samtliga bolag, inte minst finansföretagen och bankerna", säger Angus Gluskie vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Det var en analys från kanadensiska CIBC på torsdagen som låg till grund för oron kring Citigroup. Enligt CIBC har Citigroup problem med sin kapitaltäckning, som ligger på lägre nivåer än konkurrerande banker. Citigroup kan enligt CIBC tvingas att behöva sänka utdelningen, ta in mer pengar eller sälja tillgångar för att säkra upp sin likviditet.

Oron i USA spred sig till den asiatiska marknaden och fick framför allt finanssektorn att backa.

Den japanska storbanken Mitsubishi UFJ tappade 4,6 procent medan Mizuho Financial, Japans näst största bank, sjönk med 3,7 procent.

"Subprimeororn är inte över ännu och vi kommer antagligen inte att kunna se du fulla effekterna av detta förrän under nästa år. Bankerna kommer att inse att de måste vara mer konservativa", säger Christopher Wong, vid Aberdeen Asset Management i Singapore, till Bloomberg News.

Även exportrelaterade aktier handlades ned under fredagen. Sydkoreanska Samsung Electronics, som svarade för 16 procent av landets export under förra året, tappade 0,4 procent. Toyota, som har en tredjedel av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, sjönk med 2,7 procent.

Li & Fung, en Hongkong-baserat handelsföretag som säljer produkter till Wal-Mart, tappade 4,5 procent i Hongkong.


Ledande index, stängning fredag 2 november:

Nikkei 225 -2,1%
Topix Tokyo -2,2%
Hongkongs Hang Seng -3,3%
China Shanghai Composite -2,3%
China Shenzhen Composite -2,9%
Singapores STI -2,3%
Taiwans Taiex -3,4%
Sydkoreas Kospi -2,2%
Indiens BSE Sensex* +1,2%


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?