1515

Asienbörser: Kina sänker Asiens börser

Det var de kinesiska marknaderna som stod i fokus när börshandeln inleddes i Asien på måndagen. Uppmaningar från kinesiska myndigheter att landets banker bör iaktta mer försiktighet vid utlåning utlöste säljsignaler i Hongkong med China Mobile som sänke.

"Vad är Asiens tillväxt utan Kina? Om Kina faller så faller allt annat också i regionen", säger Leslie Phang vid Commonwealth Private Bank i Singapore.

Sett till hela regionen var Morgan Stanleys sammanvägda Asienindex, Asia-Pacific Index, ned med 0,4 procent.

Kinesiska myndigheter meddelade på måndagen att de uppmanar kinesiska banker att iaktta försiktighet vid utlåning. Uppmaningen gällde särskilt banker som nått en 15- procentig tillväxt och som enligt myndigheterna kan komma att skapa överhettning i världens snabbast växande ekonomi.

"Den här policyn kommer inte att vara populär bland investerare", säger Yoshika Miyamori vid Nikko Asset Management i Tokyo.

China Mobile var den aktie som var tyngst sänke på Hongkong-börsen, aktien var ned 1,1 procent och sänkte därmed till viss del Hang Seng Index.

Däremot handlades operatörerna China Telecom och China Netcom uppåt i Hongkong. Kinesiska nyhetsbyråer rapporterade att de kinesiska myndigheterna kan komma att snabba på processen med nya licenser för trådlösa nät. China Telecom var upp med 3,8 procent medan China Netcom steg med 4,7 procent.

I Tokyo handlades Mitsubishi ned med 3,5 procent liksom Mitsui, som är landets näst största handelsföretag. Mitsui var ned med 5,7 procent och tyngde Topix.

Bland de bolag som ändå fortsatte att avancera fanns gruvbolagen med BHP Billiton och Rio Tinto i bräschen. BHP Billiton som lagt bud på det brittiska gruvbolaget fortsatte att handlas upp och steg med 1,1 procent under måndagen.

Bolagets vd Marius Kloppers sade under helgen att aktieägarna "inser att det finns en hel del värde som kan realiseras genom ett samgående".

Rio Tinto, som enligt tidningsuppgifter ibland annat i Wall Street Journal planerar ett motbud, steg med 5,7 procent.

Ledande index, stängning måndag 19 november

Nikkei 225 -0,7%
Topix Tokyo -1,0%
Hongkongs Hang Seng -0,6%
China Shanghai Composite -0,9%
China Shenzhen Composite +1,2%
Singapores STI -0,9%
Taiwans Taiex -1,0%
Sydkoreas Kospi -1,7%
Indiens BSE Sensex* -0,5%

* handeln i Indien pågår till 12.30 svensk tid


Innehåll från EKNAnnons

Så har EKN hjälpt svenska Exeger att växa

Exegers solcell Powerfoyle.
Exegers solcell Powerfoyle.

Exeger är ett svenskt bolag med en prisbelönt världsledande solcellsteknik som konverterar all ljusenergi till elektrisk energi – både inomhus och utomhus. Solcellen som kallas Powerfoyle kan se ut som läder, textil eller varför inte borstat stål. För att kunna växa har bolaget tagit hjälp av EKN – bland annat genom en Grön rörelsekreditgaranti.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

När man säger solceller tänker de flesta nog på stora solkraftsparker eller 100 kvadratmeter på ett villatak. Men Exegers solcell Powerfoyle är något helt annat, framtagen för att på några kvadratcentimeter ladda våra vardagsprylar – oavsett var man befinner sig.

– Vår solcell är unik för att den kan finnas i produkter vi människor bryr oss om och behöver i vardagen. Det är görbart tack vare Powerfoyles olika designmöjligheter, och för att den laddar oavsett ljuskälla. Du har hela tiden tillgång till en grön energi genom ljuset runtomkring, både inomhus och utomhus, förklarar Exegers vd Giovanni Fili.

Giovanni Fili är vd för Exeger.
Giovanni Fili är vd för Exeger.

Att Powerfoyle går att böja och framställa i olika designvarianter gör att den kan integreras i praktiskt taget alla konsumentprodukter som behöver elektricitet. Och det är också precis så Exegers försäljning går till – genom samarbeten. Under 2021 har företaget gjort sina första fyra produktlanseringar tillsammans med framgångsrika företag inom olika områden. Dels världens första självladdande cykelhjälm, dels världens första självladdande hörlur. Hörlurar som ger ett obegränsat och miljövänligt användande.

EKN tar 80 procent av bankens risk

Exeger har samarbetat med statliga EKN i flera år. EKN finns till för att hjälpa svenska exportföretag, och redan tidigt i bolagsresan fick Exeger rådgivning av EKN. Och nu när Exeger behöver kapital till sin nya stora produktionsanläggning i Stockholm har EKN gått in och garanterat 80 procent av bankens risk genom en grön rörelsekreditgaranti.

– En finansieringslösning som denna från EKN öppnar givet upp större lånemöjligheterna från banker, säger Giovanni Fili.

”Irreversible tech”

Under pandemin har bolaget dessutom vunnit årets uppfinnare – ett pris som delas ut av European Patent Office – samt skalat upp och industrialiserat en ny teknisk plattform för Powerfoyle med 50 procent högre effekt inomhus. Med hjälp av EKN har nu Exeger säkrat finansiering för att inleda bygget av Europas största solcellsfabrik, och nu siktar bolaget framåt.

– Vi kommer att driva en ny standard inom konsumentelektronik. Bluetooth finns numera överallt, och precis så ser vi på resan med Powerfoyle. Det är en teknik som ingen kommer att kunna se sig utan när de väl börjat använda den – det kallar vi för irreversible tech, säger Giovanni Fili.

Läs mer om EKN:s gröna lösningar här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?