1515

Stockholmsbörsen: Rekyl i verkstaden lyfter börsen

Stockholmsbörsen vände upp under den första handelstimmen på onsdagen även om index hade kommit ned något från öppningens högstanotering. Bland dragloken märktes verkstad som rekylerade upp efter gårdagens utblåsning och bankerna som fortsatte att återhämta sig.

Klockan 10.15 noterades OMXS30 upp med 1,0 procent till 1.131,6. Omsättningen uppgick till 5,9 miljarder kronor.

I skenet av de kraftiga kursstegringar som märktes i New York och Asien var uppgången ändå relativt blygsam, menar en mäklare och pekar på en fortsatt nervositet samt en viss avvaktan inför den amerikanska statistik som väntas i eftermiddag.

För de större bolagen var vinnarlistan inom verkstad inte helt oväntat en upp-och-nervänd förlorarlista från tisdagen. Alfa Laval avancerade 3,4 procent till 421 kronor och Sandvik steg 2,0 procent till 112 kronor.

Bankerna, som bidrog mest till indexuppgången ute i den europeiska handeln, var upp över hela linjen. Återigen var det årets mest pressade bankaktie Swedbank som stod för den största uppgången genom att stiga 2,1 procent till 191:50 kronor.

SEB noterades 0,6 procent högre och SHB gick upp 1,0 procent.

Rapportaktuella Lundin Petroleum visade på en svängig kursutveckling men efter en dryg timmes handel noterades aktien till oförändrade 69:75 kronor.

Swedish Match ryckte till i öppningen och handlades ett tag till nytt all-time high på 148:25. Något senare hade aktien lugnat ner sig med en uppgång över dagen så här långt på 0,9 procent till 145:75 kronor. På morgonen höjde Citigroup såväl rekommendation som riktkurs med kommentaren att det finns "en god chans" att Altria kommer att köpa Swedish Match.

Duni, som börjar handlas för första gången, inledde med en viss uppgång från de 50 kronor som introduktionspriset sattes till, men sjönk sedan till 49:70.

Securitas Direct låg på oförändrade 26:50 kronor, 50 öre över gårdagens budnivå. Amerikanska ägare som tillsammans har mer än 10 procent av aktiekapitalet i Securitas Direct anser att budet är alldeles för lågt.

"Men jag tycker inte aktien är värd mer. Vad händer om budet inte går igenom, då går aktien ner till 21 kronor igen och sedan kommer det att ta en evighet innan deN är uppe i 26 kronor igen", säger en analytiker till Direkt.

Veckan har inletts med ett klent flöde från den amerikanska makroscenen men nu vrids kranen på. Klockan 14.30 kommer PPI-siffror för oktober samt detaljhandelsstatistik för samma månad. Något senare, klockan 16, släpps lager osålda varor för september.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?