1515

USA-börser: Börsrally på Wall Street

New York-börserna fick ett rejält lyft på tisdagen. Goldman Sachs kommunicerade att banken inte planerar några signifikanta nedskrivningar relaterade till bolånemarknaden och Wal-Mart rapporterade bättre än väntat.

Vid stängning steg Dow Jones Industrial Average-index 2,5 procent till 13.307,1 och S&P 500-index ökade 2,9 procent till 1.481. Nasdaq Composite avancerade 3,5 procent till 2.673,7.

"Finansaktierna är i fokus och leder marknaden. Därtill visade Wal-Mart en respektabel vinst", säger en förvaltare vid Loomis Sayles i Michigan, till Bloomberg News.

Goldman Sachs steg 8,5 procent sedan bolagets vd Lloyd Blankfein sagt vid en bankkonferens i New York att Goldman Sachs inte har några planer på att meddela om signifikanta nedskrivningar. Meddelandet gav även skjuts till andra banker och mäklarhus. Lehman Brothers ökade 8,9 procent, Bear Stearns avancerade 5,5 procent och JP Morgan klättrade 6,3 procent.

Bank of America ökade 5,3 procent trots att banken väntar sig nedskrivningar på 3 miljarder dollar i det fjärde kvartalet, till följd av exponeringen mot subprime-marknaden.

Wal-Marts aktie steg 6,3 procent efter bolagets rapport. Både kvartalsvinsten och bolagets helårsprognos överträffade analytikernas förväntningar. Samtidigt kom försäljningen in i linje med förväntningarna.

Home Depot backade inledningsvis efter sin rapport men vände sedan upp med 2,3 procent. Bolaget varnade för att vinsten per aktie kommer att minska med 11 procent under 2007 jämfört med i fjol, till följd av en svagare amerikansk husmarknad.

Apple steg 10,5 procent efter uppgifter om att bolaget för diskussioner med China Mobile om försäljningen av iPhone i Kina, vilket kan öppna upp en marknad med över 500 miljoner mobilanvändare.

Yahoo klättrade 5,3 procent med stöd av att CIBC Markets har höjt sin rekommendation för aktien till "sector outperform", från tidigare "sector perform".

Ericsson stängde 31 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm.

Den tioåriga räntan noterades 5 punkter högre till 4,26 procent.


Innehåll från EKNAnnons

Blev miljardbolag på sex år – så här växte Polarium

Smarta batterier gjorde att svenska Polarium utsågs till Nordens mest snabbväxande tillväxtbolag av Financial Times tidigare i år. Bolaget är just nu på en tillväxtresa som många företagare drömmer om.

– Vi hade inte klarat det här utan EKN, säger Polariums grundare och vd Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Polarium tillverkar smarta uppkopplade litiumjonbatterier som driver mobilmaster, och kan ersätta många av de dieselaggregatorer och blybatterier som ofta driver masterna i dag.

– En av våra kunder sparar sju miljoner liter diesel i månaden på att använda våra produkter. Ser man till mobilmasternas hela livslängd innebär det över en miljard liter mindre diesel – för en kund, säger Stefan Jansson.

Tillväxt som kostar

Polarium har sedan starten 2015 installerat över 250 000 batterier i mer än 60 länder. I år förväntas omsättningen landa på 1,25 miljarder kronor. Efter sex år har företaget tre kontor i Sverige, fabriker i Mexiko och Vietnam, säljkontor i USA samt säljare och teknisk support i England, Nya Zeeland, Indonesien och flera afrikanska länder. Det är en otrolig tillväxtresa – och den har kostat en hel del.

– Vi har ett enormt kassaflöde och snabb tillväxt – lägg samman de två parametrarna så får du en uppfattning av vårt behov av rörelsekrediter. Det här var en riktig utmaning för oss i början när vi inte hade en historik att visa upp för kreditgivare, och dessutom gör många affärer på riskmarknader Därför vände vi oss till EKN.

Kombinera olika garantier

Statliga EKN finns nämligen till för att hjälpa svenska exportföretag och deras underleverantörer, genom olika typer av garantier. Polarium har använt tre finansieringslösningar från EKN:

För allmänna expansionssatsningar har de använt EKN:s rörelsekreditgaranti, vilket innebär att EKN har täckt 50 procent av bankens kreditrisk. Det har gjort det enklare för banken att våga säga ja till Polariums kreditbehov.

För affärer på riskmarknader har Polariums bank använt EKN:s rembursgaranti. Rembursgarantin kan banken ansöka om när man har en så kallad remburs, det vill säga att köparens lokala bank garanterar säljaren betalning vid leverans. Rembursgarantin täcker upp för risken att den lokala banken inte kan betala.

Polarium har också använt sig av EKN:s garanti för kundfordringar för specifika affärer, som täcker risken att köparen inte kan betala fakturan. Med hjälp av garantin kan Polarium dessutom gå till sin bank och få fakturan betald i förväg, vilket innebär att de kan erbjuda kunden kredit utan att själva behöva vänta på att få betalt.

Minskat risken och frigjort kapital

– Vi gör många affärer på riskmarknader och då är det betryggande att kunna räkna bort både politiska risker och valutarisker. Dessutom har vi kunnat frigöra kapital med hjälp av de här garantierna. Samarbetet med EKN har gjort att vi kan fokusera på vår grundverksamhet, det har varit otroligt värdefullt för oss, säger Stefan Jansson.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa svenska exportföretag att växa

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?