1515

Gradvalls skivor: Alicia Keys kan vinna hela julhandeln

Alicia Keys nya är en populär kulturell lägereld att samlas kring, skriver DI Weekends musikrecensent Jan Gradvall.


ALICIA KEYS
Titel: As I am
Skivbolag: Sony BMG
Betyg: 4

Äntligen. Vad musikåret 2007 saknat är en bred soulskiva som fungerar i alla sammanhang. En populärkulturell lägereld att samlas kring motsvarande Lauryn Hills första eller Mary J Bliges senaste.

Alica Keys "As I am" är precis den skivan. När jag under några år jobbade som redaktör för "Sen kväll med Luuk" kunde jag på nära håll bevittna många världsartister under soundcheck. Ingen imponerade mer än Alicia Keys. När hon satt och improviserade vid sitt elpiano avslöjade hon en potential att bli sin generations Roberta Flack. Hennes röst var så stark att hon inte bara överröstade alla elektriska instrument utan förmodligen även den mänskliga bashögtalaren Bengt Magnusson i nyhetsstudion intill.

Med sitt tredje album har nu Alicia Keys från Hell’s Kitchen, New York, slutligen gjort det album hon tidigare bara siktat mot. "Like you’ll never see me again" kan vara årets finaste kärlekslåt. Det är hur som helst den soulballad som gör att hon kan vinna hela julhandeln.


BATTLES
Titel: Mirrored
Skivbolag: Warp, import
Betyg: 4

Om Alicia Keys är en skiva som går att rekommendera till alla så bör följande recension förses med en stor röd varningstriangel. Ändå kommer den att vara att lika självklar på min tio-i-topp-lista över årets bästa album som Alicia Keys.

New York-kvartetten Battles gör musik så ljudmässigt och melodiöst utmanade att den mer påminner om sudokulösning än popmusik. Eller ett olösligt "Melodikrysset" med en Anders Eldeman pratandes på grekiska. En skribent på The Guardian har träffande beskrivit Battles musik som så sinnesutvidgande komplex att det känns ”som om någon försöker ladda flera servrar fulla med Wikipedia genom dina näsborrar”.

Till skillnad från många experimentella band i genren progressiv rock lyckas Battles ändå låta både unga, samtida och hippa. Om man kan svälja Igor Stravinskij, Radiohead, Steve Reich eller John Coltrane bör man även pröva Battles.


KITSUNÉ BOOMBOX
Skivbolag: Kistuné, import
Betyg: 4

JAMES MURPHY & PAT MAHONEY
Titel: Fabriclive 36
Skivbolag: Fabric Records, import
Betyg: 4

När man inte längre är tjugo-nånting försvinner ens kontakt med klubbvärlden. Men det går faktiskt att gå på klubb utan att ens behöva resa sig från datorn.

Världens mest omtalade klubb under det gångna året har varit Boombox i Shoreditch i London. Varje söndagsnatt samlas där unga hedonister som klär ut sig lika mycket som de klär upp sig. Bilderna från Boombox för tankarna till Steve Strange och Leigh Bowerys teatrala klubbar på 1980-talet, såsom Blitz, Taboo och Kinky Gerlinky.

Men för alla oss som inte varit på Boombox, eller har en chans att bli insläppta, har fransk-japanska skivetiketten Kitsuné nu gjort ett soundtrack till en typisk natt på Boombox. Och det låter som ren optimism. En comebacklåt från gamla S’Express varvas med geniala mixar av låtar med alla från Feist till Digitalism.

För den som i stället vill uppleva en klubbnatt i New York finns en ny volym i skivbolaget Fabrics cd-serie (som förpackas i små fina metallaskar). James Murphy från LCD Soundsystem har med "Sound of silver" redan gjort årets bästa album. Tillsammans med en kompis har han nu även gjort årets bästa klubbsamling.

Av 24 artister på skivan har jag bara hört talas om fem, men allt låter fantastiskt. Ledord: disco, New York, sjuttiotal. Det bästa mixalbum jag hört sedan rekonstruktionen av Larry Levans kvällar på Paradise Garage.Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?