Annons

Stockholmsbörsen: Lastbilsjättar sänke på sur börs

Stockholmsbörsen fortsatte att tappa höjd under fredagen. Bankerna och lastbilsjättarna tyngde medan en rekyl i vissa tongivande verkstadsaktier vägde emot på uppsidan.

"Det är fortsatt press på cykliska aktier, men vissa aktier studsar upp igen. I dag återhämtade sig verkstadssektorn något efter vad som har varit en ganska jobbig vecka för dem", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning sjönk OMXS30 med 0,5 procent till 1.096,7. Omsättningen uppgick till 26,6 miljarder kronor.

Det var främst Atlas Copco och Alfa Laval som utmärkte sig inom verkstad med uppgångar på 3,6 procent till 94:50 kronor respektive 1,7 procent till 387 kronor. Sandvik avancerade 2,5 procent till 111:75 kronor och var dagens mest omsatta aktie. Credit Suisse upprepade sin rekommendation outperform för aktien och skrev att förutsättningarna för bolaget ser fortsatt starka ut under de kommande åren. Handelsbanken upprepade sin köprekommendation, men sänkte riktkursen till 140 kronor från tidigare 160 kronor.

Scania tappade 2,5 procent till 143:75 kronor och Volvo noterades 3,2 procent lägre till 107:25 kronor. Även Boliden och SSAB hade det tufft och backade 3,8 procent till 88:75 kronor respektive 2,8 procent till 130 kronor.

"Det är fortfarande ganska mycket tryck på råvarubolag i och med konjunkturoro och svag dollar. Sedan är basmetallerna fortfarande ned ganska mycket", säger den aktiestrateg Direkt talat med.

Bankaktierna hörde också till dem som satte störst press på index. Nordea tappade 0,5 procent till 105:70 kronor och SEB A och backade 1,2 procent till 167:50 kronor. SEB meddelade på morgonen att banken köper nästan alla utestående aktier i Factorial Bank i Ukraina för 780 miljoner kronor.

Klädbolagen, som firade framgångar i kurslistorna på torsdagen, hade en blygsammare utveckling under fredagen. H&M backade 0,5 procent till 408 kronor. Björn Borg, som klättrade 6 procent efter sin rapport på torsdagen, rekylerade ned med 2,1 procent till 138:50 kronor.

Kappahl fortsatte däremot upp med 0,3 procent till 79 kronor.

Teliasonera stängde oförändrat på 61:75 kronor. På torsdagskvällen uppgav ryska Altimo att det vill byta sitt innehav om 25 procent av aktierna i ryska Megafon mot ett minoritetsinnehav i Teliasonera och att det förs "en väldigt bra diskussion" med Teliasonera om just detta.

Electrolux var 0,4 procent ned till 113:50 kronor. Månadsstatistik över de sex största vitvarukategorierna i USA sjönk med 1,2 procent i oktober och analytiker som Direkt talat med säger att det var i linje med förväntningarna.

SCA stod emot med en uppgång på 3,1 procent till 109:25 kronor. Enligt en analytikersammanställning gjord av Dagens Industri är SCA den aktie som har flest köprekommendationer.

Saab tappade 2,8 procent till 130 kronor, efter tidningsuppgifter om att bolaget har infört restriktioner för resor till Pakistan efter en bedömning av säkerhetsläget i landet, vilket riskerar att försena en affär värd 7 miljarder kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EPOSAnnons

Studie: Så påverkas du av dåligt ljud på jobbet

Strulande teknik och störande bakgrundsljud är inte bara kostsamma tidstjuvar i arbetet. Det kan också leda till stress och minskat välmående. 

– Har du upplevt en dag fylld med avbrutna och ineffektiva samtal kan det kännas utmattande. Det beror på att hjärnan slösar bort onödig energi och kognitiv förmåga för att kunna fokusera på det relevanta och önskade ljudet, säger Jesper Kock, Vice President of Research and Development på EPOS.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

I samma stund som jobben flyttade ut från kontorslandskapen och in i våra hem uppstod många nya problem och utmaningar – och buller är en växande smärtpunkt när arbetsplatsen blir hybrid. Vi utsätts för nya typer av bakgrundsljud och plötsliga avbrott som uppstår när vi samsas med andra familjemedlemmar på hemmakontoret. Dessutom har i princip all kontakt med kollegor och samarbetspartners förlagts till digitala rum som ställer ökade krav på utrustning och verktyg.

Dåligt ljud skapar mikrofrustrationer

Att ljudbortfall, bakgrundsbrus och teknikstrul under en videokonferens kan vara både störande och tidskrävande känner nog många igen sig i – och visste du att varje anställd förlorar nästan en halvtimme i veckan bara på dåligt ljud? 

I en internationell undersökning genomförd av IPSOS på uppdrag av EPOS framgår dessutom sambandet mellan dåligt ljud och vårt välmående. Att utsättas för avbrott och brus under arbetsdagen skapar återkommande mikrofrustrationer som kan leda till trötthet och stress över tid. 

Studien visar att hela 95 procent medger att deras koncentration och effektivitet på jobbet har påverkats på grund av dåligt ljud. Var tredje slutanvändare uppger också att de känt frustration och irritation över ljudproblem, och var fjärde att de har upplevt stress. Dessutom påverkar det vår självkänsla och 15 procent uppger också att dessa problem har känts pinsamma eller bidragit till sämre självförtroende.

Därför reagerar kroppen med stress

Att vi reagerar så omedelbart på ljud beror på att hörselsinnet är ett viktigt varningssystem. Det är direkt sammankopplat med kroppens stressreglerande system och kan utlösa en reaktion där stresshormon som kortisol eller adrenalin frigörs i kroppen. 

Att minska och få bort ljudkällorna som aktiverar den här stressresponsen i kroppen blir därför en prioriterad fråga som sätter teknikutvecklingen i fokus.

– När denna ansträngning är konstant under en period av dagar, veckor och månader kan det ha en överraskande skadlig inverkan på ditt välbefinnande. Det är av dessa skäl viktigt att utnyttja en enhet som har en högtalare och mikrofon av hög kvalitet som är utformad för att hantera och avbryta störande ljud har blivit så viktig, säger Jesper Kock.

Omställningen ställer nya krav på företagen

Ljudproblematiken kan på sikt leda till mer än förlorad effektivitet och att hitta en balans mellan privat och arbete har aldrig varit så viktigt som nu.

– De senaste månaderna har det visat sig att bullriga miljöer som inte är avsedda för arbete skapar mer stressande situationer, särskilt i kombination med högre förväntningar. Med anställda som jobbar på distans och är uppkopplade till kollegor via flera enheter som mobiltelefoner, e-post och kommunikations- och samarbetsplattformar, har efterfrågan på att leverera resultat nästan omedelbart ökat, säger Sir Cary Cooper, Professor of Organizational Psychology and Health at Manchester Business School och fortsätter: 

– Detta arbetssätt är dock inte hållbart och arbetsgivaren har en tydlig skyldighet att samarbeta med sina anställda för att hitta rätt lösningar för dem. Genom att arbeta tillsammans kan företag skapa de bästa lösningar som ökar teamets moral, skapar harmoni och optimerar arbetsproduktivitet och effektivitet.

Ställ om företaget mot en hybrid arbetsplats med EPOS ljudlösningar 

TIPS: Så minskar du ljudstressen på jobbet

• Alltid uppkopplad och tillgänglig. När gränsen mellan arbete och privat suddas ut är det viktigt att bygga upp en positiv kultur inom företaget. Innan du bokar in ännu ett virtuellt möte eller videosamtal: ställ dig frågan om detta inte skulle kunna vara ett email i stället?

• Se upp för möteströttheten. Varje anställd förlorar i snitt en halvtimme i veckan av sin produktiva arbetstid på grund av teknikstrul. EPOS undersökning visar också att alla mikrofrustrationer som uppstår kan leda till både minskat välmående och dålig självkänsla. En viktig uppgift som företagsledare blir därför att hitta metoder för att minska de dagliga stressfaktorerna.

• Att jobba på distans betyder inte att vi inte kan jobba tillsammans och tekniska lösningar blir allt viktigare när en stor del av kommunikationen sker digitalt. Enligt studien är 79 procent av beslutsfattarna överens om att bra ljudutrustning som headset, hörlurar och högtalartelefoner kan minska problematiken både i och utanför samtalen. Ljudupplevelser och robusta ljudkommunikationsverktyg blir högsta prioritet för att säkerställa produktivitet och kontinuitet i arbetsflödet.

Mer från EPOS

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EPOS och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?