1515

USA-börser: Ericsson föll i New York

De amerikanska börserna ökade sina nedgångar i torsdagens senare handel pressade av oljerelaterade bolag och finansaktier.

Därutöver gav sänkta prognoser från varuhuskedjan JC Penney och pessimistiska kommentarer från bolånegivaren Wells Fargo, ökad oro kring konsumenternas köpkraft och den ekonomiska situationen i USA.

"JC Penneys kommentarer kring framtidsutsikterna var på ett sätt en ny spik i kistan för detaljhandeln. Antagandet är att konsumenten har gett upp. Bensinpriser på 3:00-3:20 dollar per gallon och huspriser som faller med 5 procent per år är en dubbelsmäll som konsumenterna inte kan övervinna", sade Charlie Smith, chefsförvaltare på Fort Pitt Capital till Thomson Financial News.

Dow Jones Industrial stängde med en nedgång på 0,9 procent på 13.109, medan S&P 500 noterades 1,3 procent lägre på 1.451. Nasdaq Composite backade 1,0 procent till 2.619.

Omsättningen på New York Stock Exchange uppgick till nära 1,5 miljarder aktier, medan drygt 2,3 miljarder aktier omsattes på Nasdaq.

Oljebolagen Exxon Mobil och Chevron backade 2,1 procent respektive 2,3 procent efter att amerikansk lagerstatistik som visat på ökade råoljelager fått råoljan att falla tillbaka.

Banksektorn gick kräftgång med breda nedgångar bland investmentbankerna och bolåneinstitut.

Wells Fargos aktie backade 3,9 procent. Bolagets vd, John Stumpf sade på torsdagen att han väntar sig en ökning av kreditförluster för topplån under det fjärde kvartalet och att de kommer förbli höga under nästa år.

"Vi har inte en liknande nationell nedgång i huspriserna som denna sedan depressionen", sade John Stumpf på en konferens i New York, rapporterar Thomson Financial News.

Fannie Maes aktie föll 10 procent sedan Fortune på onsdagen rapporterade om att bolåneinstitutet har ändrat sitt sätt att mäta andelen kreditförluster i förhållande till totala lån. Resultatet av detta var att bolaget rapporterade en andel om 4 baspunkter under de första nio månaderna under 2007 istället för 7,5 baspunkter, skriver Bloomberg News.

JC Penneys aktie backade 5,1 procent sedan varuhuskedjan på torsdagen sänkt sin resultatprognos för det fjärde kvartalet till 1:65-1:80 dollar per aktie, från en tidigare prognos om 2:41 dollar.

"Omfattningen av nedjusteringen är anmärkningsvärd. En hel del är makrospecifikt, men det måste även finnas bolagsspecifika anledningar till nedjusteringen eftersom andra företag inte tar denna typ av smäll", sade Charles Knott, chefsförvaltare på Knott Capital, till Bloomberg News.

Mot strömmen gick Qualcomm som fortsatte framåt på torsdagen i samband med bolagets kapitalmarknadsdag. Aktien steg 1,9 procent.

"Vårt huvudbudskap är att vi kommer att fortsätta att vara köpare av Qualcommaktier eftersom att vi tror att investerarna kommer att gagnas av att vänta ut den legala striden", skriver Brantley Thompson, analytiker på Goldman Sachs i en analys på torsdagen.

Qualcomm genomgår för tillfället en patentstrid med konkurrenten Broadcom och processar dessutom mot Nokia över licensintäkter för Qualcomms trådlösa teknologier.

Den amerikanska tioåriga räntan sjönk 10 punkter till 4,15 procent.

Ericssons aktie stängde 17 öre lägre än i Stockholm.Innehåll från KasperskyAnnons

Kaspersky om cybersäkerhet och vikten av att ligga steget före

Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.
Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky.

Varje gång ett företag betalar en stor lösensumma till hackers så vinner cyberkriminaliteten mark och blir mäktigare – och farligare. Datasäkerhetsföretaget Kaspersky liknar processen vid ett ekosystem som leder till en utveckling där ingen går säker – inte ens de stora jättarna. 

– Våra säkerhetslösningar och expertis skyddar allt från enskilda konsumenter till stora företag med tusentals anställda, säger Tim de Groot, Nordisk områdeschef på Kaspersky. 

Cybersecurity-branschen växer i takt med att brottslingarna blir mer och mer sofistikerade och alla företag – oavsett storlek – behöver lägga resurser på att skydda sig från angrepp. Kaspersky har lång erfarenhet av säkerhetsfrågor och är globalt ledande inom cybersecurity, med ett stort fokus på den nordiska marknaden och ett dedikerat team i Sverige.

– Vårt främsta mål är att bidra till en säkrare värld, och det genom att erbjuda en bredd som få andra säkerhetsleverantörer har, säger Tim de Groot.

I juni-augusti 2021 utfördes utförliga tester på elva olika ransomware-skydd som erbjuds på så kallade Endpoint Protection Platforms. 113 attacker utfördes och endast Kaspersky kunde erbjuda 100% skydd.

– Vi garanterar ett avancerat säkerhetsskydd för alla våra användare, bekräftar Tim de Groot.

Lösensummor leder till mer avancerad kriminalitet

I Norden ligger vi i absolut framkant vad gäller digitaliseringen, vilket innebär stora möjligheter – men också stora risker. Ju större mängd känslig data som ligger hos ett företag, desto mer attraktiv är man för en hacker. Ett av de största hoten idag är ransomware, det vill säga skadlig programvara som används i utpressningssyfte, menar Tim de Groot.

– Allt är kopplat till finansiering. Det här handlar om organiserad brottlighet och ju mer pengar de har, desto mer expertis kan de använda sig av. Lösensummorna leder till mer avancerad kriminalitet. Frågan vi måste ställa oss är: var ska det sluta?

En av de största utmaningarna

Det värsta som kan hända, menar Tim de Groot, är att en hel industri blir utsatt för ett angrepp; livsmedel, energi eller annat som samhället är beroende av. 

– Många av industrierna har bra skydd på sina datorer, men inte på maskinerna. För närvarande är det inte många hackers som vet hur de ska göra intrång på eller styra industriella maskiner, men det kommer att komma en tid när de vet det. Det är en av de största utmaningarna, för alla länder – att se till att vi andra ligger steget före, avslutar Tim de Groot.

Om Kaspersky

Kaspersky är en global leverantör av lösningar för cybersäkerhet som grundades 1997. Kasperskys djupgående hotanalyser och säkerhetsexpertis omsätts fortlöpande i säkerhetsrelaterade lösningar och tjänster som skyddar företag, viktig infrastruktur, myndigheter och konsumenter runtom i världen. I företagets uttömmande utbud av säkerhetslösningar ingår ledande klientskydd och ett antal specialiserade säkerhetslösningar och -tjänster som skyddar mot sofistikerade hot, idag och i framtiden. Över 400 miljoner användare skyddas av Kaspersky teknik och de hjälper 240 000 företagskunder att skydda det viktigaste de har.

Läs mer på https://www.kaspersky.se/

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Kaspersky och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?