1515

Stockholmsbörsen: Rekyl upp att vänta

Stockholmsbörsen väntas öppna rejält på plus efter kraftiga uppgångar i både USA och Asien.

"Jag tror att vi initialt handlas upp med ungefär 1,5 procent med fokus på en översåld verkstadssektor och bankerna. Det var intressant att se hur man tog mer defensiva aktier i går som Astra Zeneca men just i öppningen tror jag inte vi får se samma mönster", säger en mäklare till Nyhetsbyrån Direkt.

Samtliga större index i New York visade på kraftiga uppgångar på onsdagen där bland annat finansaktier hade en bra dag. Dow Jones index steg 2,5 procent, S&P 500 var 2,9 procent upp och Nasdaq avancerade hela 3,5 procent. Bland de svenska aktier som är noterade i USA slutade Ericsson 21 öre högre jämfört med stängningen i Stockholm.

Även i den asiatiska handeln agerade bank och finans draglok och de större indexen i regionen steg överlag med mellan 2 och 3 procent.

I morgonens nyhetsflöde märks en rapport från Lundin Petroleum där vinsten kom in under förväntan. Swedish Match, som gick starkt i går och handlades till nya högstanoteringar, har fått en höjd rekommendation av Citigroup, upp till köp från tidigare behåll samtidigt som riktkursen satts upp till 166 kronor. Citigroup har dammat av förvärvsspåret och skriver att i sin analys att det finns "en god chans" att Altria kommer att köpa Swedish Match.

Duni, som börjar handlas för första gången, har prickat in ett positivt börshumör men samtidigt är introduktionspriset satt till 50 kronor. Prisintervallet för aktien var i förväg satt till 50-56 kronor.

Securitas Direct stängde på tisdagen till 26,50 kronor efter att det kommit ett bud på bolaget på 26 kronor per aktie. Amerikanska ägare som tillsammans har mer än 10 procent av aktiekapitalet i Securitas Direct säger till Nyhetsbyrån Direkt att det bud som nu ligger på larmbolaget är alldeles för lågt. Beskedet skapar problem för budgivarna då affären är villkorad av att anslutningen överstiger 90 procent.

"Med den tillväxtpotential som Securitas Direct har hamnar en rimlig värdering på över 40 kronor", sa Lui Sykes, partner på Pennant Capital Management, till Direkt natten mot onsdagen.

Veckan har inletts med ett klent flöde från den amerikanska makroscenen men nu vrids kranen på. Klockan 14.30 kommer PPI-siffror för oktober samt detaljhandelsstatistik för samma månad. Något senare, klockan 16, släpps lager osålda varor för september.


Innehåll från VerizonAnnons

Vd:n: ”Fem principer att följa efter pandemin”

År 2022 kommer att definieras av vår förmåga att tänka i nya banor kring hur vi arbetar, använder teknik och antar ledarrollen. Det menar Tami Erwin, vd på Verizon Business, och delar med sig av fem vägledande principer som hon tror kommer att hjälpa ledare att navigera under det kommande året och framåt.

Läs mer om visionen för digitalt ledarskap   

Mer än någonting annat har pandemin belyst vilken effekt tekniken har för vår förmåga att anpassa oss till perioder av osäkerhet och förändring. Covid-19 och de inneboende begränsningar det medförde påverkade hur vi arbetar, lever, lär oss och agerar i grunden.

1. Påskynda den digitala övergången

En av Tami Erwins viktigaste lärdomar från pandemin är att omfamna den digitala övergången. Ju snabbare människor kan integrera teknik i sin organisation, desto lättare kommer deras verksamhet att kunna anpassa sig till nya trender.

När vi nu till exempel träder in i 5G-eran, så finns det en uppsjö av spännande applikationer som utnyttjar realtidsanalyser, inklusive smarta fabriker, smarta bilar, smarta städer, IoT, samt ”augmented” och ”virtual reality”, säger hon.

2. Identifiera problemet och se till att äga lösningen

Tekniken gör det allt lättare att lösa problem på nya sätt, exempelvis inom sjukvården och den senaste övergången till telemedicin. Pandemin har i grunden förändrat vår uppfattning om vad det innebär att få tillgång till sjukvård och erbjudit oss en möjlighet att effektivisera många hälsotjänster längs vägen.

Förändringarna betyder även att anställda får nya verktyg att identifiera problem och äga lösningen. Vi måste flytta vårt fokus från de produkter vi säljer, till de utmaningar våra kunder står inför – och arbeta bakåt för att hitta en lösning.

Tami Erwin, vd på Verizon Business.
Tami Erwin, vd på Verizon Business.

3. Möjliggör framtidens arbete

Hybridarbete och möjligheten att arbeta varifrån som helst är här för att stanna. 

Videokonferenser, molnet, och snabbmeddelanden är exempel på hur teknik kan underlätta nya beteenden och mönster som kan gynna medarbetare.

Ta Verizons Network as a Service-lösning som exewmpel. Enkelt uttryckt är NaaS en säker, kostnadseffektiv prenumerationsbaserad modell som låter företag i alla storlekar konsumera nätverksinfrastruktur efter behov, säger Tami Erwin och fortsätter:

Tänk på det som en termostat, där du kan öka eller sänka temperaturen efter behov. Med en NaaS-lösning kan företag se till att deras anställda har samma säkerhet och nätverksanslutning när de arbetar från ett kafé eller hemifrån, som de har på kontoret. Detta förändrar i grunden vad det innebär att vara trygg, säker och online, så att anställda kan arbeta varifrån som helst.

4. Livslångt lärande - kärnan i medarbetarnas utveckling

När människor lever allt längre kommer ''livslångt lärande'' att bli allt viktigare för anställda, när vi försöker utnyttja nya möjligheter. Tekniken kommer naturligtvis att vara en viktig drivkraft detta.

Oavsett om det är augmented reality-klasser som transporterar elever till Colosseum i Rom, eller en ny app som hjälper dig att utföra hemreparationer i realtid, så går vi mot att bli ett samhälle präglat av ständig inlärning. Vi måste tänka på samma sätt i näringslivet. 

5. Tro att du kan – förklara vad du vill

Tami Erwin har ägnat en stor del av sin karriär åt att lyfta fram kvinnor inom teknik och telekommunikation och nu är detta mer avgörande än någonsin. Kvinnor har drabbats oproportionerligt hårt under pandemin. Inkomsttrender i Kina, Italien, Japan, Sydkorea, Storbritannien och USA visade att kvinnor har 24 procent större risk än män att förlora sina jobb. Dessutom kan kvinnor också förvänta sig att deras inkomst kommer att sjunka 50 procent mer än vad männens gör. 

Pandemin har lyft fram en ny ledarstil - den medkännande, omtänksamma och nyfikna ledaren. När du beaktar vilken stor kraft enkla goda gärningar har haft under de senaste tolv månaderna börjar du inse hur stor påverkan du själv kan bidra med när du hjälper andra att uppnå sina mål. Det är framför allt kvinnor som utmärker sig med dessa ledaregenskaper och det är dags för oss att omfamna våra styrkor, säger Tami Erwin.

Läs mer om visionen för digitalt ledarskap 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?