1515

Stockholmsbörsen: Lastbilsjättar sänke på sur börs

Stockholmsbörsen fortsatte att tappa höjd under fredagen. Bankerna och lastbilsjättarna tyngde medan en rekyl i vissa tongivande verkstadsaktier vägde emot på uppsidan.

"Det är fortsatt press på cykliska aktier, men vissa aktier studsar upp igen. I dag återhämtade sig verkstadssektorn något efter vad som har varit en ganska jobbig vecka för dem", säger en aktiestrateg till Nyhetsbyrån Direkt.

Vid stängning sjönk OMXS30 med 0,5 procent till 1.096,7. Omsättningen uppgick till 26,6 miljarder kronor.

Det var främst Atlas Copco och Alfa Laval som utmärkte sig inom verkstad med uppgångar på 3,6 procent till 94:50 kronor respektive 1,7 procent till 387 kronor. Sandvik avancerade 2,5 procent till 111:75 kronor och var dagens mest omsatta aktie. Credit Suisse upprepade sin rekommendation outperform för aktien och skrev att förutsättningarna för bolaget ser fortsatt starka ut under de kommande åren. Handelsbanken upprepade sin köprekommendation, men sänkte riktkursen till 140 kronor från tidigare 160 kronor.

Scania tappade 2,5 procent till 143:75 kronor och Volvo noterades 3,2 procent lägre till 107:25 kronor. Även Boliden och SSAB hade det tufft och backade 3,8 procent till 88:75 kronor respektive 2,8 procent till 130 kronor.

"Det är fortfarande ganska mycket tryck på råvarubolag i och med konjunkturoro och svag dollar. Sedan är basmetallerna fortfarande ned ganska mycket", säger den aktiestrateg Direkt talat med.

Bankaktierna hörde också till dem som satte störst press på index. Nordea tappade 0,5 procent till 105:70 kronor och SEB A och backade 1,2 procent till 167:50 kronor. SEB meddelade på morgonen att banken köper nästan alla utestående aktier i Factorial Bank i Ukraina för 780 miljoner kronor.

Klädbolagen, som firade framgångar i kurslistorna på torsdagen, hade en blygsammare utveckling under fredagen. H&M backade 0,5 procent till 408 kronor. Björn Borg, som klättrade 6 procent efter sin rapport på torsdagen, rekylerade ned med 2,1 procent till 138:50 kronor.

Kappahl fortsatte däremot upp med 0,3 procent till 79 kronor.

Teliasonera stängde oförändrat på 61:75 kronor. På torsdagskvällen uppgav ryska Altimo att det vill byta sitt innehav om 25 procent av aktierna i ryska Megafon mot ett minoritetsinnehav i Teliasonera och att det förs "en väldigt bra diskussion" med Teliasonera om just detta.

Electrolux var 0,4 procent ned till 113:50 kronor. Månadsstatistik över de sex största vitvarukategorierna i USA sjönk med 1,2 procent i oktober och analytiker som Direkt talat med säger att det var i linje med förväntningarna.

SCA stod emot med en uppgång på 3,1 procent till 109:25 kronor. Enligt en analytikersammanställning gjord av Dagens Industri är SCA den aktie som har flest köprekommendationer.

Saab tappade 2,8 procent till 130 kronor, efter tidningsuppgifter om att bolaget har infört restriktioner för resor till Pakistan efter en bedömning av säkerhetsläget i landet, vilket riskerar att försena en affär värd 7 miljarder kronor.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?