1515

Stockholmsbörsen: Nedgång väntas i inledningen

Indexnedgångar i såväl New York som i den asiatiska handeln bäddar för att Stockholmsbörsen inleder torsdagen på minus. Den europeiska terminshandeln indikerar dock att nedgången kan bli relativt behärskad.

Börsnedgångarna i USA på onsdagen spände över alla större index men sämst gick det för Nasdaq som tappade 1,1 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i USA slutade Ericsson 12 öre lägre jämfört med stängningen i Stockholm.

Bland de sektorer som pressades hårt i USA-handeln fanns detaljhandeln där både varuhus och mer specifika klädkedjor tillhörde förlorarna. Bolag som Gap, TJX och The Limited var alla ner med mer än 3 procent.

Klädbolagen är också i fokus i Stockholm. H&M har levererat en försäljningssiffra för oktober månad som var ganska exakt i linje med förväntningarna både sett till total omsättning och utvecklingen i jämförbart butiksbestånd.

"Det här var bra siffror, särskilt med tanke på hur marknaden har sett ut på viktiga marknader som USA, Sverige, Tyskland och Storbritannien", säger en analytiker, som påpekade att han även hade varit nöjd om siffrorna hamnat något svagare.

Björn Borgs delårsrapport visade på stigande försäljning och vinst och bolaget har tagit ett beslut om etablering i USA. Vidare vill Kappahl överföra 825 miljoner kronor till sina ägare genom ett inlösenförfarande.

I morgonens nyhetsflöde i övrigt märks vidare Barclays Bank, som aviserar nedskrivningar på sammantaget 1,3 miljarder pund med hänvisning till bankens exponering mot den amerikanska subprimemarknaden.

Torsdagens amerikanska makroagenda innehåller en veckosiffra för nyanmälda arbetslösa och Empire Manufacturing Index som speglar affärsförhållandena i New Yorkområdet.

Efter börsens stängning väntas även en liknande barometer för Philadelphiaområdet i form av Philadelphia Fed Index.


Innehåll från ZumtobelAnnons

Zumtobel utmanar: Optimera din verksamhet med belysningen som infrastruktur för datainsamling

Genom att komplettera infrastrukturen för belysning med smart teknik för positionsbestämning kan butiker, lagerhållare, tillverkande företag och andra ta tillvara nya möjligheter till bättre lönsamhet och optimerat utnyttjande av företagets resurser. 

Det här är ett av de senaste exemplen på Zumtobels strävan att öka nyttan av företagets belysningslösningar.

Jarkko Mokko, Försäljningschef på Zumtobel berättar att man genom ett samarbete med mjukvaruleverantören Thinkside, kan erbjuda sina kunder skräddarsydda lösningar där smart belysning kompletteras med analysverktyg som hjälper lager- och butikverksamheter att anpassa lagerhållningen efter kundernas eller personalens beteende. 

– Thinksidesvarar för de algoritmer som möjliggör dataanalysen medan Zumtobel tillhandahåller infrastrukturen för sensorer och kommunikationsutrustning. Den är en integrerad del av själva belysningsinstallationen där små sändare placeras på de objekt som skall spåras i de aktuella byggnaderna medan detektorerna är en del av belysningsinstallationen förtydligar Jarkko Mokko. 

Effektivare produktion och logistik

Positioneringsdata spelar en viktig roll i industriella miljöer där den bidrar till en effektivare produktion och logistik genom att tillhandahålla en noggrann digital kartläggning av produktionsprocesser och arbetsflöden i hela värdekedjan.  

Det kan vara i form av information om när en produktionsprocess startade, hur länge den pågått, var förseningar uppstått och var produkterna tagit vägen under en störning. Användarna kan också få information om var den färdiga produkten lagrats och på så vis få en klar bild av verksamhetens hela materialflöde. 

– Med de här hjälpmedlen kan företag analysera sina processer och identifiera flaskhalsar för att kunna fatta korrekta beslut om hur processerna kan optimeras. Datan kan också användas för att korrekt prissätta varje enskild kundorder, säger Jarkko Mokko Försäljningsansvarig på Zumtobel. 

De lösningar som Zumtobel och Thinkside utvecklat kan också användas för att öka personsäkerheten i produktionsmiljöer, genom information om var i lokalerna den egna personalen befinner sig, hur länge de varit där, med mera. Genom att förse personalen med smarta mottagare kan information sändas ut individuellt, till exempel om att en viss produktionsfas just slutförts. 

Integrerat i belysningsinfrastrukturen

Positioneringssystemet utgör en integrerad del av existerande infrastruktur för belysningen och blir en ovanligt kostnadseffektiv lösning. Zumtobels belysningssystem Tecton är en mycket flexibel lösning som passar de flesta typer av lokaler. Tack vare samarbetet med Thinkside kan det nu också hjälpa butiksägare, lageroperatörer och andra att öka försäljningen eller optimera utnyttjandet av företagets resurser. ’- Oavsett om det handlar om nyinstallationer eller komplettering av existerande Tectonsystem, är det enkelt att lägga till de komponenter som krävs på Tectonskenan. Den är förberedd och ett perfekt val för den här typen av anslutningar berättar Jarkko Mokko. 

Kontakta Zumtobel: jarkko.mokko@zumtobelgroup.com

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Zumtobel och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?