Annons

Gradvalls skivor: Alicia Keys kan vinna hela julhandeln

Alicia Keys nya är en populär kulturell lägereld att samlas kring, skriver DI Weekends musikrecensent Jan Gradvall.


ALICIA KEYS
Titel: As I am
Skivbolag: Sony BMG
Betyg: 4

Äntligen. Vad musikåret 2007 saknat är en bred soulskiva som fungerar i alla sammanhang. En populärkulturell lägereld att samlas kring motsvarande Lauryn Hills första eller Mary J Bliges senaste.

Alica Keys "As I am" är precis den skivan. När jag under några år jobbade som redaktör för "Sen kväll med Luuk" kunde jag på nära håll bevittna många världsartister under soundcheck. Ingen imponerade mer än Alicia Keys. När hon satt och improviserade vid sitt elpiano avslöjade hon en potential att bli sin generations Roberta Flack. Hennes röst var så stark att hon inte bara överröstade alla elektriska instrument utan förmodligen även den mänskliga bashögtalaren Bengt Magnusson i nyhetsstudion intill.

Med sitt tredje album har nu Alicia Keys från Hell’s Kitchen, New York, slutligen gjort det album hon tidigare bara siktat mot. "Like you’ll never see me again" kan vara årets finaste kärlekslåt. Det är hur som helst den soulballad som gör att hon kan vinna hela julhandeln.


BATTLES
Titel: Mirrored
Skivbolag: Warp, import
Betyg: 4

Om Alicia Keys är en skiva som går att rekommendera till alla så bör följande recension förses med en stor röd varningstriangel. Ändå kommer den att vara att lika självklar på min tio-i-topp-lista över årets bästa album som Alicia Keys.

New York-kvartetten Battles gör musik så ljudmässigt och melodiöst utmanade att den mer påminner om sudokulösning än popmusik. Eller ett olösligt "Melodikrysset" med en Anders Eldeman pratandes på grekiska. En skribent på The Guardian har träffande beskrivit Battles musik som så sinnesutvidgande komplex att det känns ”som om någon försöker ladda flera servrar fulla med Wikipedia genom dina näsborrar”.

Till skillnad från många experimentella band i genren progressiv rock lyckas Battles ändå låta både unga, samtida och hippa. Om man kan svälja Igor Stravinskij, Radiohead, Steve Reich eller John Coltrane bör man även pröva Battles.


KITSUNÉ BOOMBOX
Skivbolag: Kistuné, import
Betyg: 4

JAMES MURPHY & PAT MAHONEY
Titel: Fabriclive 36
Skivbolag: Fabric Records, import
Betyg: 4

När man inte längre är tjugo-nånting försvinner ens kontakt med klubbvärlden. Men det går faktiskt att gå på klubb utan att ens behöva resa sig från datorn.

Världens mest omtalade klubb under det gångna året har varit Boombox i Shoreditch i London. Varje söndagsnatt samlas där unga hedonister som klär ut sig lika mycket som de klär upp sig. Bilderna från Boombox för tankarna till Steve Strange och Leigh Bowerys teatrala klubbar på 1980-talet, såsom Blitz, Taboo och Kinky Gerlinky.

Men för alla oss som inte varit på Boombox, eller har en chans att bli insläppta, har fransk-japanska skivetiketten Kitsuné nu gjort ett soundtrack till en typisk natt på Boombox. Och det låter som ren optimism. En comebacklåt från gamla S’Express varvas med geniala mixar av låtar med alla från Feist till Digitalism.

För den som i stället vill uppleva en klubbnatt i New York finns en ny volym i skivbolaget Fabrics cd-serie (som förpackas i små fina metallaskar). James Murphy från LCD Soundsystem har med "Sound of silver" redan gjort årets bästa album. Tillsammans med en kompis har han nu även gjort årets bästa klubbsamling.

Av 24 artister på skivan har jag bara hört talas om fem, men allt låter fantastiskt. Ledord: disco, New York, sjuttiotal. Det bästa mixalbum jag hört sedan rekonstruktionen av Larry Levans kvällar på Paradise Garage.Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från KIAAnnons

Ny teknik kan avslöja dolda faror i trafiken

Många trafikolyckor sker i korsningar och i samband med filbyten.

Ofta handlar det om att föraren har ett begränsat siktfält och därför inte lyckas upptäcka hotande faror i tid.

Men nu finns ny teknik som kan göra körningen betydligt säkrare. 

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

Kia lanserar nu en helt ny generation av den sjusitsiga suven Sorento, en modell som både blivit rymligare i kupén och fått ett större bagageutrymme än sin föregångare. Modellen, som är fyrhjulsdriven i alla versioner, kommer först med en modern dieselmotor för att under det första kvartalet nästa år också lanseras som laddhybrid.

Högupplöst videoflöde

Nya Kia Sorento är den första Kia-modellen i Europa med Blind-Spot View Monitor, ett system som ger föraren en direktvy av områdena på sidorna och snett bakom bilen via det 12,3 tum stora digitala instrumentklustret. 

När föraren förbereder ett filbyte på motorvägen och använder blinkers kommer ett högupplöst videoflöde från kameror i sidoytterspeglarna att synas på displayen, antingen där hastighetsmätaren eller varvräknaren/hybridsystemmätaren normalt visas, och ger föraren en bredare synvinkel – och bättre möjligheter att undvika olyckor med omkörande fordon.

Varnar – och aktiverar bromsarna

Tekniken i Kia Sorento innefattar också en avancerad autobroms. Genom att använda både kamera och radar kan nya Kia Sorento fånga upp och analysera information om andra bilar, fotgängare eller cyklister som korsar vägen. Systemet, som kallas FCA, kan förhindra kollisioner med fordon när man svänger vänster vid en korsning. Om FCA upptäcker en potentiell fara visas en varningssignal i instrumentklustret och maximal bromseffekt appliceras automatiskt.

Blind-Spot View Monitor ingår i det högsta av tre utrustningsnivåer, Advance Plus, tillsammans med bland annat Surround View Monitor (360-gradersvy) och autobroms vid backning (PCA), vilket gör parkeringsmanövrar med låg hastighet så säkra och enkla som möjligt.

Kia har Sveriges längsta nybilsgaranti från fabrik, sju år. Garantin gäller även EV-batterierna i laddhybrider och elbilar.

Mer om nya Kia Sorento – nu är den här 

FAKTA/Kia Sorento Plug-In Hybrid

*Drivlinan kombinerar en turboladdad bensinmotor på 1,6 liter och 180 hästkrafter och ett vridmoment på 265 newtonmeter med ett batteri på 13,8 kWh som driver en elmotor på 91 hästkrafter. 

*Tillsammans innebär detta en systemeffekt på 265 hästkrafter och ett kombinerat vridmoment på 350 newtonmeter.

*Drivning sker på alla fyra hjulen genom en sexväxlad automatlåda.

*Sorento byggs på en ny SUV-plattform där det stora batteriet har placerats under golvet till passagerarutrymmet. 

*Nya Sorento är sjusitsig som standard.

*Laddhybriden har ett bagageutrymme som rymmer upp till 809 liter last med den tredje sätesraden nedfälld. Fäller man även mittenraden rymmer Kia Sorento Plug-In Hybrid 1 988 liter. 

 

Mer från KIA

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med KIA och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?