1515

Stockholmsbörsen: Breda kursfall igen

Stockholmsbörsen tappade på bred front under torsdagen. Samtliga branschindex låg på minus och bland de sektorer som utvecklades allra värst märktes verkstad och banker.

Utvecklingen gick igen ute i Europahandeln och bland de 37 branschindexen inom Bloomberg European 500 noterades endast två upp, och det var dessutom marginellt.

Till skillnad från tidig förmiddag indikerade USA- terminerna en negativ öppning inför eftermiddagen och återigen var indexrörelsen i Stockholm betydligt kraftigare än för Europahandeln i stort.

Klockan 13.30 hade OMXS30 backat med 2,2 procent till 1.097,5. Omsättningen uppgick till 12,7 miljarder kronor.

De svenska bankerna, som låg så gott som stilla i öppningshandeln, utvecklades ganska snart till kandidater på förlorarlistan bland de större bolagen. Till skillnad från onsdagen gick nedgången hand i hand med sektorn i Europahandel, där bankaktierna satte press på den totala indexutvecklingen.

Swedbank och SEB gick sämst med tapp på 2,3 respektive 3,0 procent.

Även verkstad gick mycket trögt och därmed stod sig mönstret från tidigare i veckan. Sandvik sjönk 2,9 procent till 108:50 kronor och Atlas Copco A noterades 4,0 procent ner till 90:50 kronor.

Bland andra bolag som verkligen gjorde sitt till nedgången märktes SSAB och Boliden som sjönk 5,5 respektive 4,0 procent.

H&M steg mot strömmen under förmiddagen men aktien slukades till sist av den allmänna pessimismen och noterades 0,9 procent ner till 405 kronor. Utvecklingen stod sig ändå bra mot index i stort och det som höll kursen uppe var bolagets oktoberförsäljning som kom in ganska exakt i linje med förväntningarna.

"Det här var bra siffror, särskilt med tanke på hur marknaden har sett ut på viktiga marknader som USA, Sverige, Tyskland och Storbritannien", säger en analytiker, som påpekade att han även hade varit nöjd om siffrorna hamnat något svagare.

Inom just klädsektorn märktes vissa ljusglimtar. Björn Borg var 3,6 procent upp till 138:25 kronor. Delårsrapporten visade på stigande försäljning och vinst och Björn Borg har tagit ett beslut om etablering i USA.

Även Kappahl gick starkt med en uppgång på 4,0 procent till 77:75 kronor efter morgonens besked om att 825 miljoner kronor ska överföras till aktieägarna genom ett inlösenförfarande.

Den pålitliga kontraindikatorn Swedish Match fortsatte att hålla sig kring all-time-high genom att stiga 0,5 procent till 148:75 kronor. Ute i Europa var tobakssektorn en av de få som firade framgångar.

Torsdagens amerikanska makrostatistik börjar närma sig. Klockan 14.30 kommer en veckosiffra för nyanmälda arbetslösa och Empire Manufacturing Index som speglar affärsförhållandena i New Yorkområdet.

Efter börsens stängning väntas även en liknande barometer för Philadelphiaområdet i form av Philadelphia Fed Index.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?