1515

Breda nedgångar i Asien

Citigroup såg till att sänka börshumöret även i Asien på fredagen efter uppgifter att den amerikanska storbanken skulle ha problem med sin kapitaltäckning.

Finanssektorn tog tillsammans med de exportrelaterade bolagen i regionen de största smällarna under handelsessionen där samtliga ledande index unisont pekade nedåt.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, ned med 1,8 procent.

"Vi ser en rejäl potential för att den amerikanska ekonomin kommer att sakta in ordentligt och det påverkar alla. Det här påverkar naturligtvis resultaten för samtliga bolag, inte minst finansföretagen och bankerna", säger Angus Gluskie vid White Funds Management i Sydney, till Bloomberg News.

Det var en analys från kanadensiska CIBC på torsdagen som låg till grund för oron kring Citigroup. Enligt CIBC har Citigroup problem med sin kapitaltäckning, som ligger på lägre nivåer än konkurrerande banker. Citigroup kan enligt CIBC tvingas att behöva sänka utdelningen, ta in mer pengar eller sälja tillgångar för att säkra upp sin likviditet.

Oron i USA spred sig till den asiatiska marknaden och fick framför allt finanssektorn att backa.

Den japanska storbanken Mitsubishi UFJ tappade 4,6 procent medan Mizuho Financial, Japans näst största bank, sjönk med 3,7 procent.

"Subprimeororn är inte över ännu och vi kommer antagligen inte att kunna se du fulla effekterna av detta förrän under nästa år. Bankerna kommer att inse att de måste vara mer konservativa", säger Christopher Wong, vid Aberdeen Asset Management i Singapore, till Bloomberg News.

Även exportrelaterade aktier handlades ned under fredagen. Sydkoreanska Samsung Electronics, som svarade för 16 procent av landets export under förra året, tappade 0,4 procent. Toyota, som har en tredjedel av sin försäljning kopplad till den amerikanska marknaden, sjönk med 2,7 procent.

Li & Fung, en Hongkong-baserat handelsföretag som säljer produkter till Wal-Mart, tappade 4,5 procent i Hongkong.


Ledande index, stängning fredag 2 november:

Nikkei 225 -2,1%
Topix Tokyo -2,2%
Hongkongs Hang Seng -3,3%
China Shanghai Composite -2,3%
China Shenzhen Composite -2,9%
Singapores STI -2,3%
Taiwans Taiex -3,4%
Sydkoreas Kospi -2,2%
Indiens BSE Sensex* +1,2%


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?