Annons

New York-modellen svidar om

Hon är Tommy Hilfiger-modellen som lämnade catwalken i New York för symaskinen och provdockorna på Söder i Stockholm. På bara ett halvår har Karin Säby lyckats med det många svenska moderookies drömmer om – att slå sig in på prestigefyllda NK:s avdelning Nordiska designers.

”Mycket av det jag skapar kommer från ett behov av plagg som jag själv inte hittar på marknaden. Men jag har alltid tyckt om mode. Under alla åren som modell var det visningarna som var det roliga och modet i sig som jag tyckte om”, säger Karin Säby.

På Söder, över gården, på tredje våningen i en 200 kvadratmeter stor, murrig och mysig vindsvåning som hon delvis renoverat själv. Här bor och jobbar Karin Säby.

”Jag knackade ned putsen framför den murade väggen själv. Det var jättedammigt och på nätterna ramlade murbruk ned, jag trodde att det spökade”, skrattar hon.

Varannan vecka bor också hennes femårige son här.

”Det är så bra att jobba hemma, då slipper man den där ledtiden till och från jobbet. När jag jobbar springer jag mellan tecknandet på nedervåningen och symaskinen på loftet”, säger Karin Säby.

Hon har precis burit ned sina två kollektioner, upphängda på klädhästar, från loftet till vindens nedervåning. I höstkollektionen finns svarta och mörkt lila plagg. En härlig, lång kappa med smala armar, volang och uppbyggnad i stussen som blivit något av hennes signum. Här finns också silkiga, förföriska linnen och kavajer med intressanta veck i ryggen.

Vårkollektionen går i crèmefärgat, champagne och pastellrosa. Här finns jackor och klänningar men också blusar.

Karin Säby är nöjd när hon ser tillbaka på det gångna halvåret. Efter att ha brutit designsamarbetet med Sofia Norbeck startade hon det egna märket Säby. Direkt slog hon sig in på prestigefyllda NK Designers och Riddargatan 12 i Stockholm. I augusti började kläderna säljas i butik.

”Min look är kvinnlig, lite romantisk men ändå ganska hård. Kanske lite teatralisk. Den hör definitivt inte till det typiskt svenska designspråket som är minimalistiskt. Mina plagg är snarare tvärtom – jag ägnar mycket tid åt detaljer och åt att få kläderna att sitta bra. Det ska vara rätt mängd vadd och rätt slags foder och jag är inte rädd att göra de där små pilländringarna”, säger Karin Säby.

Inspirationen får hon från starka kvinnliga personligheter.

”Jag dras till dem på något vis. Frida Kahlo, drottning Elisabet I, Vivienne Westwood.”

Hon vill ge köparna en känsla av att de bär speciella kläder där någon lagt väldigt mycket tid, pengar och energi på att de ska ha bra passform.

I höstkollektionen har hon två plagg som är ”mödrar” till de andra.

”Kappan med fransk, smal klänningsärm och våder och volanger baktill går igen i till exempel en klänning. Jackan med plisserade veck där bak går också igen i andra plagg som även de har plisserade veck.”

Målgruppen är kvinnor med bra inkomster.

”Kläderna är ju inte jättebilliga. Kappan kostar 5.500 kronor. Men det är inte hysteriskt dyrt, utan egentligen överkomligt med tanke på att jag inte gjort så stora påslag.”

Just nu har hon allt fokus på mode. Men egentligen skulle Karin Säby ha blivit läkare eller sjukgymnast.

”Klart jag alltid har tyckt om kläder, men jag var inte som dagens 14-åringar som är oerhört medvetna.”

Men så besökte en modellagentur hennes gymnasieskola i Vaxholm, och där blev hon upptäckt. I början stretade hon emot och bestämde sig i stället för en karriär som dansare.

”Men jag fick skador överallt, det var inte för mig helt enkelt. Jag beslutade mig för att ge modellandet en chans över ett sommarlov och åkte till Milano för att stanna i några veckor – och blev kvar.”

Modellkarriären tog avstamp i Europa och fortsatte i New York där designerna Ralph Lauren och Tommy Hilfiger krigade om henne. Tommy Hilfiger vann slaget och Karin Säby jobbade med dem i flera år. Sista kontraktet var med L’Oreal för Biotherm.

”Det var roligt. Men de sista tre åren jag bodde i New York var det också ganska slitsamt. Man kan inte uppskatta jobbet när man i snitt tillbringar var tredje dag på ett plan, på långlinjer typ Paris–Bangkok.”

Efter att ha skålat in 25-årsdagen med kompisarna i Vaxholm beslutade hon sig för att återvända till Sverige och hoppa på en sömnadsutbildning på Folkuniversitetet.

”Sedan började jag experimentera så smått, sydde mycket, provade mig fram och gick som lärling på ett företag som gör stickade plagg.”

Stickat och tovat blev hennes första egna design, under namnet Karin Säby. Det stickade var lättsålt men svårproducerat och framför allt svårt att tjäna pengar på. I stället började Karin Säby designa kläder tillsammans med Sofia Norbeck och Daniel Tung.

”Vi fick tyvärr en väldigt, väldigt tråkig start. När vi lagt alla order bestämde fabriken som skulle sy att den inte kunde producera. Vi fick hitta en ny fabrik och avbryta införsäljningen.”

Men jobbet med Säby Norbeck har banat väg för det Karin Säby gör i dag. Efter alla motgångar beslutade hon sig för att ge designandet en tredje chans. Än så länge driver hon sitt företag som enskild firma.

”I min första kollektion har jag 450 plagg. Det är jättesvårt att säga vad jag omsätter, någonstans mellan 500.000 och 700.000 kronor kanske.”

Nästa delmål är att öka volymen – både i antal modeller och antal plagg.

”Sedan vill jag börja sälja utanför Sverige, för svenskarna lägger tyvärr inte så mycket pengar på kläder. Italienarna till exempel ser ett värde i att köpa kläder, de ser det inte som någon lyx utan som en del av vardagen.”

Visionen för framtiden är att komma tillbaka till New York.

”Det är ett slutmål...”


KARIN SÄBY

Ålder: 33 år.
Familj: Femårig son.
Karriär: Före detta modell, nu designer med det egna märket Säby.
Bor och jobbar: På Söder i Stockholm.
Fritid: ”Oj, jag har ingen fritid. Jag umgås så mycket som möjligt med mina vänner, det ger så mycket energi. Jag tränar också på gym.”
Dold talang: Bra på att hoppa fallskärm.
Favoritdesigner: Vivienne Westwood. ”Hon har banat väg för många och var först med mycket. Sedan är jag väldigt svag för Blumarine av Anna Molinari samt Marc Jacobs och Chloé.”
Bästa semester: ”Så klart ute i skärgården på en segelbåt.”
Senast lästa bok: Harry Potter.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?